A dzisiaj owocowa wersja biszkoptu. Brzmi skomplikowanie ale jest to po prostu tradycyjna wersja biszkoptu wzbogacona dowolnym smakiem budyniu owocowego. W szczególności polecam smak malinowy, bananowy i mój ulubiony - krówkowy. Bez problemu budyń można zastąpić kiślem :-)
Składniki na tradycyjną brytfankę:
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki maki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 budynie bądź kiśle o dowolnym smaku owocowym
- 6 jaj
- 2 - 3 łyżki oliwy z pestek winogron (można użyć oleju słonecznikowego)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Białka
oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo
dodawać cukier, nadal ubijać. Gdy masa będzie już sztywna i lśniąca
dodawać po kolei żółtka i oliwę, za każdym razem dokładnie miksując.
A
teraz najważniejsze: mąki, budynie/kiśle wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i
bardzo delikatnie wmieszać w masę ale już przy pomocy łyżki. Można użyć miksera, ale ważne jest
aby miksować na najmniejszych obrotach, w przeciwnym razie masa opadnie.
Dno
formy smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Boków formy
nie smarujemy! Teraz masę biszkoptową delikatnie wlewamy do formy.
Pieczemy
w 180 st.C około 30 min. - do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu
zostawić ciasto do ostygnięcia w "uchylonym piekarniku". Boki biszkoptu
okroić nożem dopiero po wystudzeniu ciasta.
TUTAJ znajdziecie przepis i wariacje na temat "jasnego biszkoptu" a TUTAJ na "biszkopt ciemny".
Życzę smacznego!
TUTAJ znajdziecie przepis i wariacje na temat "jasnego biszkoptu" a TUTAJ na "biszkopt ciemny".
Życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz