Wspaniała wersja miodownika, a jadłam już ich wiele... z masą budyniową, z kajmakiem, z kremem z kaszki manny a nawet z kremem karpatkowym. Ta wersja jest niewiarygodnie smaczna. Dla mnie olśnienie!
Samo ciasto jest niezwykle aromatyczne i ma posmak nie tylko miodu ale i karmelu (zresztą bazą ciasta jest właśnie karmel). Natomiast krem - i tu niespodzianka - to masa serowa przygotowana w podobny sposób jak na sernik gotowany.
Całość smacznie wykończona polewą toffi - czekoladową.
Naprawdę zachęcam do wypróbowania tej wersji miodownika bo jest grzechu warte!
Aż chce się powiedzieć MIODZIO :)
Składniki na ciasto:
- 50 g masła
- 4 łyżki miodu
- 1 szkl. cukru
- 2 jaja
- 3 szkl. mąki
- 1 łyżeczka sody
Składniki na krem serowy:
- 700 g twarogu
- 100 g masła
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 1 czubata łyżka budyniu śmietankowego
- 1 jajko
Składniki na polewę:
- 4 łyżki cukru
- 50 g masła
- 1 łyżka mleka
- 1/2 łyżeczki kakao
Przygotowanie:
Ciasto miodowe:
W rondelku roztopić margarynę, miód i cukier. Całość chwilę gotować aż masa zgęstnieje i nabierze konsystencji toffi. Lekko przestudzić, dodać jajka, mąkę, sodę i wszystko dokładnie zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części. Każdą z nich wylepić spód blaszki, wysmarowanej masłem i piec 15-20 min w 180 st.C. Ostudzić. Uwaga ciasto po upieczeniu jest bardzo miękkie ale po chwili robi się dość twarde.
Krem serowy:
Twaróg zmielić. Masło, cukier puder i cukier waniliowy rozpuścić w rondelku, dodać twaróg, jajko i budyń. Całość gotować na małym ogniu około 10 min. cały czas mieszając. Gotowa masa powinna mieć jednolitą konsystencję.
Jeszcze ciepłą masą przekładamy zimne blaty miodowe.
Polewa toffi - czekoladowa:
Cukier z masłem rozpuścić z rondelku, chwilę gotować do uzyskania konsystencji toffi. Następnie dodać kakao, łyżkę mleka i jeszcze chwilę gotować do czasu pojawienia się "bąbli". Ciepłą polewą polać wierzch ciasta.
WAŻNE!
* Blaty do ciasta można upiec nawet kilka dni wcześniej.
** Gotowe ciasto (przełożone kremem) należy zostawić na dwa dni aby zmiękło.
Smacznego!