niedziela, 28 grudnia 2014

Sernik Ferrero Rocher



Mmmmm poezja smaku... prawdziwie luksusowa wersja sernika a'la Ferrero Rocher... kremowy, niesamowicie czekoladowo-orzechowy z dodatkiem pysznego karmelu - prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Sernik prezentuje się niezwykle elegancko i powiem śmiało, że to jeden z pyszniejszych serników jakie jadłam: mocno czekoladowy spód, warstwa wspaniale chrupiących orzechów laskowych w karmelu i cudownie rozpływająca się w ustach masa serowa z nutellą oblana aksamitną polewą czekoladową i oprószona starkowaną mleczną czekoladą oraz orzechami laskowymi. Niesamowita rozkosz...


 Składniki na spód:
  • 2 opakowania ciasteczek ( 2 x 160 g) o smaku czekoladowym - ja użyłam okrągłych ciasteczek firmy Solidarność
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 50 g orzechów laskowych
  • 100 g masła, roztopionego

Składniki na masę serową:
  • 1 kg zmielonego twarogu - może być wiaderkowy
  • 350 g nutelli (1 słoiczek)
  • 200 ml śmietany kremówki 36% 
  • 1 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 5 dużych jajek
  • 3 łyżki budyniu waniliowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 

Orzechy w karmelu
  • 350 g cukru
  • 150 ml wody
  • 220 ml śmietany kremówki 36%
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • duża szczypta soli
  • 1/3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • szklanka uprażonych orzechów laskowych

 Polewa czekoladowa:
  • 150 g mlecznej czekolady, posiekanej
  • 100 ml śmietany kremówki 30%

Dodatkowo:
  • 8 kostek czekolady mlecznej - do oprószenia
  • 8-10 orzechów laskowych


 Przygotowanie:

Spód ciasteczkowy:
Ciastka oraz orzechy zmielić blenderem "na piasek". 
Dodać kakao oraz roztopione masło i dokładnie wymieszać do otrzymania ciasteczkowej masy o konsystencji mokrego piasku.
Dno prostokątnej formy o tradycyjnych wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wysypać ciasteczkową masę, wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy.

Orzechy w karmelu:
Cukier, wodę i sól postawić na średnim ogniu. Gotować nie mieszając (ewentualnie poruszać rondelkiem) do uzyskania ciemnego karmelu (około 15 min.) Zdjąć z ognia. Kremówkę dokładnie wymieszać z kawą i mąkami do uzyskania jednolitej masy i dodać do karmelowego sosu. Ponownie doprowadzić do zagotowania (powinien powstać karmelowy budyń). Wsypać uprażone orzeszki, dokładnie wymieszać.
Masę wylać na ciasteczkowy spód y schłodzić w lodówce przez czas przygotowywania masy serowej.

Masa serowa:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Twaróg oraz nutellę zmiksować do powstania gładkiej, jednolitej, bezgrudkowej masy. 
Następnie dodać cukier, budyń oraz aromat waniliowy - zmiksować. 
Na końcu dodać całe jaja i całość ponownie zmiksować ale tylko do połączenia składników - nie miksować zbyt długo, aby niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej.
Gotową masę serową wylać na warstwę orzechową, wyrównać.
Piec w temperaturze 170ºC przez około 70 minut w kąpieli wodnej (formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej wody do 1/2 wysokości formy z masą serową)
Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu - w razie konieczności piec chwilę dłużej. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, a następnie schłodzić w lodówce przez 12 godzin.

Polewa czekoladowa:
Śmietanę kremówkę podgrzać w rondelku, zdjąć z palnika. Dodać połamaną mleczną czekoladę i dokładnie wymieszać do roztopienia się czekolady. Odstawić do lekkiego przestudzenia i zgęstnienia sosu.
Schłodzony sernik polać polewą czekoladową i oprószyć starkowaną czekoladą oraz starkowanymi orzechami laskowymi.


Smacznego!!!

* Przepis pochodzi z blogu Dorotki - z moimi modyfikacjami.

czwartek, 25 grudnia 2014

Torcik Malibu



 Prawdziwie rajski torcik. Królewskie połączenie ananasa, czekolady, wiórków kokosowych oraz płatków migdałowych - istna rozkosz dla podniebienia. Jest to moja wersja Rafaello, która powstała z połączenia kilku rewelacyjnych przepisów. Ciasto jest bardzo wilgotne, klejące, niezwykle smaczne - dzięki dużej ilości pysznego likieru kokosowego i naprawdę uzależniające :) Nawet moja mama, która nie przepada za kokosem nie mogła się jemu oprzeć!!!


Składniki na blaty:
  • 7 krążków ananasów z puszki (w syropie)
  • 80 g serka kremowego typu philadelphia
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 100 g cukru
  • 100 g jasnego brązowego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 g masła
  • 2 duże jajka
  • 4 łyżki likieru kokosowego
Dodatkowo:
  • opakowanie okrągłych ciasteczek o smaku czekoladowym ( ja użyłam firmy Solidarność)
Poncz do nasączenia:
  • 1/4 szklanki likieru kokosowego
  • 1 łyżka brązowego cukru
Masa:
  •  4 białka
  • 1 cukier waniliowy
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 3 szklanki mleka w proszku
  • 1 szklanka płatków migdałowych
  • 1 czubata szklanka wiórków kokosowych
  • 1 i 1/2 szklanki likieru kokosowego


 Przygotowanie:

Ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Krążki ananasów i serek kremowy dokładnie zmiksować blenderem. Dodać pozostałe składniki i zmiksować blenderem na jednolitą masę.
Formę o średnicy około 20 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. 
Ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą przelać do formy i wyrównać. 
Piec w temperaturze 175ºC przez około 20 - 25 minut do "suchego patyczka". 
Gotowe ciasto powinno być sprężyste i odstawać od brzegów formy. 
Przestudzić chwilę w formie, następnie wyłożyć i wystudzić na kratce.
Tak samo upiec drugą część ciasta.

Krem kokosowo-migdałowy:
Malibu przelać do średniej miski. Dodać wiórki kokosowe oraz płatki migdałowe. Całość dokładnie wymieszać i zostawić na około 4 godziny do nasiąknięcia (można na całą noc).
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodawać po 2 łyżki mleka w proszku za każdym razem dokładnie miksując. Na koniec dodać nasączone wiórki kokosowe oraz migdały - zmiksować.
Jajka sparzyć. Białka ubić na sztywno z dodatkiem 1 łyżki cukru. Dodać do masy kokosowo-migdałowej i delikatnie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki lub mikserem na najniższych obrotach.

Poncz:
Likier oraz cukier wymieszać do momentu rozpuszczenia się cukru.


Przełożenie:
Masę podzielić na trzy części.
Dolny blat ułożyć w tortownicy, nasączyć ponczem i przełożyć 1/3 masy. Na masie ułożyć ciasteczka czekoladowe uprzednio maczane w ponczu oraz drugą część masy. Na to drugi blat, który nasączyć resztą ponczu i i trzecią część masy. Wierzch można dodatkowo ozdobić wiórkami kokosowymi.
Torcik  włożyć do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc.


Smacznego!
Malibu przelać do niewielkiej miski, dodać wiórki kokosowe i płatki migdałowe. Wymieszać i pozostawić na kilka godzin.
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie dodawać po 1-2 łyżki mleko w proszku, stale ucierając. Po wyczerpani mleka dodajemy nasączone wiórki i migdały, wymieszać.
Jajka sparzyć. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do masy i delikatnie wymieszać.

Poncz:
Wodę zagotować, dodać cukier, przestudzić. Dodać likier, wymieszać.
- See more at: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3231/obledne-ciasto-a-la-raffaello#sthash.nxUc1iRa.dpuf



Malibu przelać do niewielkiej miski, dodać wiórki kokosowe i płatki migdałowe. Wymieszać i pozostawić na kilka godzin.
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie dodawać po 1-2 łyżki mleko w proszku, stale ucierając. Po wyczerpani mleka dodajemy nasączone wiórki i migdały, wymieszać.
Jajka sparzyć. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do masy i delikatnie wymieszać.
Poncz:
Wodę zagotować, dodać cukier, przestudzić. Dodać likier, wymieszać.
- See more at: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3231/obledne-ciasto-a-la-raffaello#sthash.nxUc1iRa.dpuf

poniedziałek, 22 grudnia 2014

Ciasteczka owsiane ze słonecznikiem i makiem - na słono



Wytrawna wersja ciasteczek owsianych - idealne dla osób preferujących słone przekąski. Ciasteczka są rewelacyjne w smaku dzięki sporej ilości maku i słonecznika, niesamowicie chrupiące, a co najważniejsze mega zdrowe - dla mnie cudowna alternatywa chleba. Ciasteczka są oczywiście banalne i expresowe w przygotowaniu i w tym roku na pewno zagoszczą na naszym wigilijnym stole :)


Składniki:
  • 1 szklanka płatków owsianych (u mnie pełnoziarniste)
  • 1 szklanka otrębów pszennych
  • 1/2 szklanki uprażonego słonecznika
  • 1/2 szklanki maku suchego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól do smaku (użyłam himalajskiej)
  • około 1/3 szklanki mocno ciepłej wody


 Przygotowanie:

1. Płatki owsiane, otręby, słonecznik, mak oraz oliwę umieścić w dużej misce i dokładnie wymieszać.
2. Partiami dolewać ciepłą wodę, dokładnie mieszając i ugniatając składniki (jak na kruche ciasto). Gotowa masa powinna być klejąca.
3. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym. Za pomocą łyżki do lodów nabierać masę i wykładać na pergamin. Kulki spłaszczać za pomocą łopatki.
4. Ciasteczka pieczemy w temp. 180 st.C. na rumiano - około 10-15 min.  Po upieczeniu ciasteczka zostawiamy do ostygnięcia aby stwardniały. 


 Smacznego!


wtorek, 16 grudnia 2014

Pierniki mocno orzechowe



Wspaniałe, niezwykle orzechowe pierniczki z dodatkiem pysznego likieru orzechowego. Pachnące i niesamowicie aromatyczne, dzięki dużej ilości orzechów włoskich oraz miodu! Pierniczki zaraz po upieczeniu twardnieją i potrzebują czasu aby zmięknąć, dlatego warto upiec je co najmniej 2 tygodnie przed świętami.
Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki  z moimi maciupeńkimi modyfikacjami :)


Składniki na około 40 sztuk:
  • 100 g miodu
  • 100 g sztucznego miodu
  • 50 g brązowego cukru
  • 250 g zmielonych orzechów włoskich
  • 100 g mąki pszennej
  • 150 g posiekanych orzechów włoskich lub pekanów
  • 1 duże jajko
  • 15 g przyprawy korzennej
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej

Lukier orzechowy:
  • 2 czubate szklanki cukru pudru
  • 8 łyżek likieru orzechowego



Przygotowanie:

Pierniczki:

1. W rondelku umieścić miód, sztuczny miód oraz brązowy cukier. Całość podgrzewać do momentu rozpuszczenia się cukru, a następnie odstawić do przestudzenia.
2. Zmielone orzechy, mąkę pszenną, przyprawę korzenną oraz sodę oczyszczoną wsypać do dużej miski i dokładnie wymieszać. Następnie dodać jajko oraz przestudzony miód - całość zmiksować. Na samym końcu dodać posiekane orzechy i ponownie zmiksować do połączenia się składników. 
Powstanie gęsta i bardzo klejąca masa - nie będzie możliwe wałkowanie.
3. Miskę z masą przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez całą noc. Przez ten czas masa w lodówce stwardnieje i zrobi się bardziej plastyczna.
4. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość około 6 - 7 mm dobrze podsypując mąką. Za pomocą foremek wycinać dowolne kształty.
5. Pierniczki układać na blaszce (w sporych odstępach) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze około 180ºC przez 10 minut, uważając aby nie przypalić - będą wówczas gorzkie.
Upieczone pierniczki wystudzić na kratce. 

Lukier orzechowy:

Cukier puder przesiać przez sitko i połączyć z likierem orzechowym. Całość dokładnie ucierać do otrzymania gładkiego lukru. Gotowym lukrem lukrować pierniczki.




Smacznego!  


poniedziałek, 8 grudnia 2014

Owsiane ciasteczka z bakaliami i cynamonem


Pyszniusieńkie, cudownie pachnące cynamonem ciasteczka owsiane z orzechami i bakaliami.
Ciasteczka są niemożliwie chrupiące, mocno uzależniające i oczywiście fantastycznie proste w przygotowaniu. A najwspanialsze w nich jest jest to, że ten rodzaj ciasteczek nigdy się nie znudzi, albowiem za każdym razem do ich wykonania możemy używać różnego rodzaju bakalii w przeróżnej kombinacji.  
A ciasteczka upieczone specjalnie z okazji Mikołajek :)



Składniki:
  • 2 szkl. płatków owsianych
  • 1 szkl. orzechów włoskich
  • 1 szkl. suszonej żurawiny
  • 1 szkl. suszonych moreli
  • 1 duży cukier waniliowy
  • 150 g masła
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 2 duże jajka


Przygotowanie:

1. Płatki owsiane podprażyć na suchej patelni.
2. Żurawinę i suszone morele sparzyć. Morele pokroić na mniejsze kawałki.
3. Orzechy grubo posiekać.
4. Masło wraz z cukrem roztopić w dużym garnku. Zdjąć z ognia, dodać płatki owsiane, orzechy, bakalie i  cynamon oraz jajka – dokładnie wymieszać.

Blachę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym. Łyżką do lodów nabierać masę i wykładać na pergamin.

*Jeśli nie posiadamy łyżki do lodów - masę możemy nabierać za pomocą małej łyżeczki.

Ciasteczka pieczemy w temp. 180 st.C. na rumiano - około 10-15 min. 
Po upieczeniu ciasteczka zostawiamy do ostygnięcia aby stwardniały. 



Smacznego!!!!