czwartek, 23 czerwca 2011

Czekoladowy biszkopt z kremem budyniowo - mleczno - śmietanowym


Przepis na to ciasto wynalazłam w bardzo popularnej gazecie z...  programem tv :) Wyglądało bardzo smakowicie i od razu wiedziałam, że będzie smakowało. Ciasto jest naprawdę cudowne!!!! Bardzo delikatny i nieziemsko puszysty, mięciutki czekoladowy biszkopt (pierwszy raz taki upiekłam) przełożony dżemem truskawkowym i przewspaniałym kremem budyniowo - mleczno - śmietanowym. Dla mnie to ciasto to mistrzostwo wśród ciast biszkoptowych :)




Składniki na biszkopt czekoladowy:
  • 5 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 2 budynie czekoladowe

Składniki na krem budyniowo - mleczno - śmietanowy
  • 1 budyń waniliowy
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 3/4 kostki masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 1,5 szklanki mleka w proszku

 Dodatkowo:
  • 1/3 słoiczka dżemu truskawkowego

 Składniki na polewę czekoladową:
  • 1/3 kostki masła
  • 2 czubate łyżki cukru trzcinowego
  • 3 łyżki mleka
  • 1 płaska łyżka kakao




Przygotowanie:

Czekoladowy biszkopt:
Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywno. 
Dodać żółtka, zmiksować. Na koniec dodać proszek budyniowy, mąkę i całość delikatnie wymieszać łyżką lub delikatnie mikserem na najniższych obrotach. 
Masę biszkoptową przełożyć do prostokątnej brytfanki  o wymiarach 26 x 35cm. Piec w temp. 180 st.C przez około 30 min. Po upieczeniu biszkopt zostawić do ostygnięcia a następnie przekroić na trzy blaty.

Krem budyniowo - mleczno - maślany:
Budyń ugotować z cukrem waniliowym i ostudzić. Masło utrzeć na puszysto z cukrem pudrem, dodawać po łyżce zimnego budyniu i śmietany. Na konieć wsypać mleko w proszku i dokładnie zmiksować.

Przełożenie:
Na pierwszy blat biszkoptu rozsmarować dżem truskawkowy, na dżem nałożyć warstwę kremu i przykryć drugim blatem. Wyłożyć resztę kremu i przykryć trzecim blatem. 

Polewa:
Składniki na polewę umieścić w rondelku i zagotować na wolnym ogniu do zgęstnienia. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową tworząc esy - floresy.
Ciasto wstawić do lodówki koniecznie na całą noc.
A najsmaczniejsze jest na trzeci dzień :)




SMACZNEGO!!!


niedziela, 12 czerwca 2011

Masło bananowo - kokosowe





Dzisiaj pokusiłam się na słodkie masełko bananowo - kokosowe. Idealnie  pasuje  do  ciast  i ciastek,  do  muffinek  i  do  chałki.     My lubimy je zwłaszcza w połączeniu z lodami waniliowymi :) Kremowe i delikatne, aromatyczne i maślane z wyraźnym akcentem kokosu.


Składniki:
  • 3 mocno dojrzałe banany
  • 1/2 kostki masła
  • 3 łyżki wiórek kokosowych

Przygotowanie:
Banany zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masło rozpuścić na patelni, dodać banany i wiórki kokosowe - chwile przesmażyć. Gotowe masełko przełożyć do słoiczka i zostawić do ostygnięcia. 




Smacznego :)


sobota, 11 czerwca 2011

Sernik z bounty





Ten serniczek piekłam już dwa razy i za każdym razem domownicy proszą o następny - tak im smakuje :)  A to w zasadzie tradycyjny przepis sernik, tyle że z dodatkiem mleka kokosowego, kawałeczków batoników bounty i prażonego kokosu. I chyba właśnie te dodatki czynią z niego wersję tak luksusową :) Serniczek jest wspaniale puszysty  z wyczuwalnym kokosowym akcentem, oblany polewą czekoladową z niesamowicie chrupiącymi wiórkami kokosowymi. Polecam zwłaszcza maniakom kokosu i wszystkiego co kokosowe :-)


Składniki na spód:
  • 200 g herbatników
  • 100 g masła

Składniki na masę serową:
  • 1 kg zmielonego twarogu do wypieków (wiaderkowy)
  • 6 jaj (osobno białka i żółtka)
  • 1 szklanka mleczka kokosowego
  • 1 szklanka cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • aromat waniliowy
  • 6 batoników bounty (12 mini batoników)

Składniki na polewę:
  • 1/3 kostki masła
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżki mleka

Składniki na prażone wiórki kokosowe:
  • 4 - 5  łyżek wiórek kokosowych
  • 50 g masła




Przygotowanie:

Spód:
Herbatniki zmielić blenderem lub dokładnie pokruszyć (najlepiej przy pomocy wałka) i połączyć z roztopionym masłem. Masą ciasteczkową wylepić spód brytfanki i na czas przygotowania masy serowej wstawić do lodówki.

Masa serowa:
Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Następnie partiami dodawać zmielony twaróg za każdym razem dokładnie miksując. Dodać mleczko kokosowe, budyń i aromat waniliowy, zmiksować.
Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą serową - najlepiej przy pomocy szpatułki.
Batoniki pokroić w 0,5 cm plasterki i również przy pomocy szpatułki delikatnie wmieszać w masę serową. Całość wylać na ciasteczkowy spód.
Piec 60 min. w 180 st.C. Po upieczeniu sernik zostawić do całkowitego ostygnięcia.

Polewa:
Składniki na polewę włożyć do rondelka i gotować do zgęstnienia na małym ogniu (około 3min). Gotową polewą polać sernik tworząc esy - floresy.

Prażone wiórki kokosowe:
Masło roztopić na patelni, dodać wiórki i chwile smażyć do zezłocenia. Usmażone wiórki wyłożyć na polewę czekoladową.





Smacznego!! :)