niedziela, 10 lipca 2011

Tarta porzeczkowa z budyniem, kremem jogutrowym i kokosową bezą





Tarta według mojego pomysłu :) oczywiście zainspirowana przepisem na tradycyjną owocową tartę z bezą, w której zawsze brakowało mi tego "czegoś". W mojej tarcie tym czymś jest właśnie masa budyniowo - porzeczkowawspaniała kokosowa beza i krem jogurtowy. Tarta jest bardzo kremowa, słodko - kwaśna w smaku i po prostu pyszna, a krem na bazie jogurtu bałkańskiego nadaje lekko sernikowy posmak. Nowością jest kruchy spód z dodatkiem pokruszonych herbatników. Idealny deser na letnie dni, polecam zwłaszcza z kulką lodów waniliowych :)


Składniki na kruchy spód z herbatnikami:
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 kostki masła
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 żółtko
  • 3/4 szklanki pokruszonych herbatników

Składniki na masę budyniowo - porzeczkową:
  • 3 szklanki mleka
  • 2 budynie śmietankowe (użyłam nowość z Delecty - budyń śmietankowy z białą czekoladą)
  • 5 łyżek cukru
  • 2 szklanki świeżych porzeczek

Krem jogurtowy:
  • 1 jogurt bałkański (400ml)
  • 3 żółtka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka proszku budyniowego
  • aromat waniliowy

Kokosowa beza:
  • 4 białka
  • 5 łyżek cukru
  • 8 łyżek wiórek kokosowych




Przygotowanie:

Kruchy spód z herbatnikami:
Na stolnicę przesiać mąkę i posiekać z miękką margaryną. Dodać cukier,  żółtko,  śmietanę  i szybko zagnieść. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki. Po tym czasie, ciastem wylepić spód tortownicy o średnicy 28 cm. Na surowe ciasto wysypać pokruszone herbatniki i lekko docisną. 
Masa budyniowo - porzeczkowa:
2 szklanki mleka wlać do rondelka, dodać cukier i zagotować. 
W pozostałej szklance mleka rozpuścić budynie, wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń. Lekko przestudzić, a następnie w budyń delikatnie wmieszać 2 szklanki porzeczek. Całość wylać na ciasto.

Krem jogurtowy:
Żółtka ubić z cukrem do białości. Dodać proszek budyniowy i aromat, a następnie partiami dodawać jogurt. Całość dokładnie zmiksować. Krem jogurtowy wylać na masę budyniowo - porzeczkową.

Beza kokosowa:
Białka ubić na sztywno,  partiami dodawać cukier i dalej ubijać.
Na koniec wsypać 8 łyżek wiórek kokosowych i całość delikatnie wymieszać przy pomocy łyżki (nie używamy miksera, gdyż beza opadnie). Bezę wykładamy na krem jogurtowy.

Ciasto pieczemy w temp. 180 st.C. przez około 30 - 40 min. 
Po tym czasie ciasto należy dokładnie schłodzić w lodówce. Wspaniale smakuje z kulką lodów waniliowych :)




Smacznego!!!