Tarta według mojego pomysłu :) oczywiście zainspirowana przepisem na tradycyjną owocową tartę z bezą, w której zawsze brakowało mi tego "czegoś". W mojej tarcie tym czymś jest właśnie masa budyniowo - porzeczkowawspaniała kokosowa beza i krem jogurtowy. Tarta jest bardzo kremowa, słodko - kwaśna w smaku i po prostu pyszna, a krem na bazie jogurtu bałkańskiego nadaje lekko sernikowy posmak. Nowością jest kruchy spód z dodatkiem pokruszonych herbatników. Idealny deser na letnie dni, polecam zwłaszcza z kulką lodów waniliowych :)
Składniki na kruchy spód z herbatnikami:
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 kostki masła
- 1 łyżka śmietany
- 1 żółtko
- 3/4 szklanki pokruszonych herbatników
Składniki na masę budyniowo - porzeczkową:
- 3 szklanki mleka
- 2 budynie śmietankowe (użyłam nowość z Delecty - budyń śmietankowy z białą czekoladą)
- 5 łyżek cukru
- 2 szklanki świeżych porzeczek
Krem jogurtowy:
- 1 jogurt bałkański (400ml)
- 3 żółtka
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżka proszku budyniowego
- aromat waniliowy
Kokosowa beza:
- 4 białka
- 5 łyżek cukru
- 8 łyżek wiórek kokosowych
Przygotowanie:
Kruchy spód z herbatnikami:
Na stolnicę przesiać mąkę i posiekać z miękką margaryną. Dodać cukier, żółtko, śmietanę i szybko zagnieść. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki. Po tym czasie, ciastem wylepić spód tortownicy o średnicy 28 cm. Na surowe ciasto wysypać pokruszone herbatniki i lekko docisną.
Masa budyniowo - porzeczkowa:
2 szklanki mleka wlać do rondelka, dodać cukier i zagotować.
W pozostałej szklance mleka rozpuścić budynie, wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń. Lekko przestudzić, a następnie w budyń delikatnie wmieszać 2 szklanki porzeczek. Całość wylać na ciasto.
Krem jogurtowy:
Żółtka ubić z cukrem do białości. Dodać proszek budyniowy i aromat, a następnie partiami dodawać jogurt. Całość dokładnie zmiksować. Krem jogurtowy wylać na masę budyniowo - porzeczkową.
Beza kokosowa:
Białka ubić na sztywno, partiami dodawać cukier i dalej ubijać.
Na koniec wsypać 8 łyżek wiórek kokosowych i całość delikatnie wymieszać przy pomocy łyżki (nie używamy miksera, gdyż beza opadnie). Bezę wykładamy na krem jogurtowy.
Ciasto pieczemy w temp. 180 st.C. przez około 30 - 40 min.
Po tym czasie ciasto należy dokładnie schłodzić w lodówce. Wspaniale smakuje z kulką lodów waniliowych :)
Smacznego!!!