Pyszny, niesamowicie lekki austriacki torcik migdałowy, bez pieczenia! W smaku bajeczny i bardzo delikatny.
Torcik składa się z warstw biszkoptów nasączonych alkoholem (wino +
rum), przełożonych rozkoszną waniliową masą budyniową, warstwą
kwaskowatego dżemu porzeczkowego. Do tego chrupiące płatki migdałowe i
herbatniki, a całość otulona bitą śmietaną. Niesamowicie wspaniała uczta dla
podniebienia!
A torcik upichcony z okazji 60-tych urodzin mojego taty! Tato 100 lat, dużo zdrówka i wszystkiego co najcudowniejsze i najwspanialsze!!! :)
Składniki:
- 300 g podłużnych biszkoptów
- 1/2 opakowania okrągłych herbatników holenderskich
Składnik na poncz:
- 1/2 szkl. białego słodkiego wina
- 50 ml rumu
- 1 łyżeczka cukru
Składniki na krem maślano-budyniowy:
- 3 szkl. mleka
- 2 budynie waniliowe (polecam Delecty z prawdziwą wanilią)
- 4 łyżki cukru
- 1/2 kostki masła
Dodatkowo:
- dżem porzeczkowy
- 150 g płatków migdałowych
- 300 ml śmietany kremówki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Krem budyniowy:
Dwie szklanki mleka wraz z cukrem zagotować. W
pozostałej szklance rozrobić proszek budyniowy i wlać na gotujące się
mleko. Gotować na małym ogniu cały czas mieszając, aż do zgęstnienia
(masa będzie bardzo gęsta). Powstały budyń przykryć folią spożywczą i
odstawić do ostudzenia.
Miękkie masło zmiksować na puszysto i partiami dodawać ostudzony budyń.
Miękkie masło zmiksować na puszysto i partiami dodawać ostudzony budyń.
Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. Odstawić do ostudzenia.
Składniki na poncz wymieszać.
Przełożenie:
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć połową podłużnych biszkoptów i nasączyć połową przygotowanego ponczu.
Biszkopty
posmarować cienką warstwą dżemu porzeczkowego (dla ułatwienia dżem można delikatnie
podgrzać w mikrofalówce).
Na dżem wyłożyć połowę masy budyniowej i
posypać 1/3 uprażonych płatków migdałowych.
Teraz kolejna warstwa biszkoptów, które nasączamy ponczem, na to dżem, reszta masy budyniowej na którą wykładamy herbatniki holenderskie i znowu cieniutka warstwa dżemu.
Tort
wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny aby masa stwardniała. Po tym czasie tort wyciągamy z lodówki,
zdejmujemy obręcz tortownicy i wierzch oraz boki smarujemy ubitą
śmietaną kremówką (kremówkę ubijamy z 2 łyżkami cukru pudru). Całość
oprószamy pozostałymi płatkami migdałowymi.
Ja dodatkwo torcik ozdobiłam truskawkami. Włala! ;)
Smacznego :)