Ciasto Snickers - ale taki całkiem inny niż Snickers a'la tradycyjny miodownik czy orzechowiec. Ten przepis jest naprawdę snickersowym mistrzostwem, a wypatrzyłam go na blogu Sweet Art, jednak recepturkę co nieco go zmodyfikowałam, gdyż z pierwotnym przepisem jest troszkę za dużo roboty. Mimo wszystko ciasto jest cudowne, chrupiące i delikatne zarazem, kremowe i rozpływające się w ustach - ale zachwaliłam :) Orzechowo, karmelowo, czekoladowe ciasto na kruchym ciasteczkowym spodzie i wszystkie te warstwy idealnie ze sobą harmonizują i nadają ciastu charakter prawdziwego Snickersa. Serdecznie polecam ten przepis, tym bardziej, że takiego snickersa to na pewno jeszcze nie jedliście :)
Składniki na spód:
- 250 g kruchych czekoladowych ciasteczek
- aromat migdałowy
- 150 g masła
Składniki na masę orzechowa:
- 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
- 1 szklanka zmielonych solonych orzeszków ziemnych
- 100 g cukru
- 100 g masła
- 3 łyżki płynnego miodu
Składniki na karmel:
- 75 g cukru
- 3 łyżki śmietanki 36%
- 3 łyżki śmietanki 30%
Składniki na masę karmelową:
- 1 puszka gotowej masy krówkowej
- 300 ml śmietanki 30 %
- 2 łyżki żelatyny
- 1/4 szklanki mleka
Składniki na polewę:
- 200 g mlecznej czekolady
- 100 ml śmietanki 30%
Dodatkowo:
- około 1/3 szklanki zmielonych solonych orzeszków ziemnych do posypania ciasta
Przygotowanie
Ciasteczkowy spód:
Masło
rozpuścić w rondelku. Ciasteczka drobno pokruszyć wałkiem lub
malakserem i połączyć z rozpuszczonym masłem. Prostokątną blaszkę o
tradycyjnych wymiarach wysmarować masłem, na spód wysypać masę
ciasteczkową, wyrównać i na czas przygotowania warstwy orzechowej wstawić do
lodówki.
Warstwa orzechowa:
W rondelku rozpuścić masło, dodać miód oraz zmielone orzechy i dokładnie wymieszać. Jeszcze ciepłą masę orzechową rozprowadzić na ciasteczkowym spodzie. Całość piec w piekarniku około 10-15 min w temp. 180 st.C.Po upieczeniu zostawić do całkowitego ostygnięcia.
Karmel:
Cukier wysypać na patelnię (najlepiej teflonową) i roztopić na wolnym ogniu. Roztapiającego się cukru nie mieszać łyżką (bo zrobią się grudki) tylko delikatnie potrząsać/obracać patelnią. Następnie dodać dwa rodzaje śmietanki i znowu nie mieszając łyżką tylko potrząsając/obracają patelnia do momentu połączenie się składników. Karmel powinien mieć konsystencję tak jak ciasto naleśnikowe.
Gotowy karmel lekko przestudzić i wylać na warstwę orzechową.
Masa karmelowa:
Gotową masę krówkową przełożyć do miski i dokładnie zmiksować mikserem w celu uzyskania gładkiej konsystencji. W ciepłym mleku rozpuścić żelatynę, lekko przestudzić i dodać do masy krówkowej, szybko wymieszać. Na koniec ubić śmietankę kremówkę i delikatnie połączyć z masą krówkową (mikserem na najniższych obrotach). Gotową masę wylać na karmel. Ciasto wstawić do lodówki - najlepiej na całą noc.
Polewa czekoladowa:
Czekoladę połamać na kawałki, włożyć do rondelka o grubym dnie, dodać śmietanę i cały czas mieszając rozpuścić. Lekko przestudzić. Gotową polewą polewamy wierzch ciasta i posypujemy zmielonymi orzeszkami ziemnymi.
SMACZNEGO!