Pysznie pyszna tarta makowa wypatrzona przypadkiem na blogu u u Justynki & Dorotki. Naprawdę rewelacyjny przepis. Osobiście nie przepadam za tradycyjnymi ciastami makowymi, a bo za ciężkie, a i z tradycyjną masą za dużo roboty, a te gotowe kupne to nie to co domowe. Ale... tarta makowa z białą czekoladą to zupełnie co innego, to coś naprawdę przepysznego i prostego w przygotowaniu. Kruchusienki spód, warstwa wspaniale chrupiącej warstwy makowej uwieńczona cudowną polewą śmietanowo-czekoladową.
Składniki na ciasto kruche:
- 250g mąki pszennej
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 125 g masła
Masa makowa:
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 1/2 laski wanilii
- 200 ml kwaśniej śmietany
- skórka i sok z 1 cytryny
- 6 łyżek gorącego mleka
- 100 g maku sypkiego
Wierzch:
- 100g białej czekolady
- 3/4szklanki kwaśnej śmietany
Przygotowanie:
Ciasto kruche:
Masło wraz z mąką i cukrem posiekać na stolicy. Dodać żółtka i szybko zagnieść. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki i wyłożyć je na dno formy (prostokątnej lub od tarty) wysmarowanej wcześniej masłem. Ciasto wyrównać, ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia. Ciasto wstępnie piec w temperaturze 180 st.C przez 15 minut, a następnie papier usunąć i ponownie piec 5 minut, do lekkiego zbrązowienia spodu.
Masło wraz z mąką i cukrem posiekać na stolicy. Dodać żółtka i szybko zagnieść. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki i wyłożyć je na dno formy (prostokątnej lub od tarty) wysmarowanej wcześniej masłem. Ciasto wyrównać, ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia. Ciasto wstępnie piec w temperaturze 180 st.C przez 15 minut, a następnie papier usunąć i ponownie piec 5 minut, do lekkiego zbrązowienia spodu.
Nadzienie:
Mak wymieszać z gorącym mlekiem, odstawić. Jajka ubić na sztywna pianę, pod koniec ubijania dodając cukier. Następnie dodać startą skórkę oraz sok z jednej cytryny i kwaśną śmietanę. Na konieć do masy jajecznej dodać mak, całość dokladnie wymieszać. Gotową masę wylać na tartę (nadzienie będzie dość płynne). Piec 20 – 25 minut w temperaturze 150 st.C, aż masa się zetnie.
Mak wymieszać z gorącym mlekiem, odstawić. Jajka ubić na sztywna pianę, pod koniec ubijania dodając cukier. Następnie dodać startą skórkę oraz sok z jednej cytryny i kwaśną śmietanę. Na konieć do masy jajecznej dodać mak, całość dokladnie wymieszać. Gotową masę wylać na tartę (nadzienie będzie dość płynne). Piec 20 – 25 minut w temperaturze 150 st.C, aż masa się zetnie.
Wierzch:
Kwaśną śmietanę należy wyjąć wcześniej z lodówki, aby miała temperaturę pokojową. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Śmietanę wymieszać z czekoladą i wylać na tartę. Wstawić ponownie do piekarnika nagranego do 150 st.C - piec na około 10 minut, aż masa się zetnie.
Kwaśną śmietanę należy wyjąć wcześniej z lodówki, aby miała temperaturę pokojową. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Śmietanę wymieszać z czekoladą i wylać na tartę. Wstawić ponownie do piekarnika nagranego do 150 st.C - piec na około 10 minut, aż masa się zetnie.
Smacznego!