Ten obłędny serniczek wypatrzyłam na cudownym blogu Mateusza. Jednak ja dość mocno uprościłam recepturkę - aby było łatwiej i szybciej :) Jak pisze autor spód serniczka stanowią pyszne czekoladowe ciasteczka, dodatkowo pokryte cudowną warstwą chrupiącej czekolady tzw. ganach, na to rozpływająca się w ustach kajmakowa masa serowa, a całość uwieńczona maślaną masą kokosowo-orzechową.
Dla mnie ten serniczek to kolejne mistrzostwo kulinarne i przepis polecam! polecam! polecam na każdą okazję!
Składniki na spód:
- 400 g czekoladowych herbatników (ja użyłam firmy "Soliarność")
- 150 g masła
Herbatniki rozgnieść "na piasek", dodać rozpuszczone masło i całość dokładnie wymieszać. Ciasteczkową masą wylepić dno prostokątnej brytfanki o tradycyjnych wymiarach.
Schłodzić około 2 godzin w lodówce.
Składniki na warstwę ganach:
Składniki na warstwę ganach:
- 150 g mlecznej czekolady
- 1 łyżka miodu
- 50 g masła
- 1/4 szklanki śmietanki 36%
Wszystkie składniki umieścić w kąpieli wodnej i powoli rozpuścić do powstania jednolitego, gładkiego kremu. Krem lekko przestudzić i wylać na schłodzony spód. Ponownie wstawić do lodówki do stężenia na około 1 godzinę.
P.S. Spód ciasteczkowy wraz z warstwą ganach można przygotować dzień wcześniej i wstawić na całą noc do lodówki.
- 1 kg zmielonego twarogu - może być wiaderkowy
- 3/4 szklanki śmietany kremówki 36%
- 5 jaj
- 1 puszka masy kajmakowej (400 g)
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 czubata łyżka budyniu śmietankowego
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Twaróg wraz z kremówką i kajmakiem dokładnie zmiksować mikserem. Dodać kakao, budyń oraz sok z cytryny - zmiksować. Teraz cały czas miksując wbijać po jednym jajku, ale uwaga - nie miksujemy zbyt długo - tylko do połączenia się składników.
Masę serową wylać na schłodzony spód.
Twaróg wraz z kremówką i kajmakiem dokładnie zmiksować mikserem. Dodać kakao, budyń oraz sok z cytryny - zmiksować. Teraz cały czas miksując wbijać po jednym jajku, ale uwaga - nie miksujemy zbyt długo - tylko do połączenia się składników.
Masę serową wylać na schłodzony spód.
Piec w 170ºC przez 50-60 minut (środek sernika może delikatnie się trząść przy poruszaniu formą). Upieczony serniczek wystudzić przy lekko uchylonych drzwiczkach.
- 1 i 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 2/3 szklanki grubo zmielonych orzechów pekan
- 2/3 szklanki śmietanki kremówki
- 2/3 szklanki brązowego cukru
- 2 żółtka
- 100 g masła
Orzechy i wiórki delikatnie uprażyć na suchej patelni.
W rondelku z grubym dnem umieścić śmietankę, cukier, żółtka oraz masło. Cały czas mieszając podgrzewać masę przez około 5 minut do zgęstnienia. Dodać uprażone wiórki i orzechy, całość dokładnie wymieszać.
W rondelku z grubym dnem umieścić śmietankę, cukier, żółtka oraz masło. Cały czas mieszając podgrzewać masę przez około 5 minut do zgęstnienia. Dodać uprażone wiórki i orzechy, całość dokładnie wymieszać.
Masę odstawić do wystudzenia, a następnie wyłożyć na upieczony sernik.
Gotowy sernik schłodzić w lodówce - najlepiej całą noc.
Gotowy sernik schłodzić w lodówce - najlepiej całą noc.
Smacznego!