środa, 21 maja 2014

Sernik a'la german cake


Ten obłędny serniczek wypatrzyłam na cudownym blogu  Mateusza. Jednak ja dość mocno uprościłam recepturkę - aby było łatwiej i szybciej :) Jak pisze autor spód serniczka stanowią pyszne czekoladowe ciasteczka, dodatkowo pokryte cudowną warstwą chrupiącej czekolady tzw. ganach, na to rozpływająca się w ustach kajmakowa masa serowa, a całość uwieńczona maślaną masą kokosowo-orzechową. 
Dla mnie ten serniczek to kolejne mistrzostwo kulinarne i przepis polecam! polecam! polecam na każdą okazję!




Składniki na spód:
  • 400 g czekoladowych herbatników (ja użyłam firmy "Soliarność")
  • 150 g masła
Herbatniki rozgnieść "na piasek", dodać rozpuszczone masło i całość dokładnie wymieszać. Ciasteczkową masą wylepić dno prostokątnej brytfanki o tradycyjnych wymiarach. 
Schłodzić około 2 godzin w lodówce.

Składniki na warstwę ganach:
  • 150 g mlecznej czekolady
  • 1 łyżka miodu
  • 50 g masła
  • 1/4 szklanki śmietanki 36%
Wszystkie składniki umieścić w kąpieli wodnej i powoli rozpuścić do powstania jednolitego, gładkiego kremu. Krem lekko przestudzić i wylać na schłodzony spód. Ponownie wstawić do lodówki do stężenia na około 1 godzinę.

P.S. Spód ciasteczkowy wraz z warstwą ganach można przygotować dzień wcześniej i wstawić na całą noc do lodówki. 




Składniki na kajmakową masę serową:
  • 1 kg zmielonego twarogu - może być wiaderkowy
  • 3/4 szklanki śmietany kremówki 36%
  • 5 jaj
  • 1 puszka masy kajmakowej (400 g)
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 czubata łyżka budyniu śmietankowego
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Twaróg wraz z kremówką i kajmakiem dokładnie zmiksować mikserem. Dodać kakao, budyń oraz sok z cytryny - zmiksować. Teraz cały czas miksując wbijać po jednym jajku, ale uwaga - nie miksujemy zbyt długo - tylko do połączenia się składników.  
Masę serową wylać na schłodzony spód.
Piec w 170ºC przez 50-60 minut (środek sernika może delikatnie się trząść przy poruszaniu formą). Upieczony serniczek wystudzić przy lekko uchylonych drzwiczkach.




Składniki na krem kokosowo-orzechowy:
  • 1 i 1/2  szklanki wiórków kokosowych
  • 2/3 szklanki grubo zmielonych orzechów pekan
  • 2/3 szklanki śmietanki kremówki
  • 2/3 szklanki brązowego cukru
  • 2 żółtka
  • 100 g masła
Orzechy i wiórki delikatnie uprażyć na suchej patelni.
W rondelku z grubym dnem umieścić śmietankę, cukier, żółtka oraz masło. Cały czas mieszając podgrzewać masę przez około 5 minut do zgęstnienia. Dodać uprażone wiórki i orzechy, całość dokładnie wymieszać.
Masę odstawić do wystudzenia, a następnie wyłożyć na upieczony sernik.
Gotowy sernik schłodzić w lodówce - najlepiej całą noc.

Smacznego!