Wyborny serniczek... Cudowne połączenie sernika i chałwy!
Z pewnością zasmakuje każdemu, a zwłaszcza miłośnikom chałwy:) Serniczek jest słodki, niesamowicie pachnący i aksamitnie rozpływający się w ustach. A piekłam go na Święta Wielkanocne i co tu dużo mówić...jest pyszny!!
Składniki na spód:
- herbatniki typu "Petit"
Składniki na masę serowo - chałwową:
- 1 kg kremowego twarogu do serników
- 1 szklanka śmietany kremówki 30%
- 5 jaj (osobno białka i żółtka)
- 3/4 szklanki cukru
- 300 g pokruszonej chałwy waniliowej (ja dałam marmurkową)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- olejek waniliowy
Składniki na polewę chałwową:
- 150 g chałwy
- 1/2 szklanki śmietany kremówki 30%
- 3 - 4 łyżki uprażonych płatków migdałowych
Przygotowanie:
Prostokątną formę o tradycyjnych wymiarach wysmarować masłem i wyłożyć herbatnikami.
Masa serowo - chałwowa:
Twaróg z cukrem ubić mikserem. Dodawać kolejno żółtka, śmietanę, mąkę ziemniaczaną, olejek waniliowy i całość dokładnie zmiksować. Teraz wsypać pokruszona chałwę i wmieszać ją w masę przy pomocy szpatułki. Na koniec ubić białka na sztywno i delikatnie połączyć z masą serowo-chałwową również przy pomocy szpatułki.Gotową masę przelać na herbatnikowy spód, wyrównać.
Sernik pieczemy w kąpieli wodnej - na
najniższej półce w piekarniku postawić dużą blachę wypełnioną gorącą wodą. Na wyższej półce położyć formę z
sernikiem.
Piec w temperaturze 170ºC przez około 1 godzinę, następnie wystudzić w
lekko uchylonym piekarniku.
Polewa chałwowa:
Chałwę drobno
pokruszyć i wsypać do rondelka z grubym dnem. Dodać kremówkę i podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając. Chałwa pod wpływem ciepła powinna dokładnie się rozpuścić. Podgrzewać chwilę, aby polewa zgęstniała. Gotową polewę wylać na sernik i dodatkowo posypać delikatnie uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.
SMACZNEGO :-)