sobota, 30 kwietnia 2011

Sernik z chałwą





Wyborny   serniczek...  Cudowne  połączenie  sernika  i  chałwy! 
Z pewnością zasmakuje każdemu, a zwłaszcza miłośnikom chałwy:) Serniczek jest słodki, niesamowicie pachnący i aksamitnie rozpływający się w ustach. A piekłam go na Święta Wielkanocne i co tu dużo mówić...jest pyszny!!




Składniki na spód:
  • herbatniki typu "Petit"

Składniki na masę serowo - chałwową:
  • 1 kg kremowego twarogu do serników
  • 1 szklanka śmietany kremówki 30%
  • 5 jaj (osobno białka i żółtka)
  • 3/4  szklanki cukru
  • 300 g pokruszonej chałwy waniliowej (ja dałam marmurkową)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • olejek waniliowy

Składniki na polewę chałwową:
  • 150 g chałwy
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki 30%
  • 3 - 4 łyżki uprażonych płatków migdałowych




Przygotowanie:

Prostokątną formę o tradycyjnych wymiarach wysmarować masłem i wyłożyć herbatnikami.

Masa serowo - chałwowa:
Twaróg z cukrem ubić mikserem. Dodawać kolejno żółtka, śmietanę, mąkę ziemniaczaną, olejek waniliowy i całość dokładnie zmiksować. Teraz wsypać pokruszona chałwę i wmieszać ją w masę przy pomocy szpatułki. Na koniec ubić białka na sztywno i delikatnie połączyć z masą serowo-chałwową również przy pomocy szpatułki.Gotową masę przelać na herbatnikowy spód, wyrównać.

Sernik pieczemy w kąpieli wodnej - na najniższej półce w piekarniku postawić dużą blachę wypełnioną gorącą wodą. Na wyższej półce położyć formę z sernikiem. 
Piec w temperaturze 170ºC przez około 1 godzinę, następnie wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. 

Polewa chałwowa:
Chałwę drobno pokruszyć i wsypać do rondelka z grubym dnem. Dodać kremówkę i podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając. Chałwa pod wpływem ciepła powinna dokładnie  się rozpuścić. Podgrzewać chwilę, aby polewa zgęstniała. Gotową polewę wylać na sernik i dodatkowo posypać delikatnie uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.

SMACZNEGO :-)


sobota, 23 kwietnia 2011

Wesołych Świąt



Z całego serca życzę Wam Świąt pogodnych, spokojnych, wszystkimi barwami tęczy malowanych...
Niech radość i szczęście pozostaną z Wami 
a wiosenne motyle niech tańcem cieszą 
Wasze oczy... 
Życzę uśmiechu, nadziei  a także rozkosznie słodkich wypieków  --<-@


niedziela, 17 kwietnia 2011

Ekspresowe Napoleonki





Dzisiaj eskpresowy przepis na wspaniałe Napoleonki. Dedykowany przede wszystkim dla tych, którzy nie mają czasu pichcić, albo zwyczajnie im się nie chce :) Przepis prosty, szybki i bez pieczenia. Jedyną rzeczą którą będziecie musieli sami (niestety) wykonać to ugotowanie masy :)  ale zajmuje to zaledwie 5 minut. To do dzieła... :-)


Składniki:
  • herbatniki typu "Petit"
  • biszkopty szampanki
  • cukier puder do posypania




Składniki na masę:
  • 2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 1 cukier waniliowy

Przygotowanie:

Masa:
Całe jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić mikserem na puszystą masę.
Przesianą mąkę wymieszać z 1 szklanką zimnego mleka i dodać do ubitych jajek.
Drugą szklankę mleka zagotować i na gotujące się mleko wlać wcześniej przygotowaną masę mleczno-mączno-jajeczną. Gotować stale mieszając, aż krem zgęstnieje. 
Na koniec dodać dwie łyżki masła i dokładnie wymieszać. 
Gotowy krem odstawić na 5 minut aby trochę przestygł (dobrze jest przykryć go folią spożywczą, aby nie utworzył sie kożuch).

Spód brytfanki o tradycyjnych wymiarach wyłożyć herbatnikami.
Na herbatniki wylać ciepły krem a na krem wyłożyć biszkopty.

Ciasto odstawić do ostygnięcia, posypać cukrem pudrem, a następnie włożyć do lodówki najlepiej na całą noc aby masa dobrze stężała.




Smacznego!! 


niedziela, 10 kwietnia 2011

Tarta mleczna

 



Delikatne, lekkie i bardzo wilgotne ciasto w smaku przypominające lekko karmelowy sernik. Ciasto jest naprawdę pyszne i bardzo ciekawe w smaku a jego przygotowanie zajmuje dosłownie 5 min. Polecam go wszystkim kulinarnym leniuszkom :-)


Składniki:
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 6 jajek
  • biszkopty szampanki 


Przygotowanie:

Małą formę do ciasta o wymiarach 18 x 25 cm wyłożyć biszkoptami. 
* Można również użyć tortownicy o średnicy 25 cm ale należy ją bardzo dobrze zabezpieczyć folią aluminiową, aby masa nie wypłynęła od spodu. Dlatego prościej jest użyć po prostu małej, prostokątnej  brytfanki :-)

Mleko skondensowane słodzone i niesłodzone oraz 6 żółtek zmiksować.  Osobno ubić białka na sztywno i delikatnie połączyć z masą mleczno - żółtkową  (masa jest dość rzadka). 
Gotową masę delikatnie wylać na biszkopty - uwaga biszkopty mogą podejść do góry ale nie należy się tym przejmować :)

Ciasto pieczemy w 180 st.C przez około 50 minut, aż masa się zetnie i lekko zbrązowieje. Następnie ciasto studzimy i chłodzimy minimum 3 godziny w lodówce.




SMACZNEGO!

niedziela, 3 kwietnia 2011

Tort Egipski


Tort piekłam na Boże Narodzenie.. tak tak właśnie na Boże Narodzenie i kompletnie zapomniałam go opublikować:) 
Ale dzisiaj nadrabiam zaległości, bo przecież lepiej późno niż wcale, a i na święta Wielkanocne również go polecam, bo jest wspaniały!!  Chyba najpyszniejszy z tortów jakie jadłam. Może troszkę z nim roboty ale tylko troszkę i w każdym bądź razie warty poświecenia, bo jest naprawdę niesamowity! Delikatne orzechowe ciasto, rewelacyjna masa budyniowo-maślaną i bita śmietana z pyszniutkimi kawałeczkami chrupiącego karmelu. Wyśmienita i kusząca kombinacja :)




Składniki na 1 orzechowy biszkopt (należy upiec 3):
  • 2 białka
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżki mąki pszennej
  • 50 g zmielonych orzechów laskowych

Składniki na masę budyniowo-maślaną:
  • 10 żółtek
  • 10 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki
  • duży cukier waniliowy (32 g)
  • 350 ml mleka
  • 170 g masła

Składniki na masę śmietanową:
  •  350 ml śmietany kremówki (30%)
  • 2 łyżki cukru

Składniki na karmel:
  • 200 g cukru

Dodatkowo:
  • 120 g podpieczonych i posiekanych orzechów laskowych 




Przygotowanie:

Orzechowy biszkopt:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Piana powinna być bardzo sztywna i błyszcząca. Teraz powoli wsypać mąkę i orzechy, delikatnie wymieszać. 
Ciasto wlać do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 25 cm. Piec około 15-20 minut  w temperaturze 170ºC.
Według tego przepisu należy upiec 3 takie same blaty, jeden po drugim. Każdy ostudzić.

Masa budyniowo-maślana:
W rondelku zmiksować żółtka, cukier, mąkę i mleko. Następnie całość zagotować do zgęstnienia, cały czas mieszając. Gotowy budyń ostudzić (najlepiej przykrywając folią, aby nie utworzył się kożuch). Masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać wystudzony budyń, cały czas miksując.

Masa śmietanowa:
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno a pod koniec ubijania dodać 2 łyżki cukru, ubić.
 
Orzechy podpiec w piekarniku do zrumienienia i posiekać na małe kawałki.
 
Karmel:
200 g cukru rozpuścić na patelni. Poczekać aż zrobi się karmel. Należy pamiętać aby karmelu nie mieszać łyżką. Dla ułatwienia można delikatnie obracać/potrząsać patelnią. Gotowy karmel wylać na papier do pieczenia, rozsmarować. Zostawić do ostygnięcia, a kiedy stwardnieje, połamać na nieduże kawałki (ja robiłam to przy pomocy wałka), uważając aby nie rozdrobnić karmelu na proszek.

Ubitą śmietanę wymieszać z orzechami i karmelem.




Wykonanie:
 W tortownicy ułożyć 1 blat biszkoptu. Na biszkopt wyłożyć część masy budyniowej a następnie część masy śmietanowej. Następnie kolejny blat, masa budyniowa, śmietanowa... itd., kończąc na bitej śmietanie. Odrobinę masy budyniowej można zostawić do posmarowania boków tortu. Tort dobrze schłodzić w lodówce.

Smacznego!! :-)