Wspaniały, niezwykle pyszny i niezwykle prosty deser. Delikatnie chrupiąca, karmelowa beza z mięciutkim wnętrzem uwieńczona cudowną bitą śmietaną i smugami polewy czekoladowo - gruszkowej... połączenie idealne! Deser dodatkowo wzbogacony kawałeczkami gruszek mmm... naprawdę smakowita kompozycja :) Aż chce się powiedzieć - Pavlova królową wypieków! A przepis dostałam od siostry, która w ostatnim czasie zakochana jest w Pavlovej :))
Składniki na bezę:
- 6 białek
- szczypta soli
- 300 g drobnego cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 1 łyżeczka białego octu winnego
Dodatkowo:
- 300 ml śmietany kremówki
- gruszki z kompotu bądź z puszki, pokrojone w półplasterki - ilość wedle uznania
Polewa czekoladowa:
- 1/2 tabliczki mlecznej czekolady
- 3 - 4 łyżki zalewy z gruszek
Przygotowanie:
Beza:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier i nadal ubijać do czasu całkowitego rozpuszczenia się cukru - bez powinna zacząć "błyszczeć".
Na koniec dodać łyżeczkę mąki kukurydzianej i łyżeczkę octu, całość ubić.
Blaszkę
wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować okrąg o średnicy 25 cm. Wyłożyć na niego masę białkową. Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i natychmiast przykręcić
temperaturę do 150 st.C. Piec 1,5 godziny. Studzić w uchylonym
piekarniku.
Wystudzoną bezę przełożyć na paterę dnem do góry.
Na bezę wyłożyć pokrojone w półplasterki gruszki.
Kremówkę ubić i wyłożyć na gruszki.
Polewa czekoladowa:
1/2 tabliczki czekolady roztopić w rondelku z 3 łyżkami soku z gruszek, zostawiamy do ostygnięcia i delikatnie polewamy ubitą kremówkę. Pamiętajmy aby polewa nie była zbyt gorąca, albowiem rozpuści ubitą śmietanę.
UWAGA: ubitą kremówkę wykładamy na bezę min. 1 godzinę przed podaniem, ponieważ po dłuższym czasie śmietana rozpuszcza bezę.
SMACZNEGO!!!