Przepis na to ciasto dostałam niegdyś od Pani Halinki i całkiem o nim zapomniałam. Przeglądając ostatnio moją domową książkę kucharską, szczęśliwie odnalazłam recepturkę :-) I nie wiem jak ja mogłam wcześniej przeoczyć tak smaczny przepis, bo muszę przyznać, że ciacho jest wspaniałe! Delikatne, nie za słodkie, serowo - kremowe z masą budyniową, a całość pysznie wykończona smażonymi, niezwykle chrupiącymi wiórkami kokosowymi. Naprawdę szczerze polecam! A najważniejsze jest to, że ciacho jest banalne i tanie w wykonaniu :)
Co prawda wprowadziłam minimalne modyfikacje, bo w oryginale ciasto robi się na biszkopcie (ja zastosowałam herbatniki petit) a brzoskwinie kroi się w kosteczkę (ja natomiast zmiksowałam je blenderem i połączyłam z masą serową).
No to do dzieła :-)
Składniki na masę serową:
- 1/2 kg zmielonego twarogu
- 300 ml śmietanki kremówki
- 8 łyżek cukru
- 1 żelatyna na 1 litr wody
- 8 łyżek mleka
- 1 puszka brzoskwiń (ja zmiksowałam w blenderze na "papkę")
- rodzynki (ja nie dałam)
Składniki na masę budyniową:
- 2 budynie śmietankowe
- 3/4 litra mleka
- 4 - 6 łyżek cukru
- 1 kostka masła (ja dałam 1/2 kostki)
Składniki na warstwę kokosową:
- 20 dag wiórek kokosowych
- 1 kostka masła (dałam 3/4 kostki)
Dodatkowo:
- 7 - 8 paczek herbatników typu petit
Przygotowanie:
Masa serowa:
Kremówkę ubić z cukrem, dodać zmielony twaróg, cukier, zmiksowane brzoskwinie i dokładnie wymieszać. Żelatynę rozpuścić w 8 łyżkach gorącego mleka i połączyć z masą serową.
Masa budyniowa:
Dwa budynie śmietankowe ugotować z cukrem w 3/4 litra mleka. Ostudzić. Pół kostki masła ubić, porcjami dodawać ostudzony budyń i miksować do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji.
Warstwa kokosowa:
3/4 kostki masła rozpuścić na patelni, dodać wiórki kokosowe i chwilę smażyć aż wiórki lekko się przyrumienią.
Ułożenie:
Na blaszce (o tradycyjnych wymiarach 23 cm x 28 cm) układamy kolejno:
- warstwa herbatników
- masa serowa
- warstwa herbatników
- masa budyniowa
- warstwa herbatników
- wiórki kokosowe (koniecznie jeszcze ciepłe aby "przykleiły się" do warstwy herbatnikowej)
Ciasto chłodzimy w lodówce minimum 3 godziny.
P.S. Dla wzbogacenia smaku, wiórki można dodatkowo polać polewą z białej czekolady.
P.S. Dla wzbogacenia smaku, wiórki można dodatkowo polać polewą z białej czekolady.
SMACZNEGO! I z pozdrowieniami dla Pani Halinki :-)