Uwielbiam ciasta wzorowane na znanych batonikach i to jeszcze bez pieczenia! Przepis na to ciasto wynalazłam na blogu Kasieńki co nieco je modyfikując i wzbogacając dodatkami w postaci niesolonych orzeszków ziemnych oraz batonikami Lionem w białej czekoladzie.
Ciasto w smaku jest bardzo słodkie i mocno kremowe dlatego też prosiło się o dodatek chrupiących orzeszków - dlatego też nazwałam je Lion Peanut - jak tradycyjny batonik z dodatkiem orzeszków.
A ciacho upichcone z okazji Sylwestra i korzystając z okazji życzę wszystkim moim czytelnikom wszystkiego co najwspanialsze i najcudowniejsze w Nowym 2015 roku!!!
A ciacho upichcone z okazji Sylwestra i korzystając z okazji życzę wszystkim moim czytelnikom wszystkiego co najwspanialsze i najcudowniejsze w Nowym 2015 roku!!!
Składniki:
- około 450 g herbatników typu petit - około 100 szt.
- 500 g gotowej masy kajmakowej (2 czubate łyżki odłożyć do kremu Lion nr 1)
Składniki na krem Lion nr 1:
- 500 g serka mascarpone
- 200 ml śmietany kremówki 36%
- 2 łyżki gotowej masy kajmakowej
- 2 łyżki cukru pudru
- 4 tradycyjne batoniki Lion
Składniki na krem Lion nr 2:
- 500 ml śmietany kremówki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 batoniki Lion w białej czekoladzie
Składniki na polewę czekoladowa:
- 100 g czekolady mlecznej
- 50 ml śmietany kremówki 30 %
Dodatkowo:
- 3/4 szklaki grubo posiekanych orzeszków ziemnych - niesolonych - uprażonych na suchej patelni
Na herbatniki równomiernie wyłożyć masę kajmakową (pamiętając o zostawieniu 2 łyżek do masy Lion nr 1). Ja masę kajmakową zawsze wykładam łyżką bezpośrednio z puszki - nie miksując jej ani nie mieszając uprzednio - wówczas masa pozostaje gęsta i nie rozpływa się na boki.
Na kajmak ponownie wykładamy warstwę herbatników.
Na czas przygotowywania masy Lion ciasto umieścić w lodówce.
Masa Lion nr 1:
Na czas przygotowywania masy Lion ciasto umieścić w lodówce.
Masa Lion nr 1:
Serek mascarpone wraz z kremówką przełożyć do miski i razem ubić mikserem na wysokich obrotach do uzyskania sztywnej masy. Następnie dodać cukier puder oraz kajmak i krótko zmiksować tylko do połączenia się składników.
Batoniki Lion pokroić w cienkie paseczki i wymieszać z masą za pomocą łyżki .
Powstałą masę równomiernie wyłożyć na herbatnikach i przykryć kolejną warstwą herbatników.
Masa Lion nr 2:
Masa Lion nr 2:
Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder - zmiksować.
Batoniki Lion w białej polewie pokroić na cienkie paseczki i za pomocą łyżki wymieszać z masą śmietanową.
Gotową masę śmietanową wyłożyć na herbatniki i przykryć kolejną warstwą herbatników.
Polewa czekoladowa:
Polewa czekoladowa:
Śmietanę kremówkę podgrzać w rondelku, zdjąć z palnika. Dodać połamaną mleczną czekoladę i dokładnie wymieszać do roztopienia się czekolady.
W międzyczasie podprażyć orzeszki ziemne.
W międzyczasie podprażyć orzeszki ziemne.
Połowę orzeszków wysypać na ostatnią warstwę herbatników, polać polewą czekoladową tworząc esy-floresy i na ciepłą jeszcze polewę wysypać resztę orzeszków.
Ciasto włożyć do lodówki na 12 godzin aby ciasto się przegryzło :)
Ciasto włożyć do lodówki na 12 godzin aby ciasto się przegryzło :)
Smacznego!