czwartek, 22 grudnia 2016

Makowe ciasteczka z bakaliami, czekoladą i nutką cynamonu


Bardzo kruche i bardzo chrupiące ciasteczka. W sam raz do upichcenia na święta. Ciasteczka nie wymagają leżakowania jak pierniczki więc jeszcze zdążycie z ich upieczeniem :) 




Składniki:
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 3/4szkl. cukru
  • 1 jajko
  • 125 g masła
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • aromat waniliowy
  • 50 g maku suchego
  • 100 g rodzynek
  • 100 g orzechów laskowych
  • 100 g mlecznej czekolady


Przygotowanie:
Rodzynki sparzyć, orzechy i czekoladę drobno posiekać.
Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę, dodać jajko, mleko i aromat waniliowy, zmiksować.
Mąkę przesiać, wymieszać z sodą, cynamonem i dodać do masy, zmiksować.
Na koniec do masy dodajemy bakalie, mak i czekoladę. Całość dokładnie wymieszać i zagnieść (jeśli ciasto jest zbyt klejące dodać mąki).
Ciasto podzielić na dwie części. Wałkować na grubość około 0,5 cm i wykrajać kształty.
Wykładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 st.C przez około 10 min.

P.s. Ja swoje ciasteczka dodatkowo ozdobiłam polewą czekoladową.


Smacznego!


piątek, 9 grudnia 2016

Pierniczki a'la alpejskie


Jak zapewnia Dorotka na swoim blogu, pierniczki są puszyste, miękkie i rozpływające się w ustach. I rzeczywiście zaraz po upieczeniu pierniczki są mięciutkie i delikatne, jednak mimo wszystko wymagają "leżakowania" aby nabrały smaku. Musimy też pamiętać, że wg tej recepturki ciasto na pierniczki musimy przygotować dzień wcześniej. Mimo wszystko jest to bardzo prosty i wdzięczny przepis.
b



Składniki:
  • 1 kg mąki orkiszowej (może być pszenna)
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 8 żółtek
  • 3 białka
  • 3 łyżki kakao
  • 200 ml gęstej śmietany 18% (w temp. pokojowej)
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 250 g masła
  • 400 g miodu

n
Dzień przed pieczeniem
Miód z przyprawą do piernika zagotować, odstawić. Dodać masło, poczekać aż się rozpuści i odstawić do ostygnięcia.
W śmietanie rozpuścić sodę, odstawić - śmietana zwiększy swoją objętość.
Mąkę wraz z kakao wymieszać w dużej misce, odstawić.
Białka ubić na sztywną pianę. Następnie partiami dodawać cukier, cały czas ubijając do momentu powstania gęstej i błyszczącej piany. Dodać żółtka i zmiksować.
Teraz ubitą masę jajeczną wlewać do mąki i delikatnie wymieszać.
Dodać miód, ponownie wymieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą, wymieszać.
Powstałe ciasto będzie dość rzadkie. Odstawić je przykryte w chłodne miejsce (do lodówki), w ciągu 24 godzin zgęstnieje.
n
n
W dniu pieczenia
Ciasto lekko podsypać mąką, rozwałkować na grubość około 5 mm i wykrawać pierniczki.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, pierniczki ułożyć w niedużej odległości od siebie. 
Piec w temperaturze 180 st.C przez około 10 minut. Wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce.
Jeśli pierniczki mają być błyszczące, przed pieczeniem posmarować lekko rozmąconym białkiem. 
Gotowe pierniczki polukrować lukrem, czekoladą bądź ozdobić wedle uznania.









Smacznego!


czwartek, 31 marca 2016

Sernik zabajone



Miał być sernik gotowany, ale tuż przed świętami natknęłam się w sklepie na nowość od Wawla - cukierki o smaku zabajone. W mojej głowie od razu pojawił się pomysł na sernik z tymi cukierkami... no i niestety ale sernik gotowany jeszcze sobie trochę poczeka ;)
Serniczek zrobiłam na kruchym, mocno czekoladowym ciasteczkowym spodzie, jego środek stanowi  pysznie kremowa i niezwykle wilgotna masa serowa z dodatkiem śmietany kremówki i sporą ilością kawałeczków przepysznych cukierków zabajone,  a na to polewa - czekoladowo-zabajone - bo jakby inaczej :) z wiórkami z białej czekolady. Wszystko razem tworzy naprawdę przepyszną kompozycję smakową. Serniczkowi nie można się oprzeć i uwierzcie mi - na jednym kawałku się nie skończy :) Prawdziwa rozkosz dla podniebienia i kolejne sernikowo-cukierkowe cudo :)


Składniki na spód:
  • 250 g ciasteczek czekoladowych "Łakotki"
  • 150 g masła
Dodatkowo:

  • 20 cukierków o smaku zabajone Wawla
Składniki na masę serową:
  • 1 kg zmielonego twarogu - może być wiaderkowy
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka śmietany kremówki 30%
  • 5 jaj
  • 1 budyń waniliowy
Składniki na polewę:
  • 100 g mlecznej czekolady Wawel
  • 6 cukierków zabajone Wawel
  • 3 łyżki śmietany kremówki 30%
Dodatkowo:
  • 2 paseczki białej czekolady
m

Przygotowanie:

Spód ciasteczkowy:
Ciasteczka pokruszyć/zmielić i dokładnie wymieszać z roztopionym masłem.

Całość powinna mieć wygląd mokrego piasku.
Dno prostokątnej formy wysmarować masłem.
Na spód formy wysypać ciasteczkową masę i wyrównać, dokładnie dociskając.

Cukierki (20 szt.) pokroić w plastry - każdy na 4 części i równo wysypać  na ciasteczkowy spód.
Na czas przygotowywanie masy serowej wstawić do lodówki.

Masa serowa:
Twaróg dokładnie zmiksować z cukrem, kremówką oraz proszkiem budyniowym. Na koniec dodać całe jajka (nie oddzielamy białek od żółtek) i szybko zmiksować. Ważne aby po dodaniu jajek nie ubijać masy zbyt długo, ponieważ nie może być ona zbyt napowietrzona (jest to typ zwartego sernika). Gotowa masę wylewamy na ciasteczkowy spód wyłożony pokrojonymi cukierkami.



Sernik pieczemy w temp. 170 st.C. przez około 60-70 minut do czasu, aż góra będzie ścięta i sztywna. Uwaga środek sernika będzie dość wilgotny albowiem jest to typ mokrego sernika. Po upieczeniu odstawiamy sernik do lekkiego ostygnięcia.

Polewa czekoladowo-zabajona:
Czekoladę połamać w kosteczki, cukierki posiekać i umieścić w rondelku dodając 3 łyżki śmietany kremówki. Całość podgrzewać na małym ogniu (cały czas mieszając) do momentu rozpuszczenia się składników i uzyskania jednolitej konsystencji.
Gotową polewą polewamy wierzch sernika tworząc esy-floresy a następnie wierzch posypujemy wiórkami startej białej czekolady.
Odstawiamy sernik na 10-12 godzin do lodówki aby dokładnie stężał.  

SMACZNEGO!!!


czwartek, 24 marca 2016

Bardzo szybkie ciasteczka śmietankowe - a'la francuskie



Naprawdę bardzo szybkie i bardzo proste w przygotowaniu ciasteczka. Delikatne i kruchuteńkie - można się nimi zajadać bez końca - w smaku przypominają ciasto francuskie. Oryginalny przepis znajdziecie TUTAJ. Ja swój oczywiście nieco zmodyfikowałam wzbogacając ciasteczka o cukier puder oraz mleczną i białą czekoladę.


Składniki na około 60 szt. ciasteczek:
  • 300 g mąki pszennej
  • 250 g masła śmietankowego, schłodzonego
  • 5 łyżek gęstej śmietany 18%
  • 1 żółtko
  • 4 czubate łyżki cukru pudru
Polewa z białej czekolady:
  • 100 g białej czekolady
  • 3 łyżki śmietanki kremówki 30%
Polewa z mlecznej czekolady:
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 3 łyżki śmietanki kremówki 30%
  • g
Przygotowanie:
 
Ciasteczka
Masło posiekać nożem i szybko zagnieść razem z mąką, śmietaną, żółtkiem i cukrem pudrem.
Ciasto rozwałkować na ok 0,5 cm grubości (nie powinno być zbyt cienkie), lekko podsypując mąką. Wykrajać ciasteczka.
Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez około 17-20 minut w 175 st.C do lekkiego zrumienienia.
Po upieczeniu ciasteczka studzimy na kratce.

Polewy:
Białą czekoladę połamać w kosteczkę i umieścić w rondelku wraz z 3 łyżkami kremówki.
Całość podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia i połączenia się składników.

Tak samo przygotowujemy polewę z mlecznej czekolady.

Ciepłą polewą ozdabiamy ciasteczka. U mnie zygzaki - tak najszybciej ;)


Smacznego!!!


piątek, 1 stycznia 2016

Ciasto Biały Lion


 
Ciasto Biały Lion to puszysty biszkopt z kawałeczkami popularnych batoników Lion, przełożony kremowo-budyniowym kremem oraz waniliowym kajmakiem z preparowanym ryżem, a dla przełamania słodyczy - wierzch oprószony solonymi orzeszkami ziemnymi.
Ciasto jest smaczne, mięciutkie, delikatne i mocno kremowe, jednaj ja ryż preparowany zastąpiłabym czymś bardziej chrupiącym np. orzeszkami, płatkami migdałowymi czy pokruszonymi herbatnikami - kwestia co kto lubi :)
A na wersje Liona bez pieczenia zapraszam tutaj

 
 Składniki na biszkopt:
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 czubata łyżka maki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 6 jaj
  • 1 łyżka oleju
  • 3 batoniki Biały Lion
 Składniki na masę budyniową:
  • 2 szklanki mleka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 200 g miękkiego masła
Dodatkowo:
  • puszka masy kajmakowej o smaku waniliowym
  • 50 g ryżu preparowanego
  • 1/2 szklanki orzeszków ziemnych solonych
  • 1 biała czekolada (100 g)
  • 3 łyżki kremówki 30%
 
Przygotowanie:

Biszkopt:
Batoniki Lion drobno posiekać lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Białka ubić na sztywną pianę.
Stopniowo dodawać cukier i miksować do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści a piana będzie błyszcząca.
Następnie dodać żółtka, łyżkę oleju i zmiksować.
Teraz partiami dodawać przesiane mąki i ostrożnie miksować mikserem na najniższych obrotach.
Na koniec dodać kawałeczki batonika Lion i całość bardzo delikatnie wymieszać za pomocą łyżki.
Prostokątną formę o tradycyjnych wymiarach wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Masę wylać do formy, wyrównać.
Piec przez 30 min w temp. 180 st.C. Po upieczeniu biszkopt wystudzić i przekroić na pół.

Masa budyniowa:
Jedną szklankę mleka, żółtka, cukier i obie mąki zmiksować.
Pozostałe mleko zagotować. Na gotujące się mleko wylać mieszankę, doprowadzić do wrzenia i ugotować budyń. Gotowy budyń odstawić do ostygnięcia.
Miękkie masło zmiksować na puszysto. Następnie do masła partiami dodawać wystudzony budyń. Na koniec dodać sok z cytryny, zmiksować.
 
Masa kajmakowa:
Kajmak zmiksować i wymieszać z preparowanym ryżem.
 
Składanie ciasta:
Biszkopt przekroić na pół.
Na spód biszkoptu wyłożyć masę kajmakowo - ryżową, rozsmarować.
Na masie rozsmarować 3/4 kremu budyniowego i przykryć drugim biszkoptem.
Wierzch posmarować pozostałym kremem budyniowym i oprószyć drobno posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
Czekoladę rozpuścić z kremówką i polać wierzch ciasta tworząc esy-floresy.
Ciasto wstawić do lodówki - najlepiej na całą dobę aby się "przegryzło".
 
Smacznego!