niedziela, 25 lipca 2010

Milky Way z bezami


Moja kolejna modyfikacja, tym razem ciasta Milky Way. Ja chyba jednak nie potrafię upiec nic zgodnie z oryginalną recepturą :-) Spód babkowo - biszkoptowy, masa mleczno - maślana a wierzch pokryty chrupiącymi, delikatnymi bezami koktajlowymi. Całość polana aksamitną polewą czekoladową i posypana startymi migdałami. Połączenie niezwykłe rozkoszne... wspaniałe... idealne! Zapewniam! A ciasto upiekłam z okazji wieczoru panieńskiego Kamy. I mam nadzieję, że jest zapowiedzią słodkiego szczęścia na Nowej Drodze Życia!!! :-)
Proporcje podaję na tortownice o średnicy 25 cm.




Składniki na spód babkowo - biszkoptowy:
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 - 3 łyżki słodkiego kakao w proszku (może być 1 łyżka ciemnego kakao)
  • 4 jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • aromat śmietankowy

Składniki na masę mleczno - maślaną (Milky Way):
  • 1/2 szklanki mleka 3,2%
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 duży cukier waniliowy (32g)
  • 2 szklanki mleka w proszku (może być granulowane, trzeba je tylko przetrzeć przez sito)
  • 100 g masła śmietankowego

Składniki na polewę czekoladową:
  • 50 g masła
  • 1/4 szklanki śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki czekolady w proszku lub słodkiego kakao

Dodatkowo:
  • 100 - 150g bez koktajlowych
  • 10 całych migdałów (sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i starkować na tarce o drobnych oczkach)



Przygotowanie:

Ciasto babkowo - biszkoptowe:
Margarynę roztopić w rondelku, dodać śmietanę, cukier, czekoladę w proszku oraz aromat. Mieszać aż składniki ładnie się połączą. W razie potrzeby delikatnie podgrzać. Gdy masa przestygnie dodać żółtka oraz przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie zmiksować. Ubić pianę z białek i delikatnie połączyć z masą przy pomocy łyżki lub mikserem na najniższych obrotach aby piana nie opadła.

Masę wylać do formy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 min. w 180 st.C. Ostudzić.

Masa mleczno - maślana:
Zwykłe mleko wlać do rondelka i zagotować razem z cukrem i cukrem waniliowym.  Odstawić aby przestygło. W osobnym naczyniu ubić masło na puszysto i powoli dodawać do niego przestudzone mleko, dalej miksując. Na koniec powoli wsypywać przesiane mleko w proszku i ucierać do gładkości.

Na ostudzone ciasto wykładamy masę mleczno - maślaną, na masę wykładamy bezy koktajlowe.

* Do masy użyłam podwójnej porcji podanych składników.

Polewa czekoladowa:
Wszystkie składniki umieścić w rondelku i gotować, cały czas mieszając aż polewa zgęstnieje.
Lekko przestudzić. Polewą polać bezy tworząc esy - floresy i oprószyć startymi migdałami.



Ciasto schłodzić w lodówce, a najsmaczniejsze jest oczywiście następnego dnia :-)


1 komentarz:

  1. Jak on apetycznie wygląda !!! Aż się mi buzia do niego śmieje :D

    OdpowiedzUsuń