Moja kolejna modyfikacja, tym razem ciasta Milky Way. Ja chyba jednak nie potrafię upiec nic zgodnie z oryginalną recepturą :-) Spód babkowo - biszkoptowy, masa mleczno - maślana a wierzch pokryty chrupiącymi, delikatnymi bezami koktajlowymi. Całość polana aksamitną polewą czekoladową i posypana startymi migdałami. Połączenie niezwykłe rozkoszne... wspaniałe... idealne! Zapewniam! A ciasto upiekłam z okazji wieczoru panieńskiego Kamy. I mam nadzieję, że jest zapowiedzią słodkiego szczęścia na Nowej Drodze Życia!!! :-)
Proporcje podaję na tortownice o średnicy 25 cm.
Składniki na spód babkowo - biszkoptowy:
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 2 - 3 łyżki słodkiego kakao w proszku (może być 1 łyżka ciemnego kakao)
- 4 jaja
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- aromat śmietankowy
Składniki na masę mleczno - maślaną (Milky Way):
- 1/2 szklanki mleka 3,2%
- 2/3 szklanki cukru
- 1 duży cukier waniliowy (32g)
- 2 szklanki mleka w proszku (może być granulowane, trzeba je tylko przetrzeć przez sito)
- 100 g masła śmietankowego
Składniki na polewę czekoladową:
- 50 g masła
- 1/4 szklanki śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki czekolady w proszku lub słodkiego kakao
Dodatkowo:
- 100 - 150g bez koktajlowych
- 10 całych migdałów (sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i starkować na tarce o drobnych oczkach)
Przygotowanie:
Ciasto babkowo - biszkoptowe:
Margarynę roztopić w rondelku, dodać śmietanę, cukier, czekoladę w proszku oraz aromat. Mieszać aż składniki ładnie się połączą. W razie potrzeby delikatnie podgrzać. Gdy masa przestygnie dodać żółtka oraz przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie zmiksować. Ubić pianę z białek i delikatnie połączyć z masą przy pomocy łyżki lub mikserem na najniższych obrotach aby piana nie opadła.
Margarynę roztopić w rondelku, dodać śmietanę, cukier, czekoladę w proszku oraz aromat. Mieszać aż składniki ładnie się połączą. W razie potrzeby delikatnie podgrzać. Gdy masa przestygnie dodać żółtka oraz przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie zmiksować. Ubić pianę z białek i delikatnie połączyć z masą przy pomocy łyżki lub mikserem na najniższych obrotach aby piana nie opadła.
Masę wylać do formy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 min. w 180 st.C. Ostudzić.
Masa mleczno - maślana:
Zwykłe mleko wlać do rondelka i zagotować razem z cukrem i cukrem waniliowym. Odstawić aby przestygło. W osobnym naczyniu ubić masło na puszysto i powoli dodawać do niego przestudzone mleko, dalej miksując. Na koniec powoli wsypywać przesiane mleko w proszku i ucierać do gładkości.
Na ostudzone ciasto wykładamy masę mleczno - maślaną, na masę wykładamy bezy koktajlowe.
* Do masy użyłam podwójnej porcji podanych składników.
Polewa czekoladowa:
Wszystkie składniki umieścić w rondelku i gotować, cały czas mieszając aż polewa zgęstnieje.
Lekko przestudzić. Polewą polać bezy tworząc esy - floresy i oprószyć startymi migdałami.
Masa mleczno - maślana:
Zwykłe mleko wlać do rondelka i zagotować razem z cukrem i cukrem waniliowym. Odstawić aby przestygło. W osobnym naczyniu ubić masło na puszysto i powoli dodawać do niego przestudzone mleko, dalej miksując. Na koniec powoli wsypywać przesiane mleko w proszku i ucierać do gładkości.
Na ostudzone ciasto wykładamy masę mleczno - maślaną, na masę wykładamy bezy koktajlowe.
* Do masy użyłam podwójnej porcji podanych składników.
Polewa czekoladowa:
Wszystkie składniki umieścić w rondelku i gotować, cały czas mieszając aż polewa zgęstnieje.
Lekko przestudzić. Polewą polać bezy tworząc esy - floresy i oprószyć startymi migdałami.
Ciasto schłodzić w lodówce, a najsmaczniejsze jest oczywiście następnego dnia :-)
Jak on apetycznie wygląda !!! Aż się mi buzia do niego śmieje :D
OdpowiedzUsuń