Nie jestem fanką ciasteczek Oreo ale sernika z Oreo już tak! Sernik jest naprawdę wyśmienity! Pysznie kremowa masa serowa w której zatopione są kawałeczki czarnych ciasteczek Oreo a całość pokryta bitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi. Można jeść i jeść i delektować się bez końca :)
Składniki na spód:
- opakowanie ciasteczek Oreo - 176 g
- 40 g masła
- 1 kg twarogu wiaderkowego
- 5 jaj
- 1 1/2 szkl. cukru
- aromat waniliowy
- 1 budyń waniliowy
- 200 g śmietany kremówki 30%
- opakowanie ciasteczek Oreo - 176 g
Wierzch:
Ciastka oraz masło przełożyć do malaksera i zmiksować do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku.
Spód prostokątnej brytfanki wysmarować masłem, wysypać masę ciasteczkową i dokładnie wklepać w dno formy. Na czas przygotowywania masy serowej wstawić do lodówki.
Masa serowa:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Ciasteczka pokroić/połamać w ćwiartki.
Twaróg wraz z kremówką, cukrem, cukrem waniliowym oraz proszkiem budyniowym dokładnie zmiksować. Na końcu dodać jajka i zmiksować tylko do połączenia składników - nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej.
Masę serową wylać na schłodzony spód, wyrównać. W masę powciskać ciasteczka Oreo, zatapiając je w masie.
Piec w temperaturze 170 St.C przez około 60 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez min. 12 godzin.
Wierzch:
Wszystkie składniki powinny być schłodzone.
Kremówkę ubić na sztywno za pomocą miksera. Pod sam koniec ubijania dodać cukier puder. Wyłożyć na wystudzony sernik. Na kremówkę starkować schłodzoną czekoladę.
Smacznego!