niedziela, 30 czerwca 2013

Zmrożony koktajl truskawkowko-twarożkowy



Smak mojego dzieciństwa - pokruszone kawaleczki pysznego twarożku z rozgniecionymi truskawkami, polane śmietaną i oprószone cukrem pudrem mmmniam... mama zawsze serwowała mi taki deserek w sezonie truskawkowym :) A dzisiaj zmodyfikowana i lekko zmrożona wersja deseru z dziecięcych lat - rozkoszny truskawkowo-twarożkowy koktajl na bazie jogurtu naturalnego i odrobiny cukru pudru dla słodkości. Koktajl jest gęsty, wspaniale kremowy, sycący, zmrożony i fantastyczny w smaku! Myślę, że tym przepisem przekonam każdego :)

Składniki:
  • 1 kostka twarogu
  • 200 g jogurtu naturalnego - polecam danone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 szklanka truskawek


Przygotowanie:
Twarożek z jogurtem i cukrem pudrem dokładnie miksujemy w blenderze. Na koniec dodajemy truskawki i raz jeszcze miksujemy do uzyskania aksamitnej konsystencji.
Gotowy koktajl przelewamy do plastikowego pojemniczka i mrozimy 30-40 min. w zamrażarce (ale nie dłużej, ponieważ koktajl ma się tylko dobrze schłodzić, a nie zamrozić). Po tym czasie koktajl przelewamy do szklanek i możemy już delektować się przewspaniałym smakiem :)

P.S. Z koktajlu możemy przygotować również proste lody. W tym celu koktajl mrozimy około 2-3 godziny - jednak nie dłużej, ponieważ nie jest to typowy przepis na lody i po tym czasie nasze koktajlowe lody zaczynają zbyt mocno zamarzać.

Smacznego!


niedziela, 23 czerwca 2013

Smoothie truskawkowo-egzotyczny



Tym razem truskawka w wersji egzotycznej, czyli truskawkowy i niezwykle kremowy smoothie z bananem, melonem i mleczkiem kokosowym. Ten rodzaj smoothie jest dość słodki i sycący, ale dodatek melona sprawia, że jest również orzeźwiający. Jeśli konsystencja jest dla was zbyt gęsta wystarczy dolać mleczko kokosowe, bądź kefir czy maślankę jeśli nie chcecie przesadzać z kokosowym posmakiem.


Składniki:
  • 2 szklanki truskawek
  • 1 dojrzały banan
  • 1/2 dojrzałego melona
  • 1 szklanka mleczka kokosowego 


Przygotowanie:
Truskawki myjemy i pozbawiamy szypułek. Banana oraz mango kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie owoce umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładkie puree, a następnie dodajemy mleczko kokosowe i raz jeszcze dokładnie miksujemy. I smoothie gotowe!

P.S. Jeśli smoothie nie jest wystarczająco słodkie, można je dosłodzić cukrem pudrem bądź miodem. Ja natomiast tego nie robiłam, bo owoce jak i mleczko same w sobie są bardzo słodkie. 

Smacznego! 

środa, 19 czerwca 2013

Masełko truskawkowe



Nareszcie pojawiły się pierwsze truskawki mniam-mniam, więc sezon na truskawkowe przetwory czas rozpocząć! W pierwszej kolejności - wspaniałe, przepyszne i obłędnie pachnące masełko truskawkowe. Dla mnie mega uzależniające! Wyśmienite jako smarowidło do chrupiącej bagietki, niesamowite jako dodatek twarożku, a także do ciast, deserów i oczywiście lodów - tutaj polecam masełko delikatnie podgrzać!


Składniki:
  • 2 szklanki truskawek
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 200 gram masła śmietankowego


Przygotowanie:
Truskawki obrać, umyć i zmiksować w blenderze. Przełożyć do rondelka o grubym dnie, dodać miód, cukier, sok z cytryny i całość gotować na wolnym ogniu przez około 15 minut do czasu, aż sos zgęstnieje. Następnie dodać pokrojone z kostkę masło i podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia masła, cały czas mieszając. Całość odstawić do ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki na 1-2 godziny. Po tym czasie miksturę raz jeszcze zmiksować blenderem i mamy już gotowe masełko.  



Smacznego!