Smak mojego dzieciństwa - pokruszone kawaleczki pysznego twarożku z rozgniecionymi truskawkami, polane śmietaną i oprószone cukrem pudrem mmmniam... mama zawsze serwowała mi taki deserek w sezonie truskawkowym :) A dzisiaj zmodyfikowana i lekko zmrożona wersja deseru z dziecięcych lat - rozkoszny truskawkowo-twarożkowy koktajl na bazie jogurtu naturalnego i odrobiny cukru pudru dla słodkości. Koktajl jest gęsty, wspaniale kremowy, sycący, zmrożony i fantastyczny w smaku! Myślę, że tym przepisem przekonam każdego :)
Składniki:
- 1 kostka twarogu
- 200 g jogurtu naturalnego - polecam danone
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 szklanka truskawek
Przygotowanie:
Twarożek z jogurtem i cukrem pudrem dokładnie miksujemy w blenderze. Na koniec dodajemy truskawki i raz jeszcze miksujemy do uzyskania aksamitnej konsystencji.
Gotowy koktajl przelewamy do plastikowego pojemniczka i mrozimy 30-40 min. w zamrażarce (ale nie dłużej, ponieważ koktajl ma się tylko dobrze schłodzić, a nie zamrozić). Po tym czasie koktajl przelewamy do szklanek i możemy już delektować się przewspaniałym smakiem :)
P.S. Z koktajlu możemy przygotować również proste lody. W tym celu koktajl mrozimy około 2-3 godziny - jednak nie dłużej, ponieważ nie jest to typowy przepis na lody i po tym czasie nasze koktajlowe lody zaczynają zbyt mocno zamarzać.
Smacznego!