poniedziałek, 27 września 2010

Koktajl bananowo - winogronowy


Genialny koktajl wg pomysłu mojego R. Jak dla mnie rewelacja! Cudownie słodki, aksamitny po prostu przepyszny! I przyznam się szczerze, że sama nie wpadłabym na pomysł połączenia banana i czerwonych winogron. A to przecież ja w kuchni rządzę i to przecież ja pichcę smakołyki. A Robert??  tylko od święta :-) Ale co jak co to muszę przyznać, że jak R. już coś wykombinuje to pyszności grzechu warte!! :-)




Składniki:
  • 1 dojrzały banan
  • 2 szkl. czerwonych winogron
  • 1/2 kostki twarogu
  • 1 szklanka mleka

Przygotowanie:

Wszystko dokładnie zmiksować blenderem.  I już :-)

P.S. Pianka widoczna na zdjęciu wytworzyła się sama podczas miksowania.  Zmierzyłam ją - była na dwa palce :-)


niedziela, 26 września 2010

Sernik z jabłkami


Sernik i jabłka??? Hmm... no nie wiem... jakoś długo nie przekonywał mnie ten przepis, aż do czasu kiedy w końcu zdecydowałam się go upiec.  I co???
No i przepadło bo serniczek jest genialny!! Połączenie słodkiego twarogu i kwaskowatych jabłek jest po prostu  idealne! 
I zapewniam: ser i jabłka jak najbardziej :-) A w smaku... delikatny, kremowy... z nutką szarlotki. Dodatkowo upiekłam go na pysznie orzechowym spodzie a wierzch polałam domowej roboty ekspresową polewą toffi. Ciacho smakuje niewiarygodnie :-) I najpiękniejsze jest to, że jego przygotowanie zajmuje kilka chwil :-)


















 Składniki na spód:
  • 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
  • 1 szklanka zmielonych herbatników
  • 70 g masła

Składniki na masę serową:
  • 500 g twarogu
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 czubata łyżka cukru pudru (dodatkowo)
  • 1 cukier waniliowy
  • 50 g masła
  • 3 jaja
  • 3/4 szklanki śmietany 18%
  • 1 czubata łyżka budyniu waniliowego

Warstwa jabłkowa:
  • 5 średnich jabłek (ja dałam papierówki)
  • 1- 2 łyżki cukru trzcinowego lub brązowego

Składniki na polewę toffi:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru trzcinowego lub brązowego
  • 4 łyżki mleka



Przygotowanie:
Spód orzechowy:
Zmielone orzechy i ciasteczka (najprościej zmielić je przy pomocy blendera) dokładnie mieszamy z roztopionym masłem. Masą wylepiamy spód tortownicy (25 cm) i starannie dociskamy.

Warstwa jabłkowa:
Jabłka umyć, obrać, pokroić w kostkę i wymieszać z cukrem trzcinowym. Można skropić sokiem z cytryny. Wyłożyć na orzechowy spód. Całość wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Masa serowa:
Żółtka dokładnie ucieramy z 1 szkl. cukru pudru i cukrem waniliowym. Następnie partiami dodajemy masło, śmietanę oraz budyń. Dalej ucierając dodawać po trochu twarogu. Wszystko ma stworzyć aksamitną i gładką masę. Białka ubić. Pod koniec ubijania dodać łyżkę cukru pudru i dalej ubijać na sztywno (dodatek cukru spowoduje, że piana będzie bardziej sztywna). Teraz białka dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy przy pomocy łyżki.
Masę wylewamy na orzechowy spód wyłożony jabłkami.
Piec w 180 st.C przez około 50 min.

Polewa toffi:
Masło razem z cukrem roztopić w rondelku. Kiedy wszystko ładnie się rozpuści dodać mleko 
i podgrzewać jeszcze chwilę do momentu powstania toffi. Gotową polewą polewamy przestudzony sernik i wstawiamy do lodówki.




Serniczek najsmaczniejszy następnego dnia.

SMACZNEGO!!

 

niedziela, 19 września 2010

Sernik kokosowo - porzeczkowy


Pozostając w smacznym klimacie kokosowym... tym razem sernik kokosowo - porzeczkowy. Jeden z moich ulubionych serników o naprawdę bajecznym smaku słodko - kwaśnym. Nie można mu się oprzeć! Połączenie słodkiego twarogu i kwaskowatych porzeczek smakuje wręcz rewelacyjnie pysznie - ja się zachwyciłam :-) 
A serniczek jest dodatkowo bardzo prosty w wykonaniu. Oryginalny przepis znajdziecie TUTAJ  ja natomiast odrobinę go zmodyfikowałam... ale tylko odrobinę :-)




Składniki na spód krucho - francuski:
  •  ½ kostki masła
  •  ½ szklanki cukru
  •   2 szklanki mąki
  •   2 jajka
  •   1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę serowo - kokosowo - porzeczkową:
  • 1 kg twarogu (może być wiaderkowy)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wiórek kokosowych
  • 3 jaja
  • 50 g masła 
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego
  • kilka kropli aromatu śmietankowego
  • 30 g czerwonych porzeczek

Składniki na polewę śmietanową:
  • 2 - 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 czubata łyżka cukru



Przygotowanie:
Spód:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać zimne masło i wyrobić nożem. Dodać cukier, jajka i wyrobić rękami (w razie potrzeby podsypać mąką). Ciastem wylepić dno brytfanki. Na czas przygotowania masy serowej - ciasto wstawić do lodówki.

Masa serowa:
Twaróg zmielić lub zmiksować blenderem (jeśli używamy twarogu z wiaderka to go już nie mielimy). Dodać masło, żółtka, aromat śmietankowy oraz cukier i dokładnie utrzeć. Następnie dodać budyń, wiórki kokosowe i dokładnie zmiksować. Na koniec połączyć z ubitymi białkami i porzeczkami - wymieszać łyżką. Masę wyłożyć na spód krucho - francuski.

Ciasto pieczemy w 180 st.C przez 40 - 50 min.

Polewa śmietanowa:
Śmietanę dokładnie zmiksować z cukrem i posmarować wierzch zimnego sernika.

SMACZNEGO :-)


niedziela, 12 września 2010

Wiśniowa kokosanka


Wiśnie + kokos + migdały + beza to musi smakować! I rzeczywiście to ciasto to bajunia :-) Lekkie, owocowe, z delikatnie kremową bezą, po prostu pyszne! Inspiracją do tego ciasta był słoiczek babcinych wiśni z którymi sama nie wiedziałam co zrobić. A że nie przepadam za typowymi ciastami babkowymi z owocami (natomiast jestem maniaczką ciast z kokosem) to obmyśliłam sobie "coś" na wzór owocowego rafaello. Oczywiście samo przygotowanie ciasta zajmuje dosłownie chwilę, tylko że ma jedną wadę... tak jak szybko się je robi, tak samo szybko znika :-)




Składniki na spód:
  • 50 g herbatników
  • 5-6 łyżek płatków migdałowych
  • 75 g masła

Składniki na kokosowo - budyniową bezę:
  • 2,5 szkl. mleka
  • 7 łyżek cukru
  • 1,5 szkl. wiórek kokosowych
  • 3 białka
  • 1 budyń śmietankowy

Dodatkowo:
  • 1 duży słoik wiśni "kompotowych"

Składniki na polewę śmietanową:
  • 1 duża łyżka śmietany 18%
  • 1 czubata łyżka cukru


Przygotowanie:

Spód ciasteczkowy:
Herbatniki pokruszyć (w blenderze lub wałkiem na stolnicy), dodać płatki migdałowe, roztopione masło i dokładnie wymieszać. Masą wylepiamy spód brytfanki.

Wiśnie odcedzić od zalewy (jeśli trzeba to wypestkować) i wyłożyć na spód ciasteczkowy. Jeśli są zbyt kwaśne można je posypać łyżką cukru pudru. 

Porada: dodatkowo dla wzbogacenia smaku wiśnie można najpierw chwilę przesmażyć na patelni (około 5 minut) z 1-2 łyżkami cukru i 2-3 łyżkami rumu bądź innego mocnego alkoholu.

Beza kokosowo - budyniowa:
1 szklankę mleka zagotować z 5 łyżkami cukru, dodać wiórki i gotować jeszcze około 5 minut aż masa zgęstnieje. Z pozostałego mleka ugotować budyń a kiedy zacznie gęstnieć dodać masę kokosową i mieszać aż składniki ładnie się połączą a masa zgęstnieje.  Przestudzić.
3 białka ubić na sztywno z 2 łyżkami cukru i delikatnie połączyć z masą kokosowo  - budyniową. Całość wyłożyć na wiśnie.

Ciasto pieczemy 30 min w 180 st.C.

Polewa śmietanowa:
1 łyżkę śmietany dokładnie miksujemy z 1 łyżką cukru. Gotową polewą smarujemy zimne ciasto.




Smacznego!!

P.S. Dodatek wiśni to moja propozycja. Można je zastąpić każdym innym "kompotowym" owocem. Ale polecam najpierw wypróbować wersję wiśniową :-)


poniedziałek, 6 września 2010

Ciasto Styropian, czyli sernik bez sera


Mnie zachwyciło! Lekkie, bajeczne ciasto w smaku przypominające sernik...
Śmietanowy, niezwykle delikatny środek z warstwą dżemu jagodowego, otulony pyszną kruszonką a całość smacznie wykończona polewą z kogla-mogla. Ach.. naprawdę polecam bo ciasto zaskakuje i smakiem i składnikami i prostotą wykonania :-)
A nazwa "styropian"?? Hmm... no nie wiem czy wygląda jak styropian natomiast z pewnością masa  chrupie jak styropian ale bez obaw, bo smakuje rewelacyjnie :-)




Składniki na ciasto:
  • 3 szkl. mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 5 żółtek
  • 25 dag masła
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę:
  • 1 litr śmietany 18%
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 czubata łyżka cukru (dodatkowo)
  • 5 białek
  • 1 duży budyń śmietankowy
  • 20 dag wiórek kokosowych
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Polewa (opcjonalnie):
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki cukru

Dodatkowo:
  • dżem jagodowy (bądź inny wg uznania)



Przygotowanie:

Ciasto:
Masło posiekać nożem, dodać resztę składników i zagniatać jak na sypką kruszonkę (zbyt duże grudki rozdrobnić). Podzielić na dwie części.

Masa:
Śmietanę zmiksować z 1/2 szkl. cukru, dodać budyń, proszek do pieczenia oraz kokos i jeszcze raz zmiksować. Ubić pianę z białek a pod koniec ubijania dodać czubatą łyżkę cukru (dodatek cukru spowoduje, że piana będzie bardziej sztywna). Pianę delikatnie połączyć z masą śmietanową, najlepiej przy pomocy łyżki aby piana nie opadła.




Przełożenie:
Brytfankę wysmarować masłem, wyłożyć połowę kruszonki,  na to warstwa dżemu (dobrze jest najpierw delikatnie podgrzać dżem w rondelku - wtedy lepiej się rozsmarowuje), masa śmietanowa i kolejna warstwa kruszonki.
Piec w 180 st.C około 50 min.

Polewa kogel-mogel:
Żółtko ubić do białości z cukrem. Biało ubić na sztywno i połączyć z żółtkiem. Zimne ciasto polać polewą kogel-mogel. 

SMACZNEGO!!!


środa, 1 września 2010

Słodka Luna :-)


No i nie wytrzymałam i musiałam się pochwalić naszą nową, małą domowniczką Luną :-) Kotek jest tak cudownie rozkoszny, że tematem idealnie pasuje do blogu o słodkościach :-) 
Ja i zresztą wszyscy w domu zakochaliśmy się w tym przeuroczym maleństwie o niezwykle błękitnych oczkach.
Oczywiście jak to kociaki wszędzie jej pełno i już zaczyna nam grandzić ale co tam... takiemu słodziakowi wszystko się przebacza  :-)  :-)  :-)






 Ach... taki mały szkrabik a tyle radości daje :-)