Sernik i jabłka??? Hmm... no nie wiem... jakoś długo nie przekonywał mnie ten przepis, aż do czasu kiedy w końcu zdecydowałam się go upiec. I co???
No i przepadło bo serniczek jest genialny!! Połączenie słodkiego twarogu i kwaskowatych jabłek jest po prostu idealne!
I zapewniam: ser i jabłka jak najbardziej :-) A w smaku... delikatny, kremowy... z nutką szarlotki. Dodatkowo upiekłam go na pysznie orzechowym spodzie a wierzch polałam domowej roboty ekspresową polewą toffi. Ciacho smakuje niewiarygodnie :-) I najpiękniejsze jest to, że jego przygotowanie zajmuje kilka chwil :-)
Składniki na spód:
- 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
- 1 szklanka zmielonych herbatników
- 70 g masła
Składniki na masę serową:
- 500 g twarogu
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 czubata łyżka cukru pudru (dodatkowo)
- 1 cukier waniliowy
- 50 g masła
- 3 jaja
- 3/4 szklanki śmietany 18%
- 1 czubata łyżka budyniu waniliowego
Warstwa jabłkowa:
- 5 średnich jabłek (ja dałam papierówki)
- 1- 2 łyżki cukru trzcinowego lub brązowego
Składniki na polewę toffi:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru trzcinowego lub brązowego
- 4 łyżki mleka
Przygotowanie:
Spód orzechowy:
Zmielone orzechy i ciasteczka (najprościej zmielić je przy pomocy blendera) dokładnie mieszamy z roztopionym masłem. Masą wylepiamy spód tortownicy (25 cm) i starannie dociskamy.
Warstwa jabłkowa:
Jabłka umyć, obrać, pokroić w kostkę i wymieszać z cukrem trzcinowym. Można skropić sokiem z cytryny. Wyłożyć na orzechowy spód. Całość wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Masa serowa:
Żółtka dokładnie ucieramy z 1 szkl. cukru pudru i cukrem waniliowym. Następnie partiami dodajemy masło, śmietanę oraz budyń. Dalej ucierając dodawać po trochu twarogu. Wszystko ma stworzyć aksamitną i gładką masę. Białka ubić. Pod koniec ubijania dodać łyżkę cukru pudru i dalej ubijać na sztywno (dodatek cukru spowoduje, że piana będzie bardziej sztywna). Teraz białka dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy przy pomocy łyżki.
Masę wylewamy na orzechowy spód wyłożony jabłkami.
Piec w 180 st.C przez około 50 min.
Polewa toffi:
Masło razem z cukrem roztopić w rondelku. Kiedy wszystko ładnie się rozpuści dodać mleko
i podgrzewać jeszcze chwilę do momentu powstania toffi. Gotową polewą polewamy przestudzony sernik i wstawiamy do lodówki.
Serniczek najsmaczniejszy następnego dnia.
SMACZNEGO!!