Z okazji Świąt - wspaniały serniczek potrójnie czekoladowy. Cudownie kruchy, ciasteczkowy spód i 3 pyszne warstwy czekoladowo-sernikowe, a każda z nich z innym rodzajem czekolady: białej, mlecznej i gorzkiej. W smaku pysznie kremowy, aksamitny i rozkosznie rozpływający się w ustach - istne, przepięknie pachnące czekoladą cudo sernikowe :) Serniczek prezentuje się bardzo elegancko i naprawdę robi wrażenie... i tu niespodzianka, bo jest stosunkowo łatwy w przygotowaniu, a w zasadzie to jeden z prostszych przepisów na sernik.
Składniki na spód:
- 250 g ciasteczek czekoladowych
- 100 g masła
Składniki na masę serową:
- 1 kg zmielonego twarogu
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki śmietany 18%
- 3 łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
- kilka kroli olejku waniliowego
- 5 jaj
- 100g (1 tabliczka) białej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
- 100 g gorzkiej czekolady
- 12 łyżek śmietany kremówki
Przygotowanie:
Spód:
Masło rozpuścić w rondelku. Ciasteczka drobno pokruszyć wałkiem lub malakserem, połączyć z rozpuszczonym masłem. Prostokątną blaszkę o tradycyjnych wymiarach wysmarować masłem, na spód wysypać masę ciasteczkową, wyrównać i na czas przygotowania masy serowej wstawić do lodówki.
Masa serowa:
Ser dokładnie zmiksować z cukrem i mąką kukurydzianą. Dodać śmietanę i olejek waniliowy. Na końcu dodawać pojedynczo całe jaja - miksować krótko, tylko do połączenia się składników.
Masę podzielić na 3 części.
W rondelku w grubym dnem rozpuszczamy białą czekoladę z dodatkiem 4 łyżek kremówki. Następnie łączymy przy pomocy miksera z pierwszą częścią masy serowej i wylewamy na ciasteczkowy spód.
Teraz rozpuszczamy mleczną czekoladę z 4 łyżkami kremówki, łączymy w drugą częścią masy serowej i ostrożnie wylewamy na masę z białą czekoladą. Ja robiłam to przy pomocy dużej drewnianej łyżki.
Tak samo postępujemy z czekoladą gorzką, którą rozpuszczamy w rondelku z kremówką, łączymy z trzecią częścią masy sernikowej i wylewamy na na masę z mlecznej czekolady.
Sernik pieczemy przez 15 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st.C a następnie przez około 1 godz. w 160 st.C. Masa serowa powinna być ścięta wzdłuż brzegów ciasta i lekko wilgotna w środku.
Sernik po upieczeniu zostawiamy do całkowitego ostygnięcia w uchylonym piekarniku, a następnie najlepiej na całą noc w lodówce.
Ja wierzch dodatkowo ozdobiłam 3 cukierkami (Trufla biała) startymi na tarce o grubych oczkach.
SMACZNEGO! :)
Tak samo postępujemy z czekoladą gorzką, którą rozpuszczamy w rondelku z kremówką, łączymy z trzecią częścią masy sernikowej i wylewamy na na masę z mlecznej czekolady.
Sernik pieczemy przez 15 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st.C a następnie przez około 1 godz. w 160 st.C. Masa serowa powinna być ścięta wzdłuż brzegów ciasta i lekko wilgotna w środku.
Sernik po upieczeniu zostawiamy do całkowitego ostygnięcia w uchylonym piekarniku, a następnie najlepiej na całą noc w lodówce.
Ja wierzch dodatkowo ozdobiłam 3 cukierkami (Trufla biała) startymi na tarce o grubych oczkach.
SMACZNEGO! :)