sobota, 29 grudnia 2012

Sernik trójczekoladowy







Z okazji Świąt - wspaniały serniczek potrójnie czekoladowy. Cudownie kruchy, ciasteczkowy spód i 3 pyszne warstwy czekoladowo-sernikowe, a każda z nich z innym rodzajem czekolady: białej, mlecznej i gorzkiej. W smaku pysznie kremowy, aksamitny i rozkosznie rozpływający się w ustach - istne, przepięknie pachnące czekoladą cudo sernikowe :)  Serniczek prezentuje się bardzo elegancko i naprawdę robi wrażenie... i tu niespodzianka, bo jest stosunkowo łatwy w przygotowaniu, a w zasadzie to jeden z prostszych przepisów na sernik.


Składniki na spód:
  • 250 g ciasteczek czekoladowych
  • 100 g masła

Składniki na masę serową:
  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki śmietany 18%
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • kilka kroli olejku waniliowego
  • 5 jaj
  • 100g (1 tabliczka) białej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 12 łyżek śmietany kremówki




Przygotowanie:

Spód:
Masło rozpuścić w rondelku. Ciasteczka drobno pokruszyć wałkiem lub malakserem, połączyć z rozpuszczonym masłem. Prostokątną blaszkę o tradycyjnych wymiarach wysmarować masłem, na spód wysypać masę ciasteczkową, wyrównać i na czas przygotowania masy serowej wstawić do lodówki. 

Masa serowa:
Ser dokładnie zmiksować z cukrem i  mąką kukurydzianą. Dodać śmietanę i olejek waniliowy. Na końcu dodawać pojedynczo całe jaja - miksować krótko, tylko do połączenia się składników. 
Masę podzielić na 3 części.

W rondelku w grubym dnem rozpuszczamy białą czekoladę z dodatkiem 4 łyżek kremówki. Następnie łączymy przy pomocy miksera z pierwszą częścią masy serowej i wylewamy na ciasteczkowy spód.

Teraz rozpuszczamy mleczną czekoladę z 4 łyżkami kremówki, łączymy w drugą częścią masy serowej  i ostrożnie wylewamy na masę z białą czekoladą. Ja robiłam to przy pomocy dużej drewnianej łyżki.  

Tak samo postępujemy z czekoladą gorzką, którą rozpuszczamy w rondelku z kremówką, łączymy z trzecią częścią masy sernikowej i wylewamy na na masę z mlecznej czekolady.

Sernik pieczemy przez 15 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st.C a następnie przez około 1 godz. w 160 st.C. Masa serowa powinna być ścięta wzdłuż brzegów ciasta i lekko wilgotna w środku.

Sernik po upieczeniu zostawiamy do całkowitego ostygnięcia w uchylonym piekarniku, a następnie najlepiej na całą noc w lodówce.  

Ja wierzch dodatkowo ozdobiłam 3 cukierkami (Trufla biała) startymi na tarce o grubych oczkach.




SMACZNEGO! :)


poniedziałek, 24 grudnia 2012

Pierniczki tradycyjne




 
Moje pierwsze w życiu pierniczki i jestem z nich dumna :) Skorzystałam z fantastycznie prostego przepisu z blogu u Dorotki. Pierniczki robi się naprawdę szybko, pieką się ekspresowo i pachną niesamowicie świątecznie. Przepis z dużą ilością miodu, przyprawy do piernika i odrobiną kakao - w smaku naprawdę pysznie aromatyczne! Pierniczki należy upiec co najmniej dwa tygodnie przed świętami, aby zdążyły zmięknąć. I od razu podkreślę, że ten rodzaj pierniczków idealnie ale to idealnie nadaje się jak ozdoba na choinkę.


Składniki na około 100 sztuk:
  • 55 dag mąki pszennej
  • 1 szklanka miodu
  • 12 dag masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika 
  • 1 płaska łyżka kakao


 

Przygotowanie:

Miód lekko podgrzać i wymieszać z pozostałymi składnikami, na końcu dodać roztopione masło. Całość wyrobić, aż ciasto będzie jednolite. Wałkować (na grubość około 1-2 cm) podsypując mąką i wykrawać pierniczki.
Piec około 8 - 10 minut w temperaturze 180ºC. 
Pierniczki zostawiamy do całkowitego ostygnięcia i następnie lukrujemy bądź polewany polewą czekoladową.
Pierniczki zaraz po upieczeniu są twarde - należy je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku aby zmiękły. Można upiec je kilka tygodni przed świętami, lukrowanie zostawiając na później.


Lukier do dekoracji:
  • 1 białko
  • 1 szklanka cukru pudru

Białko bardzo dokładnie połączyć z cukrem pudrem. Lukier powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli lukier będzie zbyt rzadki - dodawać po trochu cukier puder do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Do dekoracji użyć rękawa cukierniczego, worka z odciętym rogiem, papieru do pieczenia zwiniętego w rożek, strzykawek cukierniczych - co komu wygodniej.




SMACZNEGO!!! 

niedziela, 2 grudnia 2012

Domowe wafle z masą czekoladową







     O Matko... jakież one pyszne! Dlaczego ja zupełnie zapomniałam o domowych waflach?? Przecież to smak błogiego dzieciństwa, cudownie beztroskich chwil, wspomnienie niedzielnych, rodzinnych spotkań... u babci zawsze były wafelki i pyszna kawa - co prawda za mała byłam żeby ją pić, ale zawsze choć troszeczkę podpijałam ją mamie :) Za to wafelki były oblegane na całego.
Dzisiaj prezentuje nasz rodzinny przepis na wafle z masą czekoladową na mleku w proszku i tego przepisu nie śmiem zmieniać, bo to nasza tradycja. I tradycyjnie przepis prosty, szybki i przyjemny:) 


Składniki:
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 170 g masła
  • 2 łyżki kakao
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • aromat waniliowy
  • opakowanie wafli 





Przygotowanie:

Masło, mleko, cukier, kakao i wanilię podgrzewamy w rondelku na małym ogniu. Gotujemy do momentu rozpuszczenia i połączenia się składników. Następnie zdejmujemy rondelek z ognia, wsypujemy mleko w proszku i energicznie mieszamy do momentu, aż masa będzie gładka i jednolita. Ciepłą masą przekładamy wafle - składając je jak tort jeden na drugim. Ostatnią, górną warstwę zostawiamy nieposmarowaną.
Gotowy wafel zawijamy w papier śniadaniowy i przyciskamy czymś ciężkim (babcia z mamą zawsze używały grubej deski do krojenia na którą kładły stos garnków) i zostawiamy najlepiej na 24 godziny aby wafel zmiękł i nabrał smaku.





Smacznego !!!