Ciasto upiekłam z okazji moich już .... urodzin :-) Miało być w formie tortu, niestety tortownica okazała się zbyt mała w stosunku do ilości przewidywanych gości :-) To ciacho to mix moich trzech ulubionych wypieków, a mianowicie: sernika londyńskiego, bounty i wspaniałej pavlovej z malinami. Po prostu nie mogłam się zdecydować... więc zrobiłam 3 w 1. Wyszło genialnie, niebiańsko rozkoszne i może jest troszkę pracochłonne ale naprawdę WARTO!! Ciasto wręcz zniewala swoim smakiem! Goście byli zachwyceni :-)
Składniki na spód:
- 150 g herbatników typu petit
- 50 g rozpuszczonego masła
Składniki na warstwę sernikową:
- 500 g kremowego śmietankowego twarożku
- 1 szklanka cukru pudru
- 4 jajka
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka aromatu śmietankowego
Składniki na warstwę bounty:
- 1/2 litra mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 20 dag masła
- 20 dag wiórek kokosowych
- 1 cukier waniliowy (16g)
Składniki na białą polewę:
- 1/3 kostki masła
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 3 łyżki mleka w proszku
Składniki na bitą śmietanę:
- 1 kubeczek śmietany kremówki
- 1 opakowanie śnieżki
- 3 łyżki płatków migdałowych
Dodatkowo:
- herbatniki typu petit lub gotowe bezy koktajlowe
- mały słoiczek konfitury malinowej
Warstwa herbatnikowa:
Ciasteczka zmielić lub rozgnieść (ja robię to w następujący sposób: herbatniki wkładam do dużego foliowego worka, zamykam i "wałkuje - rozgniatam" przy pomocy wałka do ciasta). Pokruszone ciasteczka wysypać do miski, dodać roztopione masło i wyrobić. Ciasteczkową masą wyłożyć spód brytfanki i dokładnie ubić przy pomocy rąk. Spód chłodzimy w lodówc do momentu przygotowania masy serowej.
Warstwa serowa:
Ser ubić mikserem na puszysto, dodawać po kolei cukier, jajka, żółtko, aromat śmietankowy i ubijać aż składniki ładnie się połączą. Uwaga - masa będzię bardzo rzadka.
Sernik pieczemy w kąpieli wodnej. Brytfankę z warstwą herbatnikową należy szczelnie owinąć folia aluminiową i umieścić w większej formie. Teraz do formy ze spodem herbatnikowym wlewamy masę serową, a do większej formy wlewamy gorącą wodę, mniej więcej do 1/2 wysokości formy z masą serową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i pieczemy 50-60 min.
Uwaga: ten typ sernika nie pieczemy do tzw. suchego patyczka. Powierzchnia sernika po upieczeniu powinna być ścięta ale środek sernika zawsze pozostaje wilgotny.
Po upieczeniu sernik przestudzić.
Warstwa bounty:
Mleko z cukrem i cukrem waniliowym zagotować w rondelku. Dodać kokos i gotować jeszcze około 15 min do zgęstnienia masy (od czasu do czasu mieszając łyżką). Na koniec dodać masło i dokładnie mieszać, aż masło całkowicie się rozpuści.
Gotową masę kokosową przestudzić i wyłożyć na zimną masę sernikową.
Biała polewa czekoladowa:
Masło roztopić w rondelku, dodać śmietanę, cukier, cukier waniliowy oraz mleko w proszku. Wszystko zagotować. Jeśli polewa jest zbyt gęsta można dolać 1-3 łyżki zwykłego mleka. Ciepłą polewę rozsmarowujemy na masie kokosowej.
P.S. Oczywiście można po prostu rozpuścić w kąpieli wodnej tabliczkę białej czekolady z dodatkiem 50 g masła. Ja natomiast wolałam trochę pokombinować z domową wersja tej polewy.
Warstwa herbatnikowa:
Na jeszcze ciepłej polewie układamy warstwe z całych (już nie mielimy) herbatników lub jak kto woli bezy koktajlowe.
Warstwa śmietanowa:
Kremówkę wlewamy do miski, dosypujemy proszek od śnieżki i ubijamy na sztywno. Teraz dodajemy płatki migdałowe, delikatnie łączymy z ubita śmietana przy pomocy łyżki i wykładamy na herbatniki.
Konfiturę malinową podgrzać w rondelku i przy pomocy łyżki wylewać na masę śmietanową tworząc esy-floresy.
Ciasto chłodzimy w lodówce cała noc. Najlepsze jest następnego dnia :-)
Smacznego!!