poniedziałek, 26 lipca 2010

Biszkopt ciemny


Jasny biszkopt mamy już za sobą (przepis i kompozycje smakowe znajdziecie TUTAJ). A teraz czas na "ciemny" biszkopt z kolejnymi propozycjami smakowymi. Pierwszy w kolejności oczywiście podstawowy smak - CZEKOLADOWY.


















Składniki:
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 6 jaj
  • 2 - 3 łyżki oliwy z pestek winogron (można użyć olej słonecznikowy)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao

Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, nadal ubijać. Gdy masa będzie już sztywna i lśniąca dodawać po kolei żółtka i oliwę,  za każdym razem dokładnie miksując.
A teraz najważniejsze: mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao,  przesiać i bardzo delikatnie wmieszać w masę ale już przy pomocy łyżki. Można użyć miksera, ale ważne jest aby miksować na najmniejszych obrotach, w przeciwnym razie masa opadnie.

Dno formy smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Boków formy nie smarujemy! Teraz masę biszkoptową delikatnie wlewamy do formy.
Pieczemy w 180 st.C około 30 min. - do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawić ciasto do ostygnięcia w "uchylonym piekarniku". Boki biszkoptu okroić nożem dopiero po wystudzeniu ciasta.




Moje propozycje smakowe: zamiast kakao można użyć 2 - 3 łyżki czekolady w proszku - biszkopt będzie subtelniejszy w smaku. 
Smak kawowy uzyskamy dodając 1 łyżkę ciemnej kawy rozpuszczalnej (granulowaną przetrzeć przez sito), bądź 2 - 3 łyżki dowolnego smaku kawy cappuccino. 

A TUTAJ znajdziecie przepis na "biszkopt owocowy".

Życzę smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Prześlij komentarz