Ciasto zainspirowane jednym z wielu przepisów na Rafaello, a że
eksperymenty w kuchni to moja specjalność :-) stworzyłam więc wersje
jagodową i szczerze mówiąc nie spodziewałam się tak zachwycająco
smacznego efektu! To ciasto to prawdziwe szaleństwo migdałowo - kokosowo
- jagodowe i niesamowita rozkosz dla podniebienia :-)
Składniki na spód krucho - francuski:
- 1/3 kostko masła
- 1/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- 1 cukier waniliowy (16g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na bezę migdałowo - kokosowo - budyniową:
- 2,5 szklanki mleka 2%
- 8 łyżek cukru
- 100 g płatków migdałowych
- 4 - 5 łyżek wiórek kokosowych
- 5 białek
- 1 budyń śmietankowy
Składniki na kisiel jagodowy:
- 2 szklanki świeżych jagód
- 1 szklanka wody
- 2 - 3 łyżki cukru (lub więcej do smaku)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 kisiel owoce leśne
Dodatkowo:
- 300 ml śmietany kremówki (koniecznie 36%)
- 2 - 3 czekoladki "kinder" dla dzieci z mlecznym nadzieniem
Przygotowanie:
Spód krucho - francuski:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać zimne masło i wyrobić nożem. Dodać cukier, cukier waniliowy i jajka.
Wyrobić rękami, a w razie potrzeby podsypać mąką. Ciasto rozwałkować i włożyć do formy posmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Na czas przygotowania bezy - ciasto wstawić do lodówki.
Beza migdałowo - kokosowo - budyniowa:
1 szklankę mleka i 5 łyżek cukru zagotować, następnie dodać płatki migdałowe oraz wiórki kokosowe i gotować od czasu do czasu mieszając aż masa zgęstnieje - około 10 min. Odstawić.
2 szklankę mleka zagotować z 1 łyżką cukru. W pozostałym mleku rozpuścić budyń i wlać na gotujące się mleko. Kiedy budyń zacznie gęstnieć dodać masę migdałową i mieszać aż składniki ładnie się połączą a masa zgęstnieje. Przestudzić.
5 białek ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i 2 łyżkami cukru. Teraz dodajemy białka do masy migdałowej i delikatnie mieszamy łyżką aby beza nie opadła. Wykładamy na ciasto krucho - francuskie i pieczemy około 40 - 50 min w temp. 180 st.C. Po upieczeniu ciasto przestudzić.
2 szklankę mleka zagotować z 1 łyżką cukru. W pozostałym mleku rozpuścić budyń i wlać na gotujące się mleko. Kiedy budyń zacznie gęstnieć dodać masę migdałową i mieszać aż składniki ładnie się połączą a masa zgęstnieje. Przestudzić.
5 białek ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i 2 łyżkami cukru. Teraz dodajemy białka do masy migdałowej i delikatnie mieszamy łyżką aby beza nie opadła. Wykładamy na ciasto krucho - francuskie i pieczemy około 40 - 50 min w temp. 180 st.C. Po upieczeniu ciasto przestudzić.
Kisiel jagodowy:
Do rondelka wsypujemy jagody, dodajemy cukier, sok z cytryny i podgrzewamy przez chwile aby owoce puściły sok. W 1 szklance wody rozpuszczamy kisiel, wlewamy do jagód i mieszamy aż zgęstnieje. Ciepły kisiel wykładamy na bezę.
Uwaga: jeśli kisiel wyszedł za gęsty można dolać jeszcze pół szklanki wody i całość chwile podgotować do momentu połączenia się składników.
Uwaga: jeśli kisiel wyszedł za gęsty można dolać jeszcze pół szklanki wody i całość chwile podgotować do momentu połączenia się składników.
Wierzch ciasta:
Kremówkę ubić mikserem na sztywno, wyłożyć na kisiel jagodowy. Całość posypujemy startymi na drobnych oczkach czekoladkami "kinder". Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki.
O proszę jakie pyszności.
OdpowiedzUsuńPrzepis sobie zapisuję ^.^
Uwielbiam takie słodkości!
OdpowiedzUsuńZapraszam na mój blog na nowy adres
lubie.gotowac.com