Japonka to japońska wersja jabłecznika :) Przepis jest naprawdę oryginalny, a ciasto niesamowicie pyszne. Takiego jabłecznika to ja w życiu nie jadłam! Połączenie musu jabłkowego z wiórkami kokosowymi, pokrytego warstwą galaretki serowej i jabłkowo - brzoskwiniowej. Ciasto prezentuje się niezwykle elegancko, w smaku jest cudownie kremowe, a sam przepis jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Polecam, bo warto :)
Składniki na spód:
- 800 ml gotowego musu jabłkowego - 2 słoiczki
- 6 jaj
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 kostki masła
- 300 g wiórek kokosowych
- 10 łyżek kaszy manny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na warstwę serową:
- 50 dag zmielonego twarogu
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- 5 łyżek cukru pudru
Składniki na galaretkę jabłkową:
- 1 galaretka brzoskwiniowa
- 400 ml musu jabłkowego
Przygotowanie:
Spód jabłkowo - kokosowy:
Żółtka i cukier dokładnie ucieramy z masłem. Dodajemy mus jabłkowy i miksujemy. Teraz wsypujemy wiórki kokosowe, kaszę manną oraz proszek do pieczenia i całość bardzo dokładnie miksujemy. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą jabłkowo - kokosową przy pomocy szpatułki.
Ciasto wylewamy na blaszkę o tradycyjnych wymiarach i pieczemy w temp. 180 st.C przez około 70 min.
Odstawiamy do ostygnięcia.
Warstwa serowa:
Twaróg zmielić i połączyć z cukrem pudrem.
Dwie galaretki brzoskwiniowe rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku, lekko studzimy i mieszamy z twarogiem. Kiedy masa serowa zacznie tężeć, wykładamy na przestudzone ciasto.
Galaretka jabłkowa:
1 galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku i łączymy z 400 ml musu jabłkowego. Kiedy mus nieco stężeje - wykładamy na masę serową.
Ciasto chłodzimy w lodówce - najlepiej całą noc.
Rewelacyjnie smakuje polane śmietaną wymieszaną z cukrem pudrem.
Smacznego!