wtorek, 27 lipca 2010

Biszkopt owocowy


A dzisiaj owocowa wersja biszkoptu. Brzmi skomplikowanie ale jest to po prostu tradycyjna wersja biszkoptu wzbogacona dowolnym smakiem budyniu owocowego. W szczególności polecam smak malinowy, bananowy i mój ulubiony - krówkowy. Bez problemu budyń można zastąpić kiślem :-)


Składniki na tradycyjną brytfankę: 
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki maki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 budynie bądź kiśle o dowolnym smaku owocowym
  • 6 jaj
  • 2 - 3 łyżki oliwy z pestek winogron (można użyć oleju słonecznikowego)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, nadal ubijać. Gdy masa będzie już sztywna i lśniąca dodawać po kolei żółtka i oliwę,  za każdym razem dokładnie miksując.
A teraz najważniejsze: mąki, budynie/kiśle wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i bardzo delikatnie wmieszać w masę ale już przy pomocy łyżki.  Można użyć  miksera, ale ważne jest aby miksować na najmniejszych obrotach, w przeciwnym razie masa opadnie.

Dno formy smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Boków formy nie smarujemy! Teraz masę biszkoptową delikatnie wlewamy do formy.
Pieczemy w 180 st.C około 30 min. - do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawić ciasto do ostygnięcia w "uchylonym piekarniku". Boki biszkoptu okroić nożem dopiero po wystudzeniu ciasta.

TUTAJ znajdziecie przepis i wariacje na temat "jasnego biszkoptu" a TUTAJ na "biszkopt ciemny".

Życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz