niedziela, 27 marca 2011

Waniliowa tarta z kremem i bezą





Fantastyczna tarta na kruchym spodzie z pysznym waniliowym budyniem, warstewką dżemu malinowego i delikatną, waniliową bezą. Wspaniałe, lekkie i bardzo waniliowe ciasto które zachwyci każde podniebienie. Nie za słodkie, niesamowicie kremowe z pyszniutką bezą - połączenie rewelacyjne :)  Ciasto idealne na niedzielny deser i każdą inną okazję.  Aaaa i oczywiście nieskomplikowane w przygotowaniu.  Polecam!


Składniki na kruchy spód:
  • 200 g mąki
  • 100 g zimnego masła (pokroić na kawałki)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 żółtko (białko zachować do bezy)

Składniki na masę budyniową:
  • 1 duży budyń waniliowy (na 1 litr mleka)
  • 3 szklanki mleka
  • 3-4 łyżki cukru
  • 3 żółtka (białka zachować do bezy)
  • 50 g masła

Składniki na bezę:
  • 4 białka
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:
  • dżem malinowy




Przygotowanie:

Kruchy spód:
Wszystkie składniki szybko zagnieść. Ciasto owinąć folią i wstawić na pół godziny do lodówki. 
Brytfankę o wymiarach 18 cm x 25 cm  lub tortownicę o średnicy 25 cm wysmarować masłem, posypać kaszką manną, wylepić schłodzonym ciastem i ponakłówać widelcem (zapobiegnie to uwypuklaniu się ciasta).
Podpiec w temp. 180 st.C przez około 20 minut.  Po tym czasie ciasto wyjąć, odstawić do wystudzenia a następnie posmarować dżemem malinowym.

Masa budyniowa:
2 szklanki mleka z cukrem i cukrem waniliowym zagotować. 
W pozostałej zimnej szklance mleka rozpuścić budyń, dodać żółtka, dokładnie wymieszać i wlać na gotujące się mleko. Całość gotować do zgęstnienia. Garnek zdjąć z ognia, dodać pokrojone w kosteczkę masło i mieszać do jego rozpuszczenia. 
Ciepłą masę wylać na podpieczony, ostudzony i posmarowany dżemem spód tarty.

Beza:
Białka ubić na sztywno. Partiami dodawać cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając. Gotowa beza powinna być bardzo sztywna i błyszcząca.  Na koniec delikatnie wmieszać dwie łyżeczki mąki ziemniaczanej.
Bezę wyłożyć na krem waniliowy.

Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 20 min. Beza powinna być delikatnie zezłocona. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić ciasto do ostygnięcia.




Smacznego!


niedziela, 20 marca 2011

Tarta Creme Brulee z gruszkami


No kocham Francuzów za creme brulee! To jeden z najpyszniejszych deserów... a może i ten najpyszniejszy ze wszystkich :-) Wspaniale delikatny, waniliowo- jajeczny krem zapiekany pod cieniuteńką skorupką karmelizowanego cukru.
Dzisiaj proponuje creme brulee w formie tarty - na ciasteczkowym spodzie z dodatkiem gruszek. Co tu dużo mówić...  rozkosz i jeszcze raz rozkosz smaków!




Składniki na spód:
  • 200 g ciasteczek be-be
  • 100 g masła

Składniki na creme brulee:
  • 400 ml śmietanki kremówki
  • 100 ml mleka
  • 5 żółtek
  • 75 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • słoiczek gruszek z kompotu

Składniki na skorupkę:
  • 2-3 łyżki brązowego cukru muscovado




Przygotowanie:

Spód:
Herbatniki zmielić blenderem lub dokładnie pokruszyć (najlepiej przy pomocy wałka) i połączyć z roztopionym masłem. 
Masą ciasteczkową wylepić spód brytfanki (o wymiarach 18 cm x 25 cm) i na czas przygotowywania creme brulee wstawić do lodówki.

Creme brulee:
Żółtka z cukrem  utrzeć do białości.
W rondelku zagotować mleko z kremówką i cukrem waniliowym, uważając aby nie doprowadzić do wrzenia. Gorące mleko z kremówką lekko przestudzić i porcjami wlewać do masy żółtkowej, cały czas ostrożnie miksując. Odstawić do przestudzenia.

Na ciasteczkowy spód tarty wyłożyć połówki gruszek, a następnie całość zalać kremem.  
Piec w temp. 140 St.C przez około 60 minut do czasu aż masa się zetnie (masa powinna być sprężysta i budyniowata).
Wyjąć z piekarnika, całkowicie ostudzić i włożyć do lodówki na 2-3 godziny.

Wierzch:
Wierzch zimnej tarty posypać cukrem i skarmelizować przy pomocy palnika.

Jeśli nie posiadamy palnika do karmelizacji, wystarczy w piekarniku nastawić funkcję grill, nagrzać do 200 St.C i włożyć tartę bezpośrednio pod gorący grill na około 1-2 minuty aż cukier się roztopi i nabierze brązowego koloru.

Podawać natychmiast :)




Smacznego!!


niedziela, 13 marca 2011

Kisiel malinowy





Kto jeszcze nie jadł domowego kisielu - musi koniecznie wypróbować! Prosty, szybki, smaczny  i niezwykle czerwony deserek, a dla mnie wspomnienie dzieciństwa. Ja kisiel uwielbiam do dzisiaj :-)
Proponuje zatem zrobienie kisielu domowym sposobem. 
I wcale nie wymaga to wiele czasu... w zasadzie zajmuje tyle samo czasu co przyrządzenie takiego kupnego - torebkowego.
Do kisielu można dodać ulubione owoce (świeże bądź mrożone). Ja zawsze podaje go dodatkiem śmietany 18% wymieszanej z cukrem pudrem. Pycha!!
No to do dzieła!




Składniki:
  • 3 szklanki wody
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 6-8 łyżek soku malinowego (Paola)
  • 2-3 łyżki cukru (cukier dodajemy wedle upodobania)

Dodatkowo:
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 1-2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:
2 szklanki wody zagotować z cukrem. Mąkę ziemniaczaną razem z sokiem malinowym rozrobić w pozostałej 1 szklance wody i następnie dodać do gotującej się wody z cukrem. 
Całość gotować chwile do zgęstnienia, cały czas energicznie mieszając. Gotowy kisiel przelać do kubeczków bądź salaterek i odstawić do ostygnięcia.

Zimny kisiel polać śmietaną wymieszaną z cukrem pudrem. 



P.S. Ja do zrobienia kisielu użyłam soku malinowego, ale oczywiście można użyć dowolnego ulubionego smaku. Pyszny wychodzi żurawinowy :)

Smacznego!


czwartek, 10 marca 2011

Stefanka jabłkowo - bananowa





A dzisiaj owocowa wersja Stefanki - bez pieczenia. Ostatnio proponowałam jej czekoladową wersje ale jabłkowo - bananowa jest równie pyszna!  Sama nie wiem która smaczniejsza :)
I będę się powtarzać - ciasto jest banalne w przygotowaniu i nie ma takiej możliwości żeby nam się nie udało :) A w smaku... delikatne, kremowe i wspaniale pachnące bananami i jabłkiem.
Jak najbardziej polecam!


Składniki na masę stefankową:
  • 800 ml mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 1 szklanka kaszki mannej
  • 1-2 dojrzałe banany
  • 1 słoiczek musu jabłkowego (250 ml)
  • 3 - 4 łyżki rodzynek

Składniki na polewę krówkową:
  • 3 łyżki cukru
  • 4 łyżki mleka
  • 1 łyżka masła

Dodatkowo:
  • około 5 paczek herbatników typu petit




Przygotowanie:

Formę o tradycyjnych wymiarach  wyłożyć herbatnikami. 
Rodzynki sparzyć wrzątkiem. Ja dodatkowo namoczyłam je kieliszkiem whisky.
Banany zmiksować na papkę przy pomocy blendera i wymieszać z musem jabłkowym.

Masa stefankowa:
Mleko, masło i cukier zagotować. 
Do gotującego się mleka powoli wsypywać kaszkę manną, cały czas mieszając. Gotować do zgęstnienia. Następnie masę połączyć z musem jabłkowo - bananowym i rodzynkami.
Jeszcze gorącą masę wylać na herbatniki i dokładnie rozsmarować.
Wierzch przykryć kolejną warstwą herbatników - lekko je dociskając.

Polewa:
Cukier, mleko i masło włożyć do rondelka. 
Cały czas mieszając gotować około 5 minut do zgęstnienia. 
Ciepłą polewą polać ciasto tworząc esy - floresy.

Ciasto odkładamy w chłodne miejsce aby ostygło, a następnie do lodówki - najlepiej na całą noc aby dobrze stężało.




SMACZNEGO :-)


sobota, 5 marca 2011

Sernik ze snickersami





Genialny serniczek znaleziony na blogu u Dorotki ale odrobinę przeze mnie zmodyfikowany. Jest naprawdę wspaniały, a mimo to prosty w przygotowaniu. W zasadzie jest to przepis na tradycyjny sernik, tyle że z dodatkiem posiekanych batoników snickers i  pysznej masy kajmakowej. Rewelacja!! 
Serniczek jest kremowy i bardzo delikatny, a w smaku rzeczywiscie mocno snickersowy i słodziusieńki. Ale my lubimy takie :) A dla miłośników mniej słodkich serników polecam po prostu ograniczyć ilość batoników do 3 lub 4.


Składniki na spód:
  • 200 g herbatników typu Petit
  • 100 g masła

Składniki na masę serową:
  • 1 kg zmielonego twarogu (ja użyłam "wiaderkowego")
  • 6 jaj (osobno białka i żółtka)
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 2 budynie waniliowe
  • aromat waniliowy
  • 5 batonów snickersów - pokrojonych na drobne kawałki

Składniki na wierzch:
  • 1/2 puszki gotowej masy kajmakowej (około 200g)
  • 2 batony snickers - drobno pokrojone




Przygotowanie:

Spód:
Herbatniki zmielić blenderem lub dokładnie pokruszyć (najlepiej przy pomocy wałka) i połączyć z roztopionym masłem. Masą ciasteczkową wylepić spód brytfanki i na czas przygotowania masy serowej wstawić do lodówki.

Masa serowa:
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem do białości. Następnie partiami dodawać zmielony twaróg, śmietanę, aromat waniliowy oraz budyń. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą serowa. Na koniec dodać pokrojone batony snickers (ja pokroiłam je w półplasterki) i delikatnie wmieszać w masę serową.
Całość przelać na ciasteczkowy spód.
Piec około 50 - 60 minut w 180 St.C. Po tym czasie zostawić sernik do całkowitego ostygnięcia.




Wierzch  zimnego sernika polać masą kajmakową i posypać pokrojonymi w półplasterki snickersami.
Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

Życzę smacznego! :-)