Fantastyczna tarta na kruchym spodzie z pysznym waniliowym budyniem, warstewką dżemu malinowego i delikatną, waniliową bezą. Wspaniałe, lekkie i bardzo waniliowe ciasto które zachwyci każde podniebienie. Nie za słodkie, niesamowicie kremowe z pyszniutką bezą - połączenie rewelacyjne :) Ciasto idealne na niedzielny deser i każdą inną okazję. Aaaa i oczywiście nieskomplikowane w przygotowaniu. Polecam!
Składniki na kruchy spód:
- 200 g mąki
- 100 g zimnego masła (pokroić na kawałki)
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 1 żółtko (białko zachować do bezy)
Składniki na masę budyniową:
- 1 duży budyń waniliowy (na 1 litr mleka)
- 3 szklanki mleka
- 3-4 łyżki cukru
- 3 żółtka (białka zachować do bezy)
- 50 g masła
Składniki na bezę:
- 4 białka
- 3 czubate łyżki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- dżem malinowy
Przygotowanie:
Kruchy spód:
Wszystkie składniki szybko zagnieść. Ciasto owinąć folią i wstawić na pół godziny do lodówki.
Brytfankę o wymiarach 18 cm x 25 cm lub tortownicę o średnicy 25 cm wysmarować masłem, posypać kaszką manną, wylepić schłodzonym ciastem i ponakłówać widelcem (zapobiegnie to uwypuklaniu się ciasta).
Podpiec w temp. 180 st.C przez około 20 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć, odstawić do wystudzenia a następnie posmarować dżemem malinowym.
Masa budyniowa:
2 szklanki mleka z cukrem i cukrem waniliowym zagotować.
W pozostałej zimnej szklance mleka rozpuścić budyń, dodać żółtka, dokładnie wymieszać i wlać na gotujące się mleko. Całość gotować do zgęstnienia. Garnek zdjąć z ognia, dodać pokrojone w kosteczkę masło i mieszać do jego rozpuszczenia.
Ciepłą masę wylać na podpieczony, ostudzony i posmarowany dżemem spód tarty.
Beza:
Białka ubić na sztywno. Partiami dodawać cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając. Gotowa beza powinna być bardzo sztywna i błyszcząca. Na koniec delikatnie wmieszać dwie łyżeczki mąki ziemniaczanej.
Bezę wyłożyć na krem waniliowy.
Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 20 min. Beza powinna być delikatnie zezłocona. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić ciasto do ostygnięcia.
Smacznego!