Składniki:
- 125 g miękkiego masła
- 200 g masła orzechowego
- 150 g białego cukru
- 50 g brązowego cukru
- 1 jajko
- 200 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 80 g fistaszków, mogą być solone (dałam płatki migdałowe)
Przygotowanie:
Masło zmiksować z masłem orzechowym, a następnie stopniowo wsypując biały i brązowy cukier, ubić na jasną, puszystą masę. Wciąż miksując dodajemy jajko, a następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sól. Na koniec wsypujemy orzechy (płatki migdałowe) i dokładnie mieszamy.
Ciasto schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut (ja włożyłam do zamrażarki na 15 minut). Po wyjęciu z lodówki z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (wyszło mi około 40 kulek), układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy palcami lub łyżką.
Ciasteczka pieczemy na złoto w 180 st. przez ok. 10 minut - uważając aby ich nie przypalić.
Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia.
Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia.
SMACZNEGO!