wtorek, 30 kwietnia 2013

Ciasteczka z masłem orzechowym



Niemożliwie orzechowe ciasteczka, ale to co najbardziej mnie w nich uwiodło to ich niesamowita kruchość - tak chrupiących ciasteczek jeszcze nie jadłam! Cudowne, wspaniałe, pyszne! A przepis znaleziony na blogu u Oliwki - zmieniłam tylko lekutko proporcje. 


Składniki:
  • 125 g miękkiego masła
  • 200 g masła orzechowego
  • 150 g białego cukru
  • 50 g brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 80 g fistaszków, mogą być solone (dałam płatki migdałowe)



Przygotowanie:
Masło zmiksować z masłem orzechowym, a następnie stopniowo wsypując biały i brązowy cukier, ubić na jasną, puszystą masę. Wciąż miksując dodajemy jajko, a następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sól. Na koniec wsypujemy orzechy (płatki migdałowe) i dokładnie mieszamy.

Ciasto schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut (ja włożyłam do zamrażarki na 15 minut). Po wyjęciu z lodówki z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (wyszło mi około 40 kulek), układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy palcami lub łyżką.
Ciasteczka pieczemy na złoto w 180 st. przez ok. 10 minut - uważając aby ich nie przypalić.

Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia.


SMACZNEGO! 


niedziela, 21 kwietnia 2013

Masło orzechowo - chałwowe



Przeglądając przepisy z masłem orzechowym natknęłam się na przepis Oliwki, czyli masło orzechowe z dodatkiem chałwy. Wyszło naprawdę pyszne! Zmieniłam jedynie proporcje i ominęłam dodatkowa porcję masła. A co do ilości chałwy to następnym razem dam jej jeszcze więcej :)


Składniki:
  • 200 g solonych orzeszków
  • 100 g chałwy waniliowej

Przygotowanie:

Orzeszki miksujemy przy pomocy malaksera lub blendera do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Na koniec dodajemy chałwę, raz jeszcze dokładnie miksujemy i gotowe. Masełko przechowujemy w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku. Idealne jako dodatek do ciast i ciasteczek.


Smacznego!


Masło orzechowe



Już nigdy nie kupię masła orzechowego... wolę zrobić je sama, bo jest dużo smaczniejsze, prawdziwie orzechowe, naturalne i bez dodatku ulepszaczy, oleju czy innego tłuszczu. Orzeszki są wystarczająco tłuste (co zauważycie po ich zmiksowaniu), więc dodatkowe kalorie nam niepotrzebne. A do jego przygotowania wystarczy zaopatrzyć się w solone orzeszki, blender i w 5 minut mamy gotowe wspaniałe masło orzechowe włala!




Składniki:
  • 200 g solonych orzeszków

Przygotowanie:

Orzeszki umieszczamy w malakserze lub miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji (mi zajęło to5 minut). Masełko najlepiej przechowywać w lodówce.


Smacznego!

niedziela, 14 kwietnia 2013

Sernik truflowo-michałkowy



Wzięło mnie ostatnio na "Białe Michałki" i "Białą Trufle" - w zasadzie to już od jakiegoś czasu uzależniłam się od nich i sama nie wiem, które smakują mi bardziej :) Nie miałam więc problemu z wymyśleniem rodzaju dodatków do sernika wielkanocnego - oczywistym było, że sernik będzie michałkowo-truflowy. 
Sama masa na sernik też jest nowością, bo przygotowana na bazie mleka skondensowanego, które nadaje sernikowi niesamowitej delikatności. Ponadto po upieczeniu serniczek jest idealnie prosty i co najwazniejze - nie pęka! Ale uwaga - masa podczas przygotowywania jest bardzo rzadka, jednak podczas pieczenia całość bardzo ładnie się wiąże. A w smaku mmm... wspaniale aksamitny, kremowy i wyraźnie michałkowo-truflowy! Wierzch sernika pokryłam cieniusieńką wartwą ubitej śmietany kremówki, którą posypałam starkowanymi cukierkami. Pycha!


Składniki na spód ciasteczkowy:
  • 250 g herbatników typu petit
  • 100 g roztopionego masła
Składniki ma masę serową:
  •  1 kg zmielonego twarogu - może być "wiaderkowy"
  • 4 jajka
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • aromat waniliowy
  • 8 cukierków - "Michałki Białe"
  • 8 cukierków - "Trufla Biała"
Wierzch:
  • 300 ml śmietanki 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 cukierki - "Trufla Biała"
  • 1 cukierek - "Michałek Biały"



Przygotowanie: 

Ciasteczkowy spód:
Ciasteczka zmielić i dokładnie wymieszać z rozpuszczonym, ciepłym masłem. Całość powinna mieć wygląd mokrego piasku. 
Prostokątną brytfankę o tradycyjnych wymiarach wysmarować masłem. Na spód formy wysypać ciasteczkową masę i wyrównać dokładnie dociskając.

Masa serowa:
Michałki oraz Trufle pokroić 0,5 cm plastry i rozłożyć na ciasteczkowym spodzie. 

Twaróg, mleko skondensowane, aromat waniliowy oraz mąkę ziemniaczaną dokładnie zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec dodać całe jaja, zmiksować. Gotową masę wylewamy na ciasteczkowy spód wyłożony pokrojonymi cukierkami (celowo nie wmieszałam cukierków w masę serową, albowiem jest zbyt rzadka i cukierki tak czy siak opadły by na dno sernika).
Sernik pieczemy w 170 st.c  przez około 60 minut (ja swój piekłam 80 min.)
Po upieczeniu serniczek wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, a nastepnie stawić do lodówki na kilka godzin.

Wierzch:
Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać łyżkę cukru pudru. Wierzch sernika posmarować śmietaną (będzie cienka warstwa), a następnie oprószyć cukierkami starkowanymi na tarce o małych oczkach.



SMACZNEGO!

niedziela, 7 kwietnia 2013

Ciasteczka chałwowe



         Wspaniałe i cudownie kruche ciasteczka wynalezione na blogu u Dorotki. Ciasteczka rzeczywiście są pysznie chałwowe, pachnące i baaaardzo kruche. Pastę tahini zdecydowałam się zrobić sama i warto było, bo jest banalna w przygotowaniu - a jak niesamowicie pachnie!! Natomiast moim autorskim dodatkiem jest polewa truflowa, sporządzona na bazie cukierków "Biała Trufla" i jak dla mnie to połączenie wręcz idealne... trufle + chałwa... i czego chcieć więcej? :)




Składniki na około 50 ciasteczek:
  • 1 szklanka pasty tahini (pasta sezamowa - przepis poniżej)
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 200 g miękkiego masła
 Pasta tahini - składniki na 1 szklankę :
  • 2 szklanki ziaren sezamu
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
Polewa truflowa:
  • 6 cukierków "Trufla Biała"
  • 1/4 kostki masła
  • 1 łyżka śmietanki 36%
  
















 Przygotowanie:

Pasta tahini:
Sezam lekko uprażyć na suchej patelni - uwaga ma się tylko delikatnie przyrumienić, nie zbrązowieć, ponieważ wtenczas pasta będzie gorzka. Odstawić do ostudzenia. Po tym czasie sezam zmiksować wraz z olejem na gładką masę (zajmie to około 10-15 minut). Gotowa pasta powinna być aksamitna, bez widocznych ziaren sezamu.

Ciasteczka:
Wszystkie składniki dokładnie zagnieść, na końcu dodając pastę tahini. Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki lekko spłaszczać dłonią. Jeśli ciasto jest zbyt suche wystarczy dodać odrobinę wody. Ciasteczka pieczemy w temp. 180 st.C przez około 10-15 min. Po upieczeniu zostawić przez chwilę na blaszce aby lekko stwardniały, a następnie przełożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia.

Polewa:
Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku i cały czas mieszając podgrzewamy na wolnym ogniu do całkowitego rozpuszczenia.

Ostudzone ciasteczka dekorujemy polewą. Ja robiłam to przy pomocy szprycy cukierniczej.





Smacznego!