Mój torcik urodzinowy :) i wyszedł przewspaniale!!! Sernik jest naprawdę przepysznie - przepyszny, a mus czekoladowy zniewalająco obłędny w smaku! Naprawdę polecam ten serniczek, tym bardziej, że jest to kolejny genialny przepis, gdzie ciasto prezentuje się niesamowicie elegancko, a jego wykonanie wcale ale to wcale nie jest skomplikowane.
A przepis pochodzi z Kwestii Smaku - ale oczywiście co nieco go zmodyfikowałam.
Składniki na spód:
- hebatniki typu petit - polecam te o smaku czekoladowym
Składniki na sernik:
- 1 kg zmielonego twarogu (może być wiaderkowy)
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 opakowanie budyniu waniliowego z prawdziwą wanilią
- 1 pełna szklanka śmietany 30%
- 3 białka
- sok z 1/2 cytryny
Mus czekoladowy:
- 50 g cukru pudru
- 100 g zwykłego cukru
- 3 jajka (oddzielnie białka i żółtka) + 3 żółtka
- 1 łyżka kakao
- 200 ml śmietany kremówki 30%
- 100 g masła niesolonego
- 200 g gorzkiej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
Przygotowanie:
Masa serowa:
Dno tortownicy o średnicy od 24 do 28 cm grubo wysmarować masłem i wyłożyć herbatnikami.
Piekarnik nagrzać do temp. 175 st.C.
W dużej misce umieszczamy wszystkie składniki na sernik, tj. ser, cukier, cukier waniliowy, budyń, kremówkę, białka oraz sok z cytryny - całość dokładnie miksujemy na gładką masę (około 3-5 min).
Gotową masę serową wlewamy do tortownicy.
Serniczek pieczemy 40-45 minut. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, albowiem mus wykładamy na ostudzony sernik.
Mus czekoladowy:
Do metalowej miski wsypujemy 50 g cukru pudru, dodać 6 żółtek i śmietankę. Miskę umieszczamy na garnku z delikatnie gotującą się wodą (około 2 szklanki). Całość mieszamy trzepaczką do czasu, aż masa stanie się gorąca, wtedy dodajemy kakao (najlepiej przesiać je przez sitko aby nie powstały grudki) i dalej mieszamy do czasu, aż masa zgęstnieje (około 1-2 minuty). Następnie zdejmujemy miskę z garnka i od razu dodajemy pokrojone masło oraz połamaną w kosteczki czekoladę. Mieszamy, aż składniki roztopią się i połączą ze sobą.
W osobnej misce ubijamy białka. W połowie ubijania stopniowo dodajemy 100 g cukru i dalej ubijamy białka na sztywną i błyszczącą pianę. Ubite białka łączymy z musem czekoladowym (ubitą pianę najlepiej dodawać do musu w 3 partiach, za każdym razem dokładnie ale i delikatnie mieszając łyżką. Ja za każdym razem całość mieszałam mikserem na najniższych obrotach, ale trzeba to robić bardzo delikatnie aby piana nie opadła).
Gotowy mus wykładamy na sernik i wstawiamy do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc.
Wierzch dekoracyjnie opruszyć wiorkami startej czekolady.