wtorek, 28 grudnia 2010

Seromak czyli sernik z makiem


Kolejny niezwyczajny serniczek. Tym razem znakomity duet świątecznych smaków -  idealne połączenie sernika i makowca. Ciasto jest bardzo aromatyczne, ciężkie, wilgotne i nafaszerowane ulubionymi bakaliami. Prezentuje się naprawdę wspaniale - czarna warstwa wyśmienitej masy makowej pokryta śnieżno białym, puszystym serniczkiem - elegancja Francja...
 A smak...  niepowtarzalnie świąteczny :)




Składniki na spód:
  • 1,5 szkl. mąki
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 100 g masła
  • 1 żółtko

Składniki na masę makową:
  • 4 szkl. maku
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki miodu
  • 1 szkl. płatków migdałowych
  • 100 g rodzynek 
  • 100 g orzechów włoskich
  • 4 jajka (osobno żółtka i białka)
  • olejek waniliowy (lub inny ulubiony: migdałowy, rumowy, śmietankowy) 

Składniki na masę serową:
  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 1 szklanka cukru
  • 150 g masła
  • 5 jaj
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej




Przygotowanie:

Zaczynamy od masy makowej:
Mak sparzyć w mleku, osączyć i dwukrotnie zmielić.
Rodzynki sparzyć wrzątkiem a orzechy grubo posiekać.
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać miód, zmielony mak, rodzynki, orzechy, płatki migdałowe, aromat i wymieszać.
Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą makową.

Kruchy spód:
Wszystkie składniki szybko ale dokładnie zagnieść, owinąć folią spożywczą i na czas przygotowywania masy serowej włożyć do zamrażarki.

Masa serowa:
Cukier utrzeć z żółtkami do białości. Nadal ucierając dodawać partiami masło, następnie twaróg oraz mąkę.
Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą serową.

Teraz wyciągamy wcześniej przygotowane ciasto z zamrażarki
i wylepiamy nim spód brytfanki.
Na spód wyłożyć masę makową a na nią masę serową.
Piec około 1 godziny w 175 st.C.

Gotowy serniczek polać polewą czekoladową, lukrem, posypać orzeszkami, bakaliami...  jak kto woli :-)

Smacznego!!!


sobota, 25 grudnia 2010

Sernik na piernikowym spodzie


Wspaniałe połączenie pierniczków i sernika. Bez wahania zaliczam go do grona tych najsmaczniejszych :)
Idealnie gładki, kremowy wręcz aksamitny z wyraźną nutką piernikową. Jednym słowem bardzo świąteczny, bardzo słodki, bardzo zachwycający i wręcz magiczny serniczek. 
Polecam, polecam i jeszcze raz polecam!!! :)






Składniki na spód:
  • 400 g gotowych pierniczków w lukrze (bez nadzienia)
  • 100 g masła

Składniki na masę serową:
  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 6 jaj
  • 1/4 szkl.cukru
  • 1/2 szkl. miodu
  • 1 szkl. śmietany kremówki
  • 2 łyżki budyniu waniliowego

Lukier:
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 2-3 łyżki gorącej wody
  • kilka kropli aromatu waniliowego




Przygotowanie:
Spód piernikowy:
Pierniczki rozdrobnić w blenderze, następnie wymieszać z roztopionym masłem i wylepic spód brytfanki. 
Na czas przygotowywania masy serowej wstawić do lodówki.

Masa serowa:
Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. 
Masę serową wylać na pierniczkowy spód.
Piec w kąpieli wodnej w temp. 180 st.C przez 60 minut.
Po upieczeniu zostawić do całkowitego ostygnięcia.

Lukier:
Cukier puder utrzeć z ciepła wodą oraz aromatem na gładką masę. Gotowym lukrem polać zimny sernik.


P.S. Karmelowy kolor serniczka jest wynikiem dodatku miodu :-)


Smacznego !!!


Kutia


Słodka i pyszna potrawa świąteczna z ziaren pszenicy, maku, orzechów, miodu, rodzynek i całej reszty naszych ulubionych bakalii :-) Należy do tych jedynych, wyjątkowych potraw, które je się raz w roku, więc nie powinno jej zabraknąć na wigilijnych stole.




Składniki:
  • 500 g pszenicy "do kutii"
  • 350 g maku
  • 100 g miodu
  • 100 g rodzynek
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g orzechów laskowych
  • 100 g płatków migdałowych
  • 100 g daktyli
  • 100 g moreli
  • 100 g fig
  • 1/2 litra mleka
  • 1/2 litra wody




Przygotowanie:
Dzień wcześniej mak należy zalać gorącym mlekiem, chwile pogotować i odstawić na całą noc. Następnego dnia odcedzić i zmielić w maszynce do mielenia (koniecznie 2 razy). 
Pszenicę wypłukać w wodzie. Następnie zalać wodą i gotować do momentu odparowania wody. 
Orzechy włoskie i laskowe drobno posiekać, rodzynki zalać gorącą wodą, moczyć je przez chwilę i odcedzić
Morele, figi i daktyle można pokroić na mniejsze kawałki.
Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać miód, resztę bakalii i dokładnie wymieszać.
Do kutii można dodać ulubiony aromat (waniliowy, migdałowy) lub odrobinę rumu.
Kutię podajemy dobrze schłodzoną.

Smacznego!


czwartek, 23 grudnia 2010

Wesołych Świąt




















" ... W noc wigilijną w blasku świec
Melodia kolęd płynie w mrok,
Niech Wam przyniesie radości moc
I wiele szczęścia w Nowy Rok... "




















Wszystkim czytelnikom bloga życzę cudownych,
pełnych magii Świąt Bożego Narodzenia,
pachnących ciastem i wanilią, spędzonych w ciepłej atmosferze, pełnych niezapomnianych prezentów...
Świąt magicznych, dających radość i odpoczynek
oraz nadzieję na Nowy Rok!!!




















P.S.  I oczywiście pysznych, wspaniałych
i bajecznie słodkich wypieków :-)

Kamila...



niedziela, 19 grudnia 2010

Trufle migdałowo - owsiane


Ekskluzywna wersja kuleczek owsianych. Te są w dodatkiem płatków migdałowych, odrobiny kokosu i uwaga - olejku o smaku sernika (nowość Gellwe). Dodatkowo oblałam je polewą z białej czekolady. Wszystko to sprawia, że smakują przepysznie słodko i prezentują się istnie świątecznie :) 




Składniki:
  • 3 łyżki masła
  • 5 łyżek mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 50 g mlecznej czekolady
  • kilka kropli olejku o smaku sernika (Gellwe)
  • 3 łyżki mleka w proszku
  • 1,5 szkl. płatków owsianych
  • 3 łyżki płatków migdałowych (drobno posiekać lub pokruszyć)
  • 1 łyżka wiórek kokosowych

Dodatkowo:
  • 1 biała czekolada




Przygotowanie:
3 łyżki masła roztopić na patelni. Wsypać płatki owsiane i cały czas mieszając uprażyć je na złoty kolor. Pod koniec prażenia wsypać płatki migdałowe i delikatnie je przyrumienić. Całość odstawić do ostygnięcia.
W rondelku zagotować mleko z cukrem, dodać połamaną czekoladę i mieszać aż się rozpuści. Zdjąć z ognia. Dodać olejek oraz mleko w proszku - dokładnie wymieszać. Na koniec wsypać płatki owsiane oraz migdałowe i całość raz jeszcze dokładnie wymieszać. Powinna powstać gęsta, klejąca masa. 
Masę delikatnie przestudzić, a następnie rękoma ulepić kuleczki - wielkości orzecha włoskiego.

Białą czekoladę rozpuścić w kapieli wodnej. Przy pomocy widelca obtaczać w niej kuleczki.
Kuleczki wykładać na talerz i wstawić do lodówki do całkowitego ostudzenia.

Smacznego :-)


Słodkie kuleczki owsiane





Jejku kiedy ja je ostatnio jadłam?  100 lat temu!!  No dobra, aż taka stara to ja nie jestem :) ale te kuleczki to rewelacja i zapomniany smak dzieciństwa do którego warto powrócić zwłaszcza w Święta :)


Składniki na 25 kuleczek:
  • 1/3 kostki masła
  • 5 łyżek cukru
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżki mleka w proszku
  • 1,5 szkl. płatków owsianych




Przygotowanie:
Masło, cukier, kakao, zwykłe mleko rozpuścić w rondelku. 
Chwilę gotować aby masa zgęstniała. Następnie dodać mleko w proszku i całość dokładnie wymieszać. Teraz do ciepłej masy dodać płatki owsiane i wszystko raz jeszcze dokładnie wymieszać (powinna powstać dość gęsta masa). 
Masę lekko przestudzić a następnie formować rękoma niewielkie kulki - wielkości orzecha włoskiego. 
Gotowe kuleczki układać na talerzu i wstawić do lodówki do całkowitego ostygnięcia.


Smacznego!


niedziela, 12 grudnia 2010

Krem waniliowo - karmelowy a'la creme brulee


Bardzo smaczny, delikatny, kremowy deser. W smaku trochę jak budyń, trochę jak sernik a dodatek brązowego cukru muscovado nadaje jemu wspaniały, karmelowy posmak... powiedziałabym nawet, że to taka polska wersja creme brulee :)  A pomysł zaczerpnęłam z blogu Turlaczka  trochę go modyfikując. Naprawdę polecam, bo smakuje co najmniej wytwornie, a w przygotowaniu jest prościusieńki :-)





Składniki:
  • 1 szkl. mleka 3/2%
  • 1 szkl. śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka brązowego cukru muscovado
  • kropla olejku waniliowego
  • 3 jajka
 
Przygotowanie:
Śmietankę razem z mlekiem, aromatem, cukrem pudrem i muscovado podgrzać w rondelku (uważać aby nie doprowadzić do wrzenia). Lekko przestudzić.
Jajka dokładnie rozbełtać. 
Teraz  do jajek powoli dolewamy ciepłą masę śmietanową, dokładnie mieszając, ale jednocześnie uważając aby za bardzo nie napowietrzyć kremu. Ma być on gładki ale nie puszysty. 
Gotową masą napełniamy płaską foremkę i pieczemy (najlepiej w kąpieli wodnej) w piekarniku nagrzanym do 150 st.C przez około 40 min. 
Gotowy krem studzimy w temperaturze pokojowej a następnie wkładamy na co najmniej 3 godziny do lodówki, ponieważ krem najlepiej smakuje schłodzony.






P.S. Deser można w dowolny sposób modyfikować:

* cukier muscovado można zastąpić zwykłym cukrem - otrzymamy wtedy czysto waniliowy krem bez wyraźnego posmaku karmelu,
* możemy też stworzyć wersję świąteczną - dodając cynamon a nawet przyprawę do piernika,
* a w wersji czekoladowej - wystarczy łyżeczka kakao lub czekolady w proszku.

Mozliwości jest mnóstwo:)  Smacznego!!

niedziela, 5 grudnia 2010

Mikołajkowe bezowe ciasteczka





Za oknem już zima i cudownie biało a jutro Mikołajki!
Z tej okazji postanowiłam upiec ciasteczka :-) I chyba ten przedświąteczny klimat sprawił, że trochę zaszalałam.
Otóż tradycyjny przepis na bezy wzbogaciłam dodatkami w postaci mielonych orzechów, kawałeczków czekolady, wafelków i herbatników.  
Muszę przyznać, że całość wyszła puszniutko i bardzo słodko. 
Naprawdę wspaniałe są te ciasteczka :-)





Składniki na około 50 szt.:
  • 5 białek
  • 3/4 szkl. cukru
  • 50 g mąki
  • 100 g zmielonych orzechów włoskich
  • 100 g mlecznej czekolady (1 tabliczka)
  • 2 duże wafelki "Grześki" o smaku toffi (każdy o wadze 45g)
  • 100 g ciasteczek typu "Be be"

Przygotowanie:
Czekoladę i wafelki drobno posiekać a ciasteczka pokruszyć.
Białka z cukrem ubić na sztywno. Delikatnie połączyć (najlepiej przy pomocy dużej drewnianej łyżki) z mąką, zmielonymi orzechami i kawałeczkami czekolady, wafelków oraz herbatników.
Blaszkę wysmarować masłem i wyłożyć pergaminem.
Z masy dużą łyżką formować ciasteczka i wykładać na blaszkę.
Piec około 30 min w 170 st.C. Wystudzić.





P.S. Ja ciasteczka dodatkowo polałam polewą czekoladową.


Smacznego i wesołych Mikołajek!! :-)