Kolejny niezwyczajny serniczek. Tym razem znakomity duet świątecznych smaków - idealne połączenie sernika i makowca. Ciasto jest bardzo aromatyczne, ciężkie, wilgotne i nafaszerowane ulubionymi bakaliami. Prezentuje się naprawdę wspaniale - czarna warstwa wyśmienitej masy makowej pokryta śnieżno białym, puszystym serniczkiem - elegancja Francja...
A smak... niepowtarzalnie świąteczny :)
A smak... niepowtarzalnie świąteczny :)
Składniki na spód:
- 1,5 szkl. mąki
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 100 g masła
- 1 żółtko
Składniki na masę makową:
- 4 szkl. maku
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki miodu
- 1 szkl. płatków migdałowych
- 100 g rodzynek
- 100 g orzechów włoskich
- 4 jajka (osobno żółtka i białka)
- olejek waniliowy (lub inny ulubiony: migdałowy, rumowy, śmietankowy)
Składniki na masę serową:
- 1 kg zmielonego twarogu
- 1 szklanka cukru
- 150 g masła
- 5 jaj
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Zaczynamy od masy makowej:
Mak sparzyć w mleku, osączyć i dwukrotnie zmielić.
Rodzynki sparzyć wrzątkiem a orzechy grubo posiekać.
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać miód, zmielony mak, rodzynki, orzechy, płatki migdałowe, aromat i wymieszać.
Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą makową.
Rodzynki sparzyć wrzątkiem a orzechy grubo posiekać.
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać miód, zmielony mak, rodzynki, orzechy, płatki migdałowe, aromat i wymieszać.
Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą makową.
Kruchy spód:
Wszystkie składniki szybko ale dokładnie zagnieść, owinąć folią spożywczą i na czas przygotowywania masy serowej włożyć do zamrażarki.
Masa serowa:
Cukier utrzeć z żółtkami do białości. Nadal ucierając dodawać partiami masło, następnie twaróg oraz mąkę.
Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą serową.
Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą serową.
Teraz wyciągamy wcześniej przygotowane ciasto z zamrażarki
i wylepiamy nim spód brytfanki.
Na spód wyłożyć masę makową a na nią masę serową.
i wylepiamy nim spód brytfanki.
Na spód wyłożyć masę makową a na nią masę serową.
Piec około 1 godziny w 175 st.C.
Gotowy serniczek polać polewą czekoladową, lukrem, posypać orzeszkami, bakaliami... jak kto woli :-)
Smacznego!!!