Jasny biszkopt mamy już za sobą (przepis i kompozycje smakowe znajdziecie TUTAJ). A teraz czas na "ciemny" biszkopt z kolejnymi propozycjami smakowymi. Pierwszy w kolejności oczywiście podstawowy smak - CZEKOLADOWY.
Składniki:
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 6 jaj
- 2 - 3 łyżki oliwy z pestek winogron (można użyć olej słonecznikowy)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na
sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, nadal ubijać. Gdy
masa będzie już sztywna i lśniąca dodawać po kolei żółtka i oliwę, za
każdym razem dokładnie miksując.
A teraz najważniejsze: mąki wymieszać z
proszkiem do pieczenia oraz kakao, przesiać i bardzo delikatnie wmieszać w masę ale
już przy pomocy łyżki. Można użyć miksera, ale ważne jest aby miksować na najmniejszych obrotach, w przeciwnym razie masa opadnie.
Dno formy smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Boków formy nie smarujemy! Teraz masę biszkoptową delikatnie wlewamy do formy.
Pieczemy w 180 st.C około 30 min. -
do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawić ciasto do ostygnięcia w
"uchylonym piekarniku". Boki biszkoptu okroić nożem dopiero po
wystudzeniu ciasta.
Moje propozycje smakowe: zamiast kakao można użyć 2 - 3 łyżki czekolady w proszku - biszkopt będzie subtelniejszy w smaku.
Smak kawowy uzyskamy dodając 1 łyżkę ciemnej kawy rozpuszczalnej (granulowaną przetrzeć przez sito), bądź 2 - 3 łyżki dowolnego smaku kawy cappuccino.
A TUTAJ znajdziecie przepis na "biszkopt owocowy".
Życzę smacznego :-)
A TUTAJ znajdziecie przepis na "biszkopt owocowy".
Życzę smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz