Przyjemnie chrupiące ciasteczka owsiane, nadziane płatkami migdałowymi i kawałeczkami białej czekolady z delikatnym akcentem kokosu i cynamonu.
A ciasteczka upiekłam specjalnie dla całej ekipy personelu XC. Musiałam pochwalić się swoimi wypiekami, zresztą obiecałam upichcić coś specjalnego :-) Wszyscy się zajadali i zapewniali że smaczne, a ja im wierze, bo ciasteczka są naprawdę obłędne w smaku, a gdy je piekłam w całym domu pachniało NIESAMOWICIE!
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka płatków migdałowych
- 3 łyżki wiórek kokosowych
- 1 biała czekolada
- 1/2 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 150 g masła śmietankowego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Płatki podprażyć na suchej patelni, gdy przestygną rozgnieść wałkiem. Czekoladę grubo posiekać.
Masło roztopić w rondelku, dodać cukier oraz cukier waniliowy. Mieszać aż składniki dobrze się połączą. Rondelek zdjąć z ognia, dodać płatki owsiane, płatki migdałowe, cynamon oraz surowe jajko i dobrze wymieszać. Na koniec dodać posiekaną czekoladę, delikatnie wymieszać.
Blaszkę wysmarować masłem i wyłożyć pergaminem.
Małą łyżeczką formować ciasteczka. Piec 10 - 15 min. w 180 st.C.
Małą łyżeczką formować ciasteczka. Piec 10 - 15 min. w 180 st.C.
P.S. Ciasteczka zaraz po upieczeniu są bardzo miękkie. Należy odstawić je na co najmniej 5 minut aby stwardniały i dopiero wtedy ściągnąć z blaszki.
Ciasteczka podczas pieczenia delikatnie rozpływają się, dlatego podczas wykładania na blaszkę najlepiej nadawać im kształt stożków dodatkowo delikatnie ubijając masę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz