Bardzo ładny torcik - prezentuje się przewspaniale ale muszę przyznać, że niestety rozczarowałam się jego smakiem. Chyba nie tego oczekiwałam. W zasadzie to zwykły murzynek z masą serową... i jak dla mnie ciasto jest trochę za ciężkie, za bardzo zbite, za bardzo sycące, a przecież nie o to w słodkościach chodzi! Ale... rodzince torcik oczywiście bardzo smakował - może to po prostu kwestia smaku :)
Za to karmelowa polewa z orzeszkami ziemnymi to prawdziwe mistrzostwo świata! Istna rozkosz dla podniebienia i na pewno wykorzystam ją jeszcze w niejednym przepisie! :)
Składniki na sos karmelowy:
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki śmietanki 30%
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki orzeszków ziemnych (ja użyłam solonych)
Cukier wsypać do rondelka z grubym dnem. Podgrzewać na średnim ogniu (nie mieszając), aż cukier całkowicie się rozpuści i nabierze bursztynowej barwy (uwaga, można bardzo łatwo
przypalić karmel, więc na początek proponuję dodać do niego 1/4 szklanki wody - karmelizacja zajmie
trochę więcej czasu, ale przynajmniej nie przypalimy karmelu). Następnie rondelek zdjąć z ognia,
wlać połowę śmietanki (uwaga pryska), wymieszać i dolać drugą część
śmietany z rozpuszczoną w niej mąką ziemniaczaną.
Masę postawić na minimalnym ogniu i podgrzewać aż do zagotowania, dodać orzeszki, dokładnie wymieszać, schłodzić.
Masę postawić na minimalnym ogniu i podgrzewać aż do zagotowania, dodać orzeszki, dokładnie wymieszać, schłodzić.
Składniki na ciasto czekoladowe:
- 100 g masła
- 2/3 szklanki cukru
- 2 jaja
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/3 szklanki kakao
- 1/2 szklanki mleka
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, cały czas ubijając dodawać po jednym jajku.
Na najniższych obrotach miksera na przemian dodawać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao, sodę oraz mleko (zaczynając i kończąc na suchych składnikach).
Na najniższych obrotach miksera na przemian dodawać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao, sodę oraz mleko (zaczynając i kończąc na suchych składnikach).
Masę podzielić na dwie części.
Do tortownicy o średnicy 24cm wylać połowę masy czekoladowej i piec 15
minut w 180ºC.
W tym czasie zabieramy się za przygotowanie masy serowej.
Składniki na masę serową:
- 600 g zmielonego twarogu - może być wiaderkowy
- 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
- 3 jaja
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka esencji waniliowej
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka budyniu waniliowego
Wszystkie składniki zmiksować na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji.
Po około 15 minutach pieczenia pierwszej warstwy czekoladowej, delikatnie wysuwamy tortownicę z piekarnika, wylewamy połowę masy serowej i pieczemy kolejne 15
minut.
Po tym czasie ponownie wysuwamy blaszkę i delikatnie wykładamy pozostałą część ciasta czekoladowego, kolejne 15 minut
pieczenia i wylewamy ostatnią, serową warstwę. Dopiekamy ok. 15 minut -
środek może delikatnie drgać. Ciasto studzimy przy otwartych drzwiczkach
piekarnika, a następnie chłodzimy przez całą noc w lodówce.
Ostudzony torcik polewamy przygotowanym karmelem.
Ostudzony torcik polewamy przygotowanym karmelem.
Smacznego!