niedziela, 23 lutego 2014

Tort czekoladowo serowy z polewą karmelowo-orzeszkową



Bardzo ładny torcik - prezentuje się przewspaniale ale muszę przyznać, że niestety rozczarowałam się jego smakiem. Chyba nie tego oczekiwałam. W zasadzie to zwykły murzynek z masą serową... i jak dla mnie ciasto jest trochę za ciężkie, za bardzo zbite, za bardzo sycące, a przecież nie o to w słodkościach chodzi! Ale... rodzince torcik oczywiście bardzo smakował - może to po prostu kwestia smaku :)
Za to karmelowa polewa z orzeszkami ziemnymi to prawdziwe mistrzostwo świata! Istna rozkosz dla podniebienia i na pewno wykorzystam ją jeszcze w niejednym przepisie! :)


Składniki na sos karmelowy:
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki śmietanki 30%
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki orzeszków ziemnych (ja użyłam solonych)
Cukier wsypać do rondelka z grubym dnem. Podgrzewać na średnim ogniu (nie mieszając), aż cukier całkowicie się rozpuści i nabierze bursztynowej barwy (uwaga, można bardzo łatwo przypalić karmel, więc na początek proponuję dodać do niego 1/4 szklanki wody - karmelizacja zajmie trochę więcej czasu, ale przynajmniej nie przypalimy karmelu). Następnie rondelek zdjąć z ognia, wlać połowę śmietanki (uwaga pryska), wymieszać i dolać drugą część śmietany z rozpuszczoną w niej mąką ziemniaczaną.
Masę postawić na minimalnym ogniu i podgrzewać aż do zagotowania, dodać orzeszki, dokładnie wymieszać, schłodzić.


Składniki na ciasto czekoladowe:
  • 100 g masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 jaja
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1/2 szklanki mleka
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, cały czas ubijając dodawać po jednym jajku.
Na najniższych obrotach miksera na przemian dodawać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao, sodę oraz mleko (zaczynając i kończąc na suchych składnikach).
 
Masę podzielić na dwie części. 
Do tortownicy o średnicy 24cm wylać połowę masy czekoladowej i piec 15 minut w 180ºC.
W tym czasie zabieramy się za przygotowanie masy serowej.


 Składniki na masę serową:
  • 600 g zmielonego twarogu - może być wiaderkowy
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
  • 3 jaja
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka esencji waniliowej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka budyniu waniliowego
Wszystkie składniki zmiksować na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji.
 
Po około 15 minutach pieczenia pierwszej warstwy czekoladowej, delikatnie wysuwamy tortownicę z piekarnika, wylewamy połowę masy serowej i pieczemy kolejne 15 minut. 
Po tym czasie ponownie wysuwamy blaszkę i delikatnie wykładamy pozostałą część ciasta czekoladowego, kolejne 15 minut pieczenia i wylewamy ostatnią, serową warstwę. Dopiekamy ok. 15 minut - środek może delikatnie drgać. Ciasto studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika, a następnie chłodzimy przez całą noc w lodówce.
Ostudzony torcik polewamy przygotowanym karmelem.
 

 Smacznego!