Bardzo mocno czekoladowe ciasto babkowo-biszkoptowe, przełożone masą śmietanową suto nadzianą batonikami Kinder Bueno, a całość obficie oblana polewą z mlecznej czekolady z ozdobnymi zygzakami z czekolady gorzkiej i oprószona drobno posiekanymi, solonymi orzeszkami ziemnymi. Ciasto smaczne, chociaż... nie w moim guście smakowym (co nieco bym pozmieniała w recepturce) ale... wszyscy baaardzo zachwalali. No może ja się po prostu nie znam :)
P.S. Ciasto najlepiej smakuje na 3-ci dzień z dużą kulką lodów waniliowych.
- 2 szklanki mąki tortowej
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 4 jaja
- 1 szklanka cukru + 2 łyżki
- 2/3 szklanki oleju (moim zdaniem wystarczy 1/2 szklanki)
Składniki na krem:
- 600 ml śmietany kremówki 36%
- 1 łyżka cukru pudru
- 3 opakowania batoników Konder Bueno - tradycyjnych (6 szt.)
- 2 opakowania batoników Kinder Bueno White (4 szt.)
Składniki na polewę:
- 200 g mlecznej czekolady (2 opakowania)
- 8 kostek gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietany kremówki
- garść drobno posiekanych orzeszków ziemnych - solonych (można zastąpić laskowymi)
Przygotowanie:
Ciasto babkowo-biszkoptowe
Mąkę przesiać do miski, dodać kakao, proszek do pieczenia oraz sodę - wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
W drugiej misce ubić jajka z cukrem na puszystą masę, a następnie dalej miksując cieniutkim strumieniem wlewać olej.
Teraz do masy jajecznej partiami dodawać suche składniki, całość delikatnie miksując mikserem na najniższych obrotach.
Prostokątną formę o tradycyjnych wymiarach wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Gotową masę przełożyć do formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 35-40 minut.
Po upieczeniu ciasto zostawić do ostygnięcia, a następnie przekroić na pół.
Krem Kinder Bueno:
Wszystkie batoniki Kinder Bueno pokroić w paseczki.
Wszystkie batoniki Kinder Bueno pokroić w paseczki.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając łyżkę cukru pudru.
Dodajemy pokrojone batoniki i całość dokładnie i bardzo delikatnie łączymy przy pomocy drewnianej łyżki.
Gotową masą przekładamy ciasto babkowo-biszkoptowe
Polewa czekoladowa:
Mleczną czekoladę wraz z 100 ml śmietany kremówki rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Powstałą polewą polewamy wierzch ciasta.
8 kostek gorzkiej czekolady rozpuścić w mikrofalówce. Za pomocą łyżki wylewać na niezastygniętą jeszcze polewę z mlecznej czekolady - tworząc ozdobne zygzaki.
Wierzch oprószyć posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
Ciasto wstawić na całą noc do lodówki aby "się przegryzło".