Mmmmm poezja smaku... prawdziwie luksusowa wersja sernika a'la Ferrero Rocher... kremowy, niesamowicie czekoladowo-orzechowy z dodatkiem pysznego karmelu - prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Sernik prezentuje się niezwykle elegancko i powiem śmiało, że to jeden z pyszniejszych serników jakie jadłam: mocno czekoladowy spód, warstwa wspaniale chrupiących orzechów laskowych w karmelu i cudownie rozpływająca się w ustach masa serowa z nutellą oblana aksamitną polewą czekoladową i oprószona starkowaną mleczną czekoladą oraz orzechami laskowymi. Niesamowita rozkosz...
Składniki na spód:
- 2 opakowania ciasteczek ( 2 x 160 g) o smaku czekoladowym - ja użyłam okrągłych ciasteczek firmy Solidarność
- 1 czubata łyżka kakao
- 50 g orzechów laskowych
- 100 g masła, roztopionego
Składniki na masę serową:
- 1 kg zmielonego twarogu - może być wiaderkowy
- 350 g nutelli (1 słoiczek)
- 200 ml śmietany kremówki 36%
- 1 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 5 dużych jajek
- 3 łyżki budyniu waniliowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Orzechy w karmelu
Polewa czekoladowa:
- 350 g cukru
- 150 ml wody
- 220 ml śmietany kremówki 36%
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- duża szczypta soli
- 1/3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- szklanka uprażonych orzechów laskowych
Polewa czekoladowa:
- 150 g mlecznej czekolady, posiekanej
- 100 ml śmietany kremówki 30%
Dodatkowo:
- 8 kostek czekolady mlecznej - do oprószenia
- 8-10 orzechów laskowych
Przygotowanie:
Spód ciasteczkowy:
Ciastka oraz orzechy zmielić blenderem "na piasek".
Dodać kakao oraz roztopione masło i dokładnie wymieszać do otrzymania ciasteczkowej masy o konsystencji mokrego piasku.
Dno
prostokątnej formy o tradycyjnych wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do
pieczenia. Na papier wysypać ciasteczkową masę, wyrównać, dokładnie
wklepać w dno formy.
Orzechy w karmelu:
Cukier, wodę i sól postawić na średnim ogniu. Gotować nie
mieszając (ewentualnie poruszać rondelkiem) do uzyskania ciemnego
karmelu (około 15 min.) Zdjąć z ognia. Kremówkę dokładnie wymieszać z kawą i mąkami do uzyskania jednolitej masy i dodać do karmelowego sosu. Ponownie doprowadzić do zagotowania (powinien powstać karmelowy budyń). Wsypać uprażone orzeszki, dokładnie wymieszać.
Masę wylać na ciasteczkowy spód y schłodzić w lodówce przez czas przygotowywania masy serowej.
Masę wylać na ciasteczkowy spód y schłodzić w lodówce przez czas przygotowywania masy serowej.
Masa serowa:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Twaróg oraz nutellę zmiksować do powstania gładkiej, jednolitej, bezgrudkowej masy.
Następnie dodać cukier, budyń oraz aromat waniliowy - zmiksować.
Na końcu dodać całe jaja i całość ponownie zmiksować ale tylko do połączenia składników - nie miksować zbyt długo, aby niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej.
Następnie dodać cukier, budyń oraz aromat waniliowy - zmiksować.
Na końcu dodać całe jaja i całość ponownie zmiksować ale tylko do połączenia składników - nie miksować zbyt długo, aby niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej.
Gotową masę serową wylać na warstwę orzechową, wyrównać.
Piec w temperaturze 170ºC przez około 70 minut w kąpieli wodnej (formę
z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do
którego nalewamy wrzącej wody do 1/2 wysokości formy z masą serową)
Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu - w razie konieczności piec chwilę dłużej. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, a następnie schłodzić w lodówce przez 12 godzin.
Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu - w razie konieczności piec chwilę dłużej. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, a następnie schłodzić w lodówce przez 12 godzin.
Śmietanę kremówkę podgrzać w rondelku, zdjąć z palnika. Dodać połamaną mleczną czekoladę i dokładnie wymieszać do roztopienia się czekolady. Odstawić do lekkiego przestudzenia i zgęstnienia sosu.
Schłodzony sernik polać polewą czekoladową i oprószyć starkowaną czekoladą oraz starkowanymi orzechami laskowymi.
* Przepis pochodzi z blogu Dorotki - z moimi modyfikacjami.