sobota, 26 grudnia 2015

Truflowy sernik z nutellą i orzeszkami ziemnymi

 
 
Taki sobie serniczek wymyśliłam w te Święta :) Miało być czekoladowo, ciasteczkowo i truflowo, a dla przełamania słodkości - orzeszki ziemne. Sernik wyszedł rewelacyjny, pysznie kremowy, mocno czekoladowy i cudnie słodki z nutką lekko osolonych orzeszków..
P.s. nie używałam solonych orzeszków, bo są zbyt słone - wolałam posolić je wedle własnego smaku.


Składniki na spód:
  • 12 ciastek z czekoladowym nadzieniem typu HIT
  • 1 szklanka orzeszków ziemnych - niesolonych
  • szczypta soli
  • 150 g masła
Składniki na masę serową:
  • 1 kg zmielonego twarogu - może być "wiaderkowy"
  • 5 jaj
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3 łyżki budyniu waniliowego w proszku
  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30%
  • 12 cukierków "trufla czekoladowa"
  • 175 g nutelli - 1/2 słoiczka o poj. 350 g
Składniki na wierzch:
  • 175 g nutelli
  • 1/2 szklanki orzeszków ziemnych
  • szczypta soli


Przygotowanie:

Ciasteczkowy spód:
Ciasteczka zmielić blenderem, orzeszki ziemne grubo posiekać i dokładnie wymieszać z rozpuszczonym, ciepłym masłem dodając szczyptę soli.
Całość powinna mieć wygląd mokrego piasku. 
Dno prostokątnej formy wysmarować masłem.
Na spód formy wysypać ciasteczkową masę i wyrównać dokładnie dociskając.
Na czas przygotowywania masy serowej wstawić do lodówki.

 
Masa serowa:
Trufle pokroić w plasterki (jeden cukierek na ok. 6-7 plastrów)
Twaróg dokładnie zmiksować z cukrem oraz proszkiem budyniowym.
Następnie dodać kremówkę i nutellę, zmiksować. 
Dodać całe jajka (nie oddzielamy białek od żółtek) i zmiksować tylko do połączenia się składników. Ważne jest, aby po dodaniu jajek nie ubijać masy za długo, aby jej zbyt nie napowietrzyć.
Na koniec dodać pokrojone cukierki, wymieszać łyżką i gotowa masę wylać na ciasteczkowy spód.

Sernik pieczemy w temp. 170 st.C. przez około 60-70 minut do czasu, aż góra będzie ścięta i sztywna. Uwaga środek sernika będzie dość wilgotny albowiem jest to typ mokrego sernika. Po upieczeniu odstawiamy sernik do ostygnięcia.

Wierzch:
Wierzch sernika posmarować nutellą i posypać drobno posiekanymi orzeszkami. Całość lekko oprószyć solą.


Smacznego!
 
 

wtorek, 22 grudnia 2015

Pepparkakor



 Pepparkakor to świąteczne pierniczki prosto ze Szwecji.  Są bardzo cieniutkie, wspaniale kruche, aromatyczne z nutką imbiru i goździków.  Ciasto jest rewelacyjnie gładkie i pięknie się wałkuje. A ciasteczka im cieńsze tym smaczniejsze. Po upieczeniu ciasteczka najlepiej przechowywać w metalowej puszce, a im dłużej "dojrzewają" tym pyszniejsze!


 Składniki:
  • 150 g miodu (melasy, syropu z daktyli lub syropu klonowego)
  • 110 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 375 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka zmielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika

Przygotowanie:

W rondelku na małym ogniu podgrzewać miód, masło i cukier (od czasu do czasu mieszając) aż do całkowitego rozpuszczenia się składników. Zdjąć z ognia i odstawić by masa przestygła.
Do dużej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy oraz sól.
Dodać jajko razem z wystudzoną mieszanką i całość dokładnie zagnieść. Uformować kulę ciasta, przykryć kulę ciasta folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 2 godziny.
Ciasto najlepiej podzielić na 4 części, rozwałkować je (im cieniej, tym lepiej) obficie podsypując mąką (ciasto jest klejące) i foremkami wycinać dowolne kształty.
Piec w temperaturze 175ºC przez 8 - 10 minut lub do momentu, kiedy brzegi pierniczków zaczną się rumienić.
Wyjąć z piekarnika, przenieść na metalową kratkę, wystudzić.
Przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce. Z każdym kolejnym dniem stają się smaczniejsze.
Ja nie mogłam się oprzeć i swoje ozdobiłam lukrem waniliowym i czekoladowym oraz jadalnymi kuleczkami :)


SMACZNEGO!!!!

 

poniedziałek, 1 czerwca 2015

Ciasto Kinder Bueno


 
Bardzo mocno czekoladowe ciasto babkowo-biszkoptowe, przełożone masą śmietanową suto nadzianą batonikami Kinder Bueno, a całość obficie oblana polewą z mlecznej czekolady z ozdobnymi zygzakami z czekolady gorzkiej i oprószona  drobno posiekanymi, solonymi orzeszkami ziemnymi. Ciasto smaczne, chociaż... nie w moim guście smakowym (co nieco bym pozmieniała w recepturce) ale... wszyscy baaardzo zachwalali. No może ja się po prostu nie znam :)
 
P.S. Ciasto najlepiej smakuje na 3-ci dzień z dużą kulką lodów waniliowych.  


Składniki na czekoladowe ciasto babkowo-biszkoptowe:
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 4 jaja
  • 1 szklanka cukru + 2 łyżki
  • 2/3 szklanki oleju (moim zdaniem wystarczy 1/2 szklanki)
Składniki na krem:
  • 600 ml śmietany kremówki 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3 opakowania batoników Konder Bueno - tradycyjnych (6 szt.)
  • 2 opakowania batoników Kinder Bueno White (4 szt.)
Składniki na polewę:
  • 200 g mlecznej czekolady (2 opakowania)
  • 8 kostek gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietany kremówki
  • garść drobno posiekanych orzeszków ziemnych - solonych (można zastąpić laskowymi)
 
Przygotowanie:
 
Ciasto babkowo-biszkoptowe

Mąkę przesiać do miski, dodać kakao, proszek do pieczenia oraz sodę - wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
W drugiej misce ubić jajka z cukrem na puszystą masę, a następnie dalej miksując cieniutkim strumieniem wlewać olej.
Teraz do masy jajecznej partiami dodawać suche składniki, całość delikatnie miksując mikserem na najniższych obrotach. 
Prostokątną formę o tradycyjnych wymiarach wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Gotową masę przełożyć do formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 35-40 minut.
Po upieczeniu ciasto zostawić do ostygnięcia, a następnie przekroić na pół.
 
Krem Kinder Bueno:
Wszystkie batoniki Kinder Bueno pokroić w paseczki.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając łyżkę cukru pudru.
Dodajemy pokrojone batoniki i całość dokładnie i bardzo delikatnie łączymy przy pomocy drewnianej łyżki.
Gotową masą przekładamy ciasto babkowo-biszkoptowe
 
Polewa czekoladowa:
Mleczną czekoladę wraz z 100 ml śmietany kremówki rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Powstałą polewą polewamy wierzch ciasta.
 
8 kostek gorzkiej czekolady rozpuścić w mikrofalówce. Za pomocą łyżki wylewać na niezastygniętą jeszcze polewę z mlecznej czekolady - tworząc ozdobne zygzaki.
 
Wierzch oprószyć posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
 
Ciasto wstawić na całą noc do lodówki aby "się przegryzło".
 

Smacznego!
 
 

sobota, 18 kwietnia 2015

Sernik Banoffee

 
 
Cudowne połączenie dwóch pysznych ciast: mojego ukochanego czyli sernika i rewelacyjnej Tarty Banoffee. Kruchy spód, niesamowicie kremowy sernik, banany, kajmak, bita śmietana i wiórki czekoladowe - to prawdziwa poezja smaku - nic dodać nic ująć. Do tego wypieku chyba naprawdę nie muszę nikogo namawiać :)
 
 
Składniki na spód:
  • 300 g ciastek pełnoziarnistych
  • 100 g masła, roztopionego
 Składniki na masę serową:
  • 1 kg twarogu zmielonego twarogu
  • 1 szklanka śmietanki kremówki 36%
  • 1 szklanka cukru
  • 5 dużych jaj
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 puszka gotowej masy kajmakowej  (400 g)
Dodatkowo:
  • 5 dojrzałych bananów (pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały)
  • 400 ml śmietanki kremówki 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1/2 tabliczki mlecznej czekolady (50 g)
Przygotowanie:
 
Ciasteczkowy spód:
 Ciasteczka pokruszyć lub zmiksować blenderem na drobny piasek. Dodać roztopione masło i wymieszać.
Dno prostokątnej formy o wymiarach 22 cm x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wysypać masę ciasteczkową, wyrównać i dokładnie wklepać w dno. Naczas przygotowywania masy serowej schłodzić w lodówce.
 
Masa kajmakowo-serowa:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
Twaróg dokładnie zmiksować wraz z cukrem.
Dodawać kolejno jajka, za każdym razem krótko miksując - tylko do połączenia się składników.
Na koniec dodać przesianą mąkę ziemniaczaną, szybko zmiksować. 
Masę serową podzielić na dwie części. Do jednej dodać 1/2 masy kajmakowej z puszki (pozostałą część odłożyć), zmiksować do połączenia.
Piekarnik nagrzać do temperatury 170ºC.
Na schłodzony ciasteczkowy spód wylać masę serowo-kajmakową i wyrównać.
Włożyć do piekarnika i natychmiast obniżyć temperaturę do 150ºC. Piec około 30 minut.
Po tym czasie formę delikatnie wyjąć z pierkarnika i na górę ostrożnie wyłożyć białą masę serową (najlepiej łyżka po łyżce), wyrównać.
Ponownie włożyć do piekarnika i piec około 1 godziny w temperaturze 150ºC.
Po upieczeniu, lekko uchylić piekarnik i pozostawić do wystygnięcia.
Po wystudzeniu sernik wyjąć i schłodzić kilka godzin, a najlepiej całą noc w lodówce.
 
Sernik wyjąć z lodówki. Wierzch posmarować pozostałą masą kajmakową.
Następnie ciasno poukładać plasterki bananów.
Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając przesiany cukier puder.
Ubitą śmietankę wyłożyć na banany i obficie oprószyć starkowaną na tarce o grubych oczkach mleczną czekoladą.
 
 
Smacznego!
 
 

niedziela, 5 kwietnia 2015

Tarta a`la Snickers Hazelnut

 
 
Oryginalny przepis na tartę snickersową pochodzi z bloga Moje Wypieki. Ja natomiast zainspirowana nowym snickersem o smaku orzecha laskowego - zrobiłam swoją wersję tej tarty - a`la Snickers Hazelnut. I jak sama autorka podaje - ciasto jest mocno kremowe i bardzo ale to bardzo, bardzo słodkie :)
 
 
Składniki na ciasteczkowy spód:
  • 400 g ciasteczek orero
  • 100 g gorzkiej czekolady - połamanej
Składniki na nadzienie:
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 puszka (400 g)  masy kajmakowej o smaku orzecha laskowego (Bakalland)
  • 100 g białej czekolady (roztopionej w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce)
  • 2 snickersy hazelnut
Składniki na wierzch tarty
  • 400 g śmietany kremówki 36 %
  • 1 snickers hazelnut


Przygotowanie:
 
Spód:
Ciasteczka oraz połamaną gorzką czekoladę zmiksować za pomocą blendera na mokry piasek.
Formę do tarty o średnicy 25 cm wysmarować masłem. Dno oraz boki formy wylepić masą ciasteczkową.
Włożyć do lodówki na czas przygotowywania nadzienia.
 
Nadzienie:
Mascarpone zmiksować do gładkości z połową masy kajmakowej (200 g).
Dodać roztopioną czekoladę i zmiksować do połączenia.
Dwa batoniki snickers posiekać na cienkie plasterki lub półplasterki. Dodać do masy i wymieszać za pomocą łyżki.
Gotową masę wyłożyć na schłodzony spód. Ponownie wstawić do lodówki do momentu zgęstnienia kremu - najlepiej na całą noc.

Wierzch:
Kolejnego dnia śmietanę kremówkę ubić na sztywno i wyłożyć na wierzch tarty.
Jednego snickersa posiekać, posypać po wierzchu ubitej śmietany i udekorować pozostałą częścią masy kajmakowej tworząc esy-floresy (ja użyłam około 1/4 masy). Schłodzić.

Tartę przechowywać w lodówce.



Smacznego!
 
* Tarta jest wyjątkowa przepyszna po schodzeniu około 40 min. w zamrażarce.

 

sobota, 7 marca 2015

Kuleczki owsiane z nutellą i twarożkiem



Na hasło "z Nutellą" chyba nie muszę nikogo przekonywać, że coś jest pyyyyyszne! I nie dość, że pyszne to jeszcze cudnie uzależniające!!! Kuleczki są przewspaniale czekoladowe, fantastycznie kleiste i rozpływające się w ustach... na zjedzeniu jednej na pewno się nie skończy :) A najwspanialsze jest to, że ten deser przygotowujemy w zaledwie kilka minut.

Składniki na około 25 kuleczek:
  • 1 mały słoiczek Nutelli (350 g)
  • 1 łyżka kakao
  • 1 kostka półtłustego twarogu
  • 14 łyżek płatków owsianych
  • 10 łyżek otrębów owsianych

Przygotowanie:
Nutellę przełożyć do rondelka o grubym dnie, dodać łyżkę kakao i podgrzewać na małym ogniu do momentu rozpuszczenia (około 2 min). 
Twaróg rozgnieść widelcem, dodać do nutelli i całość chwilę podgrzewać do połączenia się składników i powstania jednolitej masy, cały czas mieszając (2-3 minuty). 
Rondelek zdjąć z ognia, dodać płatki owsiane oraz otręby i całość dokładnie wymieszać. Masa powinna być na tyle zwarta aby bez problemu można było formować z nie kuleczki. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodać płatki owsiane.
Masę nabierać mała łyżką i w ręku formować kuleczki wielkości dużego orzecha włoskiego (ja w tym celu zawsze używam gałki do lodów). 
Kuleczki układać na dużym talerzu, a następnie schłodzić w lodówce 10-15 minut (lub dużej) ale równie dobre smakują jeszcze ciepłe.
Ja kuleczki dodatkowo oprószyłam cukrem pudrem.
 

Smacznego!

 

niedziela, 1 lutego 2015

Torcik Kukułka



 Ten niezwykle elegancki i przepyszny torcik upiekłam z okazji okrągłych urodzin mojej mamy. Prezentował się cudownie i wszyscy, a przede wszystkim mama byli zachwyceni zarówno jego wyglądem jak i smakiem: kukułkowo-czekoladowy z akcentem alkoholowym i wyczuwalnym dodatkiem popularnych cukierków kukułek. Spód ciasta upieczony w stylu mleczno-czekoladowego brownie, masy wykonane na bazie kremówki, niezwykle kremowe i cudownie rozpływające się w ustach. Ja torcik wzbogaciłam warstwą drobno posiekanych kukułek - aby pysznie chrupały, a wierzch dodatkowo oprószyłam białą czekoladą dla ładnego kontrastu. 



Wieczór wcześniej należy przygotować kremy do ciasta - koniecznie muszą się chłodzić w lodówce minimum 12 godzin przed rozpoczęciem ubijania! Dzień wcześniej można także upiec czekoladowy spód.
  
Składniki na ciasto czekoladowe:
  • 70 g masła
  • 100 mlecznej czekolady 
  • 70 g gorzkiej czekolady
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • 4 jajka, białka i żółtka osobno
  • 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • szczypta soli

Składniki na krem kawowo - czekoladowy:
  •  300 ml śmietany kremówki 36%
  • 150 g mlecznej czekolady
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej w proszku

Warstwa biszkoptowa:  
  • 200 g (opakowanie) okrągłych lub podłużnych biszkoptów
  • 1/4 szklanki świeżo zaparzonej mocnej kawy rozpuszczalnej
  • 4-5 łyżek wódki

Składniki na krem Kukułka:
  • 300 ml śmietany kremówki 36%
  • 120 g cukierków "Kukułki" (1 opakowanie) + 8 cukierków
  • 1 1/2 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo:
  • 8 kostek mlecznej czekolady - starkowanej na tarce o dużych oczkach
  • 8 kostek białej czekolady - starkowanej na tarce o dużych oczkach
  • 10 cukierków "Kukułki"- posiekane


 Przygotowanie:

Czekoladowy spód:
Masło i połamane czekolady włożyć do szklanej miseczki i roztopić w kąpieli wodnej na gładką, błyszczącą masę. Zdjąć z kąpieli wodnej, lekko przestudzić. 
Do masy dodać żółtka oraz aromat waniliowy i całość dokładnie wymieszać za pomocą trzepaczki/rózgi. Odstawić.
W osobnej misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywną masę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając.
1/3 ubitych na sztywno białek dodać do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać, a następnie dodać resztę piany i całość delikatnie wymieszać za pomocą łyżki lub bardzo ostrożnie mikserem na najniższych obrotach.

Dno tortownicy o średnicy 23cm lub 25cm cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do tortownicy, wyrównać.
Piec w temperaturze 160º przez około 20 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia. Ciasto podczas pieczenia urośnie, ale po ostudzeniu powinno lekko opaść.

Krem kawowo-czekoladowy:
Czekoladę połamać na kawałki.
Kremówkę przelać do garnuszka, podgrzać prawie do wrzenia, a następnie zdjąć z palnika. Dodać czekoladę, kawę i odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, aż czekolada oraz kawa rozpuszczą się i powstanie gładka, jednolita masa. 
Przelać do szklanej miski, przykryć folią spożywczą, wystudzić. Włożyć do lodówki na całą noc (12 h).

Przed samym wyłożeniem na czekoladowy spód powyższą masę wyjąć z lodówki i ubić do momentu powstania bardzo gęstego kremu.
Gotowy krem wyłożyć na upieczony i wystudzony czekoladowy spód, wyrównać a następnie równo posypać posiekanymi cukierkami Kukułka (8-10szt.).
 
Warstwa biszkoptowa:
Kawę i wódkę wymieszać. W ciepłej mieszance maczać biszkopty i układać obok siebie na warstwie kremu kawowo-czekoladowego z posiekanymi cukierkami.
Na czas przygotowywanie kremu Kukułkowego ciasto umieścić w lodówce.

Krem Kukułkowy:
Kremówkę przelać do garnuszka, dodać cukierki (1 opakowanie + dodatkowo 8 cukierków), postawić na palnik i powoli podgrzewać, aż cukierki się rozpuszczą i powstanie gładka masa. Dla lepszego połączenia się składników masę od czasu do czasu przemieszać rózgą.
Gotową masę przelać do szklanej miski, przykryć folią spożywczą, wystudzić i włożyć do lodówki na całą noc (12 h).

Następnego dnia żelatynę zalać wodą (tylko do jej pokrycia) i odstawić na około  minut do 10 do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać cały czas mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny uważając aby nie doprowadzać do wrzenia, albowiem żelatyna straci swoje właściwości żelujące. Zdjąć z palnika, pozostawić do przestudzenia.

Przed samym wyłożeniem na warstwę biszkoptów masę Kukułkową wyjąć z lodówki i ubić do momentu powstania bardzo gęstego kremu. Pod sam koniec miksowania dodać żelatynę i zmiksować do połączenia. 
Gotowy krem wyłożyć na wierzch ciasta, wyrównać. 

Wierzch tortu syto oprószyć starkowaną na tarce o grubych oczkach mleczną i białą czekoladą (po 8 kostek każdej).
Gotowy torcik schłodzić przez kilka godzin w lodówce. 

Przechowywać w lodówce do 4 dni.


 Smacznego! 


wtorek, 6 stycznia 2015

Ciasto Lion Peanut



 Uwielbiam ciasta wzorowane na znanych batonikach i to jeszcze bez pieczenia! Przepis na to ciasto wynalazłam na blogu Kasieńki co nieco je modyfikując i wzbogacając dodatkami w postaci niesolonych orzeszków ziemnych oraz batonikami Lionem w białej czekoladzie.
Ciasto w smaku jest bardzo słodkie i mocno kremowe dlatego też prosiło się o dodatek chrupiących orzeszków - dlatego też nazwałam je Lion Peanut - jak tradycyjny batonik z dodatkiem orzeszków.
A ciacho upichcone z okazji Sylwestra i korzystając z okazji życzę wszystkim moim czytelnikom wszystkiego co najwspanialsze i najcudowniejsze w Nowym 2015 roku!!!


Składniki:
  • około 450 g herbatników typu petit - około 100 szt.
  • 500 g gotowej masy kajmakowej (2 czubate łyżki odłożyć do kremu Lion nr 1)
Składniki na krem Lion nr 1:
  • 500 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżki gotowej masy kajmakowej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 tradycyjne batoniki Lion
Składniki na krem Lion nr 2:
  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 batoniki Lion w białej czekoladzie
Składniki na polewę czekoladowa:
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 50 ml śmietany kremówki 30 %
Dodatkowo:
  • 3/4 szklaki grubo posiekanych orzeszków ziemnych - niesolonych - uprażonych na suchej patelni



Przygotowanie: 

Spód prostokątnej formy o wymiarach około 22 cm x 35 cm wyłożyć herbatnikami.
Na herbatniki równomiernie wyłożyć masę kajmakową (pamiętając o zostawieniu 2 łyżek do masy Lion nr 1). Ja masę kajmakową zawsze wykładam łyżką bezpośrednio z puszki - nie miksując jej ani nie mieszając uprzednio - wówczas masa pozostaje gęsta i nie rozpływa się na boki.
Na kajmak ponownie wykładamy warstwę herbatników.
Na czas przygotowywania masy Lion ciasto umieścić w lodówce. 

Masa Lion nr 1:
Serek mascarpone wraz z kremówką przełożyć do miski i razem ubić mikserem na wysokich obrotach do uzyskania sztywnej masy. Następnie dodać cukier puder oraz kajmak i krótko zmiksować tylko do połączenia się składników.
Batoniki Lion pokroić w cienkie paseczki i wymieszać z masą za pomocą łyżki .
Powstałą masę równomiernie wyłożyć na herbatnikach i przykryć kolejną warstwą herbatników. 

Masa Lion nr 2:
Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder - zmiksować.
Batoniki Lion w białej polewie pokroić na cienkie paseczki i za pomocą łyżki wymieszać z masą śmietanową.
Gotową masę śmietanową wyłożyć na herbatniki i przykryć kolejną warstwą herbatników. 

Polewa czekoladowa:
Śmietanę kremówkę podgrzać w rondelku, zdjąć z palnika. Dodać połamaną mleczną czekoladę i dokładnie wymieszać do roztopienia się czekolady.

W międzyczasie podprażyć orzeszki ziemne.
Połowę orzeszków wysypać na ostatnią warstwę herbatników, polać polewą czekoladową tworząc esy-floresy i na ciepłą jeszcze polewę wysypać resztę orzeszków.

Ciasto włożyć do lodówki na 12 godzin aby ciasto się przegryzło :)


Smacznego!