Taki sobie serniczek wymyśliłam w te Święta :) Miało być czekoladowo, ciasteczkowo i truflowo, a dla przełamania słodkości - orzeszki ziemne. Sernik wyszedł rewelacyjny, pysznie kremowy, mocno czekoladowy i cudnie słodki z nutką lekko osolonych orzeszków..
P.s. nie używałam solonych orzeszków, bo są zbyt słone - wolałam posolić je wedle własnego smaku.
Składniki na spód:
- 12 ciastek z czekoladowym nadzieniem typu HIT
- 1 szklanka orzeszków ziemnych - niesolonych
- szczypta soli
- 150 g masła
- 1 kg zmielonego twarogu - może być "wiaderkowy"
- 5 jaj
- 2/3 szklanki cukru
- 3 łyżki budyniu waniliowego w proszku
- 1 szklanka śmietanki kremówki 30%
- 12 cukierków "trufla czekoladowa"
- 175 g nutelli - 1/2 słoiczka o poj. 350 g
- 175 g nutelli
- 1/2 szklanki orzeszków ziemnych
- szczypta soli
Przygotowanie:
Ciasteczkowy spód:
Ciasteczka zmielić blenderem, orzeszki ziemne grubo posiekać i dokładnie wymieszać z rozpuszczonym, ciepłym masłem dodając szczyptę soli.
Całość powinna mieć wygląd mokrego piasku.
Całość powinna mieć wygląd mokrego piasku.
Dno prostokątnej formy wysmarować masłem.
Na spód formy wysypać ciasteczkową masę i wyrównać dokładnie dociskając.
Na czas przygotowywania masy serowej wstawić do lodówki.
Na spód formy wysypać ciasteczkową masę i wyrównać dokładnie dociskając.
Na czas przygotowywania masy serowej wstawić do lodówki.
Masa serowa:
Trufle pokroić w plasterki (jeden cukierek na ok. 6-7 plastrów)
Twaróg dokładnie zmiksować z cukrem oraz proszkiem budyniowym.
Następnie dodać kremówkę i nutellę, zmiksować.
Dodać całe jajka (nie oddzielamy białek od żółtek) i zmiksować tylko do połączenia się składników. Ważne jest, aby po dodaniu jajek nie ubijać masy za długo, aby jej zbyt nie napowietrzyć.
Na koniec dodać pokrojone cukierki, wymieszać łyżką i gotowa masę wylać na ciasteczkowy spód.
Następnie dodać kremówkę i nutellę, zmiksować.
Dodać całe jajka (nie oddzielamy białek od żółtek) i zmiksować tylko do połączenia się składników. Ważne jest, aby po dodaniu jajek nie ubijać masy za długo, aby jej zbyt nie napowietrzyć.
Na koniec dodać pokrojone cukierki, wymieszać łyżką i gotowa masę wylać na ciasteczkowy spód.
Sernik pieczemy w temp. 170 st.C. przez około 60-70 minut do czasu, aż góra będzie ścięta i sztywna. Uwaga środek sernika będzie dość wilgotny albowiem jest to typ mokrego sernika. Po upieczeniu odstawiamy sernik do ostygnięcia.
Wierzch:
Wierzch sernika posmarować nutellą i posypać drobno posiekanymi orzeszkami. Całość lekko oprószyć solą.
Smacznego!