niedziela, 25 grudnia 2011

Likier makowy



Kolejne makowe cudo, wynalezione na blogu u Atiny. Podobno jest to oryginalna niemiecka receptura, ale ja odrobinę zmodyfikowałam przepis. Likier jest naprawdę przepyszny i bardzo oryginalny w smaku. Idealny na Święta Bożego Narodzenia aby zachwycić gości. Myślę, że każdemu posmakuje, bez wyjątku - i maniakom maku i tym którzy za makiem nie przepadają (połączenie procentów, słodkiego mleczka i maku jest naprawdę fantastyczne).
Mała uwaga - przed wypiciem likier warto zamieszać, ponieważ mak opada na dno, a tak poza tym to dla mnie ten likierek to świąteczna, makowa rewelacja.




Składniki:
  • 250 g gotowej masy makowej (bez bakalii i innych dodatków)
  • 250 ml skondensowanego mleka
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 350 ml wódki

Przygotowanie:
Masę makową i mleko zagotować, cały czas mieszając (uważać, aby się nie przypaliło). Następnie całość ostudzić.
Żółtka i cukier puder utrzeć do białości. Dodać mieszankę makowo - mleczną i dokładnie wymieszać mikserem. Na koniec stopniowo dolewać wódkę, cały czas miksując mikserem na najniższych obrotach. Gotowy likier powinien mieć kremową konsystencje.

Jeśli likier wyjdzie zbyt gęsty lub jest  za słodki, można dolać trochę zwykłego mleka.
Gotowy likier przelać do butelki i schłodzić. Przed podaniem butelkę należy wstrząsnąć.




Smacznego!


piątek, 23 grudnia 2011

Wesołych Świąt !!!


















Kochani życzę Wam magicznych Świąt Bożego Narodzenia, spędzonych w cudownej rodzinnej atmosferze... 
Świąt pełnych miłości, spokoju oraz bajecznie słodkich wypieków.... a także wszystkiego co najpiękniejsze na Nowy 2012 Rok!!!




Wesołych Świąt!!!



sobota, 17 grudnia 2011

Tort makowy z kremem śmietanowym z białą czekoladą





Bardzo świąteczny torcik i rewelacyjna alternatywa dla makowca - zwłaszcza jeśli ktoś za makiem nie przepada, to w tym wydaniu zapewniam, że polubi :) Torcik jest prosty i szybki w przygotowaniu, a połączenie makowego biszkoptu nasączonego rumem i masy śmietanowo - czekoladowej jest naprawdę wspaniałe! Całość posypałam płatkami migdałowymi, chociaż w pierwotnej wersji miała być polewa czekoladowa, ale jednak  płatki migdałowe  były strzałem w dziesiątkę :)




Składniki na biszkopt makowy:
  • 5 jaj
  • 15 dag cukru pudru
  • 12 dag mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 dag maku suchego (nie trzeba mielić)

Składniki na poncz:
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 4 łyżki rumu 
  • 1 łyżka cukru
  • 4 łyżki soku z cytryny


Składniki na masę śmietanowo - czekoladową:
  • 500 ml śmietany kremówki (ja dałam 36%)
  • 2 tabliczki białej czekolady

Dodatkowo:
  • 4 łyżki dżemu jeżynowego
  • płatki migdałowe

Przygotowanie:

Biszkopt makowy:
Białka oddzielić od żółtek. 
Białka ubić mikserem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier puder, a następnie żółtka. 
Mąkę pszenną oraz ziemniaczaną przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i makiem. Powoli połączyć z masą jajeczną i delikatnie wymieszać przy pomocy szpatułki.
Tortownicę o średnicy 25 cm wysmarować masłem, wysypać bułką tartą i wylać do niej ciasto. Piec w temperaturze 180 st.C przez około 45 minut. Po upieczeniu ciasto wystudzić i przekroić na 3 blaty.

Poncz:
Składniki na poncz dokładnie wymieszać i odstawić.

Masa śmietanowo - czekoladowa:
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. 
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Powoli wlewać przestudzoną białą czekoladę, dalej ubijać. Gotową masę podzielić na 3 części.

Na tortownicy ułożyć pierwszy blat, nasączyć ponczem. 
Na blacie rozsmarować 4 łyżki dżemu jeżynowego, na dżem wyłożyć 1/3 kremu i przykryć drugim blatem, nasączyć ponczem, posmarować kolejną 1/3 kremu, przykryć ostatnim blatem i nasączyć ponczem.
Resztą kremu udekorować wierzch i boki tortu i posypać płatkami migdałowymi. 
Torcik dobrze schłodzić w lodówce.




Smacznego!!



wtorek, 6 grudnia 2011

Przysmak Magdy





Jedno z moich ulubionych ciast... a całkiem o nim zapomniałam :) A przepis na "Przysmak" dostałam niegdyś od mamy kolegi, u której to pierwszy raz jadłam to pyszne ciasto. I nie dość, że ciasto  jest naprawdę przepyszne, to jeszcze smakuje prawdziwie świątecznie, a przygotowanie zajmuje dosłownie pół godzinki :) 
I mimo, że nie przepadam za makiem, to w tym przypadku połączenie maku, wiórek kokosowych, orzechów i kaszki mannej jest mistrzowskie! Ja uwielbiam i polecam "Przysmak Magdy" na każdą okazję :) Genialne ciasto !!!




Składniki na biszkopt makowy:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki maku suchego
  • 1/2 kostki margaryny

Składniki na masę kokosową:
  • 1 litr mleka oraz 1/2 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 8 łyżek kaszy manny
  • 1/2 kostki margaryny
  • 3 czubate łyżki wiórek kokosowych
  • aromat śmietankowy

Składniki na polewę:
  • 1/3 kostki masła / margaryny
  • 3 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżka kakao
  • 2 łyżki mleka



Przygotowanie:
Biszkopt makowy: 
Białka ubić na sztywno, powoli dodawać cukier, zmiksować, następnie dodać żółtka i ponownie zmiksować. 
Teraz powoli wsypać przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia oraz mak i całość delikatnie wymieszać przy pomocy szpatułki. 
Na koniec powoli wlać roztopioną margarynę i delikatnie wymieszać.
Ciasto pieczemy w 180 st.C przez około 20-30 minut. 
Po upieczeniu przestudzić.

Masa kokosowa:
1 litr mleka zagotować z 1/2 szklanki wody oraz 1 szklanką cukru. Na gotujące się mleko powoli wsypywać 8 łyżek kaszy mannej i gotować około 15 minut. 
Na koniec dodać roztopioną margarynę, wiórki kokosowe oraz aromat.
Ciasto po przestudzeniu przekroić na połowę. 1/3 część ciepłej masy kokosowej dać do środka, resztę rozprowadzić na wierzchu ciasta, polać polewą czekoladową (przygotowaną wg przepisu poniżej) i posypać orzechami włoskimi.

Polewa czekoladowa:
Wszystkie składniki na polewę zagotowac w rondelku, delikatnie przestudzić i polać ciasto.




SMACZNEGO !!!