wtorek, 7 lutego 2012

Waniliowy sernik z gruszkami i płatkami migdałowymi a'la brulee


No i zachciało mi się delikatnego jak chmurka, waniliowego sernika z gruszkami oraz warstwą karmelizowanego cukru a'la brulee.  I wyszedł bajecznie! W dodatku nie chwaląc się wcale - to mój autorski przepis :) Masa serowa jest bardzo kremowa, delikatna i wspaniale waniliowa, wierzch ciasta stanowi pysznie chrupiąca skorupka z karmelizowanego brązowego cukru, a dodatek gruszek i płatków migdałowych czyni sernik naprawdę luksusowym mmm...





Składniki  na spód:
  • herbatniki typu petit

Składniki na masę serową:
  • 1 kg twarogu dwukrotnie zmielonego twarogu (może być wiaderkowy)
  • 1 szklanka cukru
  • 6 jaj
  • 1/2 kostki masła
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 szklanka śmietany kremówki 30%
  • olejek waniliowy

Dodatkowo:
  • słoik gruszek z kompotu (można zastąpić gruszkami w puszce) 
  • płatki migdałowe
  • brązowy drobny cukier typu de madera



Przygotowanie:

Prostokątna formę do pieczenia o tradycyjnych wymiarach wysmarować masłem i wyłożyć całymi herbatnikami (herbatników nie kruszymy ani nie mielimy).

Masa serowa:
Masło utrzeć mikserem na puszysto. Dodawać twaróg i dalej ucierać.
W osobnej misce utrzeć żółtka z cukrem do białości. Dodać do masy serowej, zmiksować. Następnie dodać budynie, olejek waniliowy i całość dokładnie zmiksować.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. W osobnej misce ubić również śmietanę kremówkę. Następnie do masy serowej dodać ubitą śmietanę oraz białka. Całość delikatnie wymieszać przy pomocy szpatułki.
Gotową masę serową przełożyć na herbatniki.

Gruszki osączyć z zalewy, pokroić w plastry o grubości 0,5 cm i wyłożyć na masę serową lekko dociskając, posypać płatkami migdałowymi.

Piec w temperaturze 180ºC około 1 godziny.

Po upieczeniu wyjąć sernik z piekarnika i posypać dość sporo brązowym cukrem. Włożyć z powrotem do piekarnika, przełączyć na funkcję grill i przyrumienić cukier około 1-3 min. UWAGA! Trzeba pilnować i bardzo uważać aby nie przypalić cukru.

Studzić w lekko uchylonym piekarniku, a następnie włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.

P.S.  Dla posiadaczy palnika do karmelizowania cukru, wystarczy posypać sernik cukrem i przyrumienić cukier za pomocą palnika.




SMACZNEGO!!