No i zachciało mi się delikatnego jak chmurka, waniliowego sernika z gruszkami oraz warstwą karmelizowanego cukru a'la brulee. I wyszedł bajecznie! W dodatku nie chwaląc się wcale - to mój autorski przepis :) Masa serowa jest bardzo kremowa, delikatna i wspaniale waniliowa, wierzch ciasta stanowi pysznie chrupiąca skorupka z karmelizowanego brązowego cukru, a dodatek gruszek i płatków migdałowych czyni sernik naprawdę luksusowym mmm...
Składniki na spód:
- herbatniki typu petit
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu dwukrotnie zmielonego twarogu (może być wiaderkowy)
- 1 szklanka cukru
- 6 jaj
- 1/2 kostki masła
- 2 budynie waniliowe
- 1 szklanka śmietany kremówki 30%
- olejek waniliowy
Dodatkowo:
- słoik gruszek z kompotu (można zastąpić gruszkami w puszce)
- płatki migdałowe
- brązowy drobny cukier typu de madera
Przygotowanie:
Prostokątna formę do pieczenia o tradycyjnych wymiarach wysmarować masłem i wyłożyć całymi herbatnikami (herbatników nie kruszymy ani nie mielimy).
Masa serowa:
Masło utrzeć mikserem na puszysto. Dodawać twaróg i dalej ucierać.
W osobnej misce utrzeć żółtka z cukrem do białości. Dodać do masy serowej, zmiksować. Następnie dodać budynie, olejek waniliowy i całość dokładnie zmiksować.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. W osobnej misce ubić również śmietanę kremówkę. Następnie do masy serowej dodać ubitą śmietanę oraz białka. Całość delikatnie wymieszać przy pomocy szpatułki.
Gotową masę serową przełożyć na herbatniki.
Gruszki osączyć z zalewy, pokroić w plastry o grubości 0,5 cm i wyłożyć na masę serową lekko dociskając, posypać płatkami migdałowymi.
Piec w temperaturze 180ºC około 1 godziny.
Po upieczeniu wyjąć sernik z piekarnika i posypać dość sporo brązowym cukrem. Włożyć z powrotem do piekarnika, przełączyć na funkcję grill i przyrumienić cukier około 1-3 min. UWAGA! Trzeba pilnować i bardzo uważać aby nie przypalić cukru.
Studzić w lekko uchylonym piekarniku, a następnie włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.
P.S. Dla posiadaczy palnika do karmelizowania cukru, wystarczy posypać sernik cukrem i przyrumienić cukier za pomocą palnika.
SMACZNEGO!!