Mmmm... pyszności nad pysznościami!
Zainspirowana nowym - orzechowym smakiem batonika 3-bit, stworzyłam jego "ciastową" wersję. Wszyscy pewnie znają i uwielbiają tradycyjną wersje 3 bita, ale będę nieskromna i śmiało oświadczam, że orzechowa to mistrzostwo!! Głównym winowajcą boskiego smaku ciasta jest kajmak o smaku orzechów laskowych oraz pyszny krem orzechowy i kakaowe ciasteczka... No coś wspaniałego! Mój R. nazwał je wyciskaczem łez - ciasto jest tak pyszne, kremowe i rozkosznie rozpływające się w ustach, że po pierwszym kęsie łezka w oku murowana :)
Składniki:
- herbatniki typu petit
- opakowanie ciasteczek kakaowych (nie w czekoladzie) - ja użyłam okrągłych kakaowych ciasteczek firmy "Solidarność"
- puszka masy kajmakowej o smaku orzechów laskowych
- 1/2 tabliczki czekolady mlecznej
Składniki na krem orzechowy:
- 1 czubata szklanka mielonych orzechów włoskich
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka cukru pudru
- 1/2 kostki masła
Składniki na masę śmietanową:
- 300 ml śmietany kremówki 30 %
- 1 czubata łyżka cukru pudru
Przygotowanie:
Krem orzechowy:
Szklankę mleka zagotować, dodać zmielone orzechy włoskie i parzyć 1-2 min. na małym ogniu. Orzechy powinny całkowicie wchłonąć mleko. Masę ostudzić.
Masło utrzeć na puszysto, ucierając dodać szklankę cukru pudru. Na koniec dodać wystudzoną masę orzechową i całość dokładnie zmiksować. Jeśli masa jest zbyt gęsta można dodać 2-3 łyżki ubitej śmietany kremówki.
Krem śmietanowy:
Śmietanę kremówkę dobrze schłodzić w lodówce, a następnie ubić mikserem na sztywno razem z cukrem pudrem.
Przełożenie:
Spód brytfanki o tradycyjnych wymiarach wyłożyć herbatnikami, na herbatniki wyłożyć masę orzechową, która przykryć ciasteczkami kakaowymi. Na ciasteczka wyłożyć masę kajmakową o smaku orzechów laskowych, następnie herbatniki i bitą śmietanę na którą starkować czekoladę.
Ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na całą dobę.
Smacznego!!!!