czwartek, 22 grudnia 2016

Makowe ciasteczka z bakaliami, czekoladą i nutką cynamonu


Bardzo kruche i bardzo chrupiące ciasteczka. W sam raz do upichcenia na święta. Ciasteczka nie wymagają leżakowania jak pierniczki więc jeszcze zdążycie z ich upieczeniem :) 




Składniki:
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 3/4szkl. cukru
  • 1 jajko
  • 125 g masła
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • aromat waniliowy
  • 50 g maku suchego
  • 100 g rodzynek
  • 100 g orzechów laskowych
  • 100 g mlecznej czekolady


Przygotowanie:
Rodzynki sparzyć, orzechy i czekoladę drobno posiekać.
Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę, dodać jajko, mleko i aromat waniliowy, zmiksować.
Mąkę przesiać, wymieszać z sodą, cynamonem i dodać do masy, zmiksować.
Na koniec do masy dodajemy bakalie, mak i czekoladę. Całość dokładnie wymieszać i zagnieść (jeśli ciasto jest zbyt klejące dodać mąki).
Ciasto podzielić na dwie części. Wałkować na grubość około 0,5 cm i wykrajać kształty.
Wykładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 st.C przez około 10 min.

P.s. Ja swoje ciasteczka dodatkowo ozdobiłam polewą czekoladową.


Smacznego!


piątek, 9 grudnia 2016

Pierniczki a'la alpejskie


Jak zapewnia Dorotka na swoim blogu, pierniczki są puszyste, miękkie i rozpływające się w ustach. I rzeczywiście zaraz po upieczeniu pierniczki są mięciutkie i delikatne, jednak mimo wszystko wymagają "leżakowania" aby nabrały smaku. Musimy też pamiętać, że wg tej recepturki ciasto na pierniczki musimy przygotować dzień wcześniej. Mimo wszystko jest to bardzo prosty i wdzięczny przepis.
b



Składniki:
  • 1 kg mąki orkiszowej (może być pszenna)
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 8 żółtek
  • 3 białka
  • 3 łyżki kakao
  • 200 ml gęstej śmietany 18% (w temp. pokojowej)
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 250 g masła
  • 400 g miodu

n
Dzień przed pieczeniem
Miód z przyprawą do piernika zagotować, odstawić. Dodać masło, poczekać aż się rozpuści i odstawić do ostygnięcia.
W śmietanie rozpuścić sodę, odstawić - śmietana zwiększy swoją objętość.
Mąkę wraz z kakao wymieszać w dużej misce, odstawić.
Białka ubić na sztywną pianę. Następnie partiami dodawać cukier, cały czas ubijając do momentu powstania gęstej i błyszczącej piany. Dodać żółtka i zmiksować.
Teraz ubitą masę jajeczną wlewać do mąki i delikatnie wymieszać.
Dodać miód, ponownie wymieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą, wymieszać.
Powstałe ciasto będzie dość rzadkie. Odstawić je przykryte w chłodne miejsce (do lodówki), w ciągu 24 godzin zgęstnieje.
n
n
W dniu pieczenia
Ciasto lekko podsypać mąką, rozwałkować na grubość około 5 mm i wykrawać pierniczki.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, pierniczki ułożyć w niedużej odległości od siebie. 
Piec w temperaturze 180 st.C przez około 10 minut. Wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce.
Jeśli pierniczki mają być błyszczące, przed pieczeniem posmarować lekko rozmąconym białkiem. 
Gotowe pierniczki polukrować lukrem, czekoladą bądź ozdobić wedle uznania.









Smacznego!