poniedziałek, 26 lipca 2010

Biszkopt jasny


A dzisiaj podstawa niemal każdego wypieku - BISZKOPT. Niby taki prosty a jednak trudny, bo nie zawsze się udaje. To opada, to za suchy, to w ogóle nie urośnie... Ale nie chwaląc się mam w posiadaniu przepis, który jest idealny! Ciasto rośnie jak na drożdżach, jest wilgotne, delikatne i naprawdę przyjemne w smaku.
Dodatkowo umieszczę kilka wskazówek na temat wariacji smakowych biszkoptu :-)




Składniki na tradycyjną brytfankę: 
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki maki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 6 jaj
  • 2 - 3 łyżki oliwy z pestek winogron (można użyć oleju słonecznikowego)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, nadal ubijać. Gdy masa będzie już sztywna i lśniąca dodawać po kolei żółtka i oliwę,  za każdym razem dokładnie miksując.
A teraz najważniejsze: mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i bardzo delikatnie wmieszać w masę ale już przy pomocy łyżki.Można użyć miksera, ale ważne jest aby miksować na najmniejszych obrotach, w przeciwnym razie masa opadnie. 
Dno formy smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Boków formy nie smarujemy! Teraz masę biszkoptową delikatnie wlewamy do formy.
Pieczemy w 180 st.C około 30 min. - do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawić ciasto do ostygnięcia w "uchylonym piekarniku". Boki biszkoptu okroić nożem dopiero po wystudzeniu ciasta.

Moja uwaga: jeśli chcemy uzyskać oryginalny smak biszkoptu wystarczy, że dodamy do niego cukier waniliowy, aromat śmietankowy/rumowy/migdałowy bądź inny ulubiony. 
Dodatkowo można zaszaleć z oliwą, zastępując oliwę z pestek winogron (która jest neutralna w smaku) olejem arachidowym, migdałowym bądź z orzechów laskowych. Niezwykle ciekawy smak powstaje przy dodaniu oliwy sezamowej i tę polecam przede wszystkim.

A TUTAJ znajdziecie przepis na "biszkopt ciemny" i TUTAJ na "biszkopt owocowy".

Życzę smacznego oraz miłej zabawy przy komponowaniu własnego smaku biszkoptu :-) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz