piątek, 23 lipca 2010

Migdałowe Rafaello jagodowe


Ciasto zainspirowane jednym z wielu przepisów na Rafaello, a że eksperymenty w kuchni to moja specjalność :-) stworzyłam więc wersje jagodową i szczerze mówiąc nie spodziewałam się tak zachwycająco smacznego efektu! To ciasto to prawdziwe szaleństwo migdałowo - kokosowo - jagodowe i niesamowita rozkosz dla podniebienia :-) 




Składniki na spód krucho - francuski:
  • 1/3 kostko masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • 1 cukier waniliowy (16g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na bezę migdałowo - kokosowo - budyniową:
  • 2,5 szklanki mleka 2%
  • 8 łyżek cukru
  • 100 g płatków migdałowych
  • 4 - 5 łyżek wiórek kokosowych
  • 5 białek
  • 1 budyń śmietankowy

Składniki na kisiel jagodowy:
  • 2 szklanki świeżych jagód
  • 1  szklanka wody
  • 2 - 3 łyżki cukru (lub więcej do smaku)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 kisiel owoce leśne

Dodatkowo:
  • 300 ml śmietany kremówki (koniecznie 36%)
  • 2 - 3 czekoladki "kinder" dla dzieci z mlecznym nadzieniem



Przygotowanie:

Spód krucho - francuski:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać zimne masło i wyrobić nożem. Dodać cukier, cukier waniliowy i jajka. Wyrobić rękami, a w razie potrzeby podsypać mąką. Ciasto rozwałkować i włożyć do formy posmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Na czas przygotowania bezy - ciasto wstawić do lodówki.

Beza migdałowo - kokosowo - budyniowa:
1 szklankę mleka i 5 łyżek cukru zagotować, następnie dodać płatki migdałowe oraz wiórki kokosowe i gotować od czasu do czasu mieszając aż masa zgęstnieje - około 10 min. Odstawić.
2 szklankę mleka zagotować z 1 łyżką cukru. W pozostałym mleku rozpuścić budyń i wlać na gotujące się mleko. Kiedy budyń zacznie gęstnieć dodać masę migdałową i mieszać aż składniki ładnie się połączą a masa zgęstnieje. Przestudzić.
5 białek ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i 2 łyżkami cukru. Teraz dodajemy białka do masy migdałowej i delikatnie mieszamy łyżką aby beza nie opadła. Wykładamy na ciasto krucho - francuskie i pieczemy około 40 - 50 min w temp. 180 st.C. Po upieczeniu ciasto przestudzić.

Kisiel jagodowy:
Do rondelka wsypujemy jagody, dodajemy cukier, sok z cytryny i podgrzewamy przez chwile aby owoce puściły sok. W 1 szklance wody rozpuszczamy kisiel, wlewamy do jagód i mieszamy aż zgęstnieje. Ciepły kisiel wykładamy na bezę.
Uwaga: jeśli kisiel wyszedł za gęsty można dolać jeszcze pół szklanki wody i całość chwile podgotować do momentu połączenia się składników.

Wierzch ciasta:
Kremówkę ubić mikserem na sztywno, wyłożyć na kisiel jagodowy. Całość posypujemy startymi na drobnych oczkach czekoladkami "kinder". Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki.




Najpyszniejsze następnego dnia :-)

                                      

2 komentarze:

  1. O proszę jakie pyszności.
    Przepis sobie zapisuję ^.^

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie słodkości!
    Zapraszam na mój blog na nowy adres
    lubie.gotowac.com

    OdpowiedzUsuń