Pyszniusieńkie, cudownie pachnące cynamonem ciasteczka owsiane z orzechami i bakaliami.
Ciasteczka są niemożliwie chrupiące, mocno uzależniające i oczywiście fantastycznie proste w przygotowaniu. A najwspanialsze w nich jest jest to, że ten rodzaj ciasteczek nigdy się nie znudzi, albowiem za każdym razem do ich wykonania możemy używać różnego rodzaju bakalii w przeróżnej kombinacji.
A ciasteczka upieczone specjalnie z okazji Mikołajek :)
Składniki:
A ciasteczka upieczone specjalnie z okazji Mikołajek :)
Składniki:
- 2 szkl. płatków owsianych
- 1 szkl. orzechów włoskich
- 1 szkl. suszonej żurawiny
- 1 szkl. suszonych moreli
- 1 duży cukier waniliowy
- 150 g masła
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 2 duże jajka
Przygotowanie:
1. Płatki owsiane
podprażyć na suchej patelni.
2. Żurawinę i suszone morele sparzyć. Morele pokroić na
mniejsze kawałki.
3. Orzechy grubo
posiekać.
4. Masło wraz z
cukrem roztopić w dużym garnku. Zdjąć z ognia, dodać płatki
owsiane, orzechy, bakalie i cynamon oraz jajka –
dokładnie wymieszać.
Blachę do
pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym. Łyżką do lodów nabierać masę i wykładać na pergamin.
*Jeśli nie posiadamy łyżki do lodów - masę możemy nabierać za pomocą małej łyżeczki.
Ciasteczka pieczemy w temp. 180
st.C. na rumiano - około 10-15 min.
Po upieczeniu ciasteczka
zostawiamy do ostygnięcia aby stwardniały.
Smacznego!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz