poniedziałek, 22 grudnia 2014

Ciasteczka owsiane ze słonecznikiem i makiem - na słono



Wytrawna wersja ciasteczek owsianych - idealne dla osób preferujących słone przekąski. Ciasteczka są rewelacyjne w smaku dzięki sporej ilości maku i słonecznika, niesamowicie chrupiące, a co najważniejsze mega zdrowe - dla mnie cudowna alternatywa chleba. Ciasteczka są oczywiście banalne i expresowe w przygotowaniu i w tym roku na pewno zagoszczą na naszym wigilijnym stole :)


Składniki:
  • 1 szklanka płatków owsianych (u mnie pełnoziarniste)
  • 1 szklanka otrębów pszennych
  • 1/2 szklanki uprażonego słonecznika
  • 1/2 szklanki maku suchego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól do smaku (użyłam himalajskiej)
  • około 1/3 szklanki mocno ciepłej wody


 Przygotowanie:

1. Płatki owsiane, otręby, słonecznik, mak oraz oliwę umieścić w dużej misce i dokładnie wymieszać.
2. Partiami dolewać ciepłą wodę, dokładnie mieszając i ugniatając składniki (jak na kruche ciasto). Gotowa masa powinna być klejąca.
3. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym. Za pomocą łyżki do lodów nabierać masę i wykładać na pergamin. Kulki spłaszczać za pomocą łopatki.
4. Ciasteczka pieczemy w temp. 180 st.C. na rumiano - około 10-15 min.  Po upieczeniu ciasteczka zostawiamy do ostygnięcia aby stwardniały. 


 Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz