Kolejne wspaniałe ciacho wynalezione na blogu My Man's Kitchen i... oczywiście lekko przeze mnie zmodyfikowane. To bardzo proste, a zarazem obłędne w smaku i cudnie kajmakowe ciasto. Spód stanowi delikatne i mięciutkie czekoladowe ciasto babkowo-biszkoptowe, pokryte grubą warstwą rozkosznej masy kajmakowo-kremówkowo-jogurtowej, a całość jeszcze oblana uwielbianą przeze mnie polewą z białej czekolady.
Ciasto wręcz bajecznie rozpływa się w ustach. Dla mnie pyszności!
Składniki na kakaowy biszkopt babkowy:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 5 jaj
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka kropli olejku śmietankowego
Składniki na poncz do nasączenia biszkoptu:
- 1 płaska łyżka kakao
- 1 płaska łyżka cukru
- 1/2 szklanki wody
Składniki na masę kajmakową:
- 350 g zimnej śmietanki 36%
- 600 g jogurtu greckiego
- 400 g masy kajmakowej
- 3 łyżki żelatyny rozpuszczone w odrobinie wody
- 1 łyżka kakao
- 1/3 szklanki brązowego cukru
Składniki na polewę z białej czekolady:
- 100 g białej czekolady
- 50 g masła
- 3 łyżki śmietanki kremówki lub mleka
- 1 łyżka miodu
Dodatkowo:
- 1/2 szklanki posiekanych orzeszków solonych
Przygotowanie:
Biszkopt babkowy:
Margarynę
roztopić w rondelku, dodać śmietanę, cukier, kakao oraz
aromat. Mieszać do czasu, aż składniki ładnie się połączą. W razie potrzeby
delikatnie podgrzać.
Gdy masa przestygnie dodać żółtka oraz przesianą
mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie zmiksować.
Ubić pianę z białek i delikatnie połączyć z masą za pomocą łopatki lub miksując mikserem na najniższych obrotach, aby piana nie opadła.
Masę wylać do prostokątnej formy o tradycyjnych wymiarach wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 30 min. w 180 st.C.
Ubić pianę z białek i delikatnie połączyć z masą za pomocą łopatki lub miksując mikserem na najniższych obrotach, aby piana nie opadła.
Masę wylać do prostokątnej formy o tradycyjnych wymiarach wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 30 min. w 180 st.C.
Ostudzić a następnie nasączyć go kakaowym ponczem.
Masa kajmakowa:
Śmietankę ubić na sztywno.
Jogurt zmiksować z cukrem, kajmakiem, kakao i rozpuszczoną żelatyną.
Do masy wmieszać ubitą śmietankę za pomocą łopatki lub na najniższych obrotach miksera. Masę wylać na nasączony biszkopt, przykryć i schłodzić w lodówce do czasu aż dobrze stężeje - ok. 3-4 godzin.
Polewa z białej czekolady:
Do masy wmieszać ubitą śmietankę za pomocą łopatki lub na najniższych obrotach miksera. Masę wylać na nasączony biszkopt, przykryć i schłodzić w lodówce do czasu aż dobrze stężeje - ok. 3-4 godzin.
Polewa z białej czekolady:
Wszystkie składniki rozpuścić w kąpieli wodnej.
Na schłodzone ciasto wylać polewę, posypać posiekanymi orzeszkami solonymi, schować do lodówki aby zastygła.
Smacznego! :)
Na schłodzone ciasto wylać polewę, posypać posiekanymi orzeszkami solonymi, schować do lodówki aby zastygła.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz