wtorek, 16 grudnia 2014

Pierniki mocno orzechowe



Wspaniałe, niezwykle orzechowe pierniczki z dodatkiem pysznego likieru orzechowego. Pachnące i niesamowicie aromatyczne, dzięki dużej ilości orzechów włoskich oraz miodu! Pierniczki zaraz po upieczeniu twardnieją i potrzebują czasu aby zmięknąć, dlatego warto upiec je co najmniej 2 tygodnie przed świętami.
Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki  z moimi maciupeńkimi modyfikacjami :)


Składniki na około 40 sztuk:
  • 100 g miodu
  • 100 g sztucznego miodu
  • 50 g brązowego cukru
  • 250 g zmielonych orzechów włoskich
  • 100 g mąki pszennej
  • 150 g posiekanych orzechów włoskich lub pekanów
  • 1 duże jajko
  • 15 g przyprawy korzennej
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej

Lukier orzechowy:
  • 2 czubate szklanki cukru pudru
  • 8 łyżek likieru orzechowego



Przygotowanie:

Pierniczki:

1. W rondelku umieścić miód, sztuczny miód oraz brązowy cukier. Całość podgrzewać do momentu rozpuszczenia się cukru, a następnie odstawić do przestudzenia.
2. Zmielone orzechy, mąkę pszenną, przyprawę korzenną oraz sodę oczyszczoną wsypać do dużej miski i dokładnie wymieszać. Następnie dodać jajko oraz przestudzony miód - całość zmiksować. Na samym końcu dodać posiekane orzechy i ponownie zmiksować do połączenia się składników. 
Powstanie gęsta i bardzo klejąca masa - nie będzie możliwe wałkowanie.
3. Miskę z masą przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez całą noc. Przez ten czas masa w lodówce stwardnieje i zrobi się bardziej plastyczna.
4. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość około 6 - 7 mm dobrze podsypując mąką. Za pomocą foremek wycinać dowolne kształty.
5. Pierniczki układać na blaszce (w sporych odstępach) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze około 180ºC przez 10 minut, uważając aby nie przypalić - będą wówczas gorzkie.
Upieczone pierniczki wystudzić na kratce. 

Lukier orzechowy:

Cukier puder przesiać przez sitko i połączyć z likierem orzechowym. Całość dokładnie ucierać do otrzymania gładkiego lukru. Gotowym lukrem lukrować pierniczki.




Smacznego!  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz