Wspaniałe, niezwykle orzechowe pierniczki z dodatkiem pysznego likieru orzechowego. Pachnące i niesamowicie aromatyczne, dzięki dużej ilości orzechów włoskich oraz miodu! Pierniczki zaraz po upieczeniu twardnieją i potrzebują czasu aby zmięknąć, dlatego warto upiec je co najmniej 2 tygodnie przed świętami.
Składniki na około 40 sztuk:
- 100 g miodu
- 100 g sztucznego miodu
- 50 g brązowego cukru
- 250 g zmielonych orzechów włoskich
- 100 g mąki pszennej
- 150 g posiekanych orzechów włoskich lub pekanów
- 1 duże jajko
- 15 g przyprawy korzennej
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Lukier orzechowy:
- 2 czubate szklanki cukru pudru
- 8 łyżek likieru orzechowego
Przygotowanie:
Pierniczki:
1. W rondelku umieścić miód, sztuczny miód oraz brązowy cukier. Całość podgrzewać do momentu
rozpuszczenia się cukru, a następnie odstawić do przestudzenia.
2. Zmielone orzechy, mąkę pszenną, przyprawę
korzenną oraz sodę oczyszczoną wsypać do dużej miski i dokładnie wymieszać. Następnie dodać jajko oraz
przestudzony miód - całość zmiksować. Na samym końcu dodać posiekane orzechy i ponownie zmiksować do połączenia się składników.
Powstanie gęsta i bardzo klejąca masa - nie będzie
możliwe wałkowanie.
3. Miskę z masą przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez całą noc. Przez ten czas masa w lodówce stwardnieje i
zrobi się bardziej plastyczna.
4. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość około 6 - 7 mm dobrze podsypując mąką. Za pomocą foremek wycinać dowolne kształty.
5. Pierniczki układać na
blaszce (w sporych odstępach) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze około 180ºC przez 10 minut, uważając aby nie przypalić - będą wówczas gorzkie.
Upieczone pierniczki wystudzić na kratce.
Lukier orzechowy:
Cukier puder przesiać przez sitko i połączyć z likierem orzechowym. Całość dokładnie ucierać do otrzymania gładkiego lukru. Gotowym lukrem lukrować pierniczki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz