Prawdziwie rajski torcik. Królewskie połączenie ananasa, czekolady, wiórków kokosowych oraz płatków migdałowych - istna rozkosz dla podniebienia. Jest to moja wersja Rafaello, która powstała z połączenia kilku rewelacyjnych przepisów. Ciasto jest bardzo wilgotne, klejące, niezwykle smaczne - dzięki dużej ilości pysznego likieru kokosowego i naprawdę uzależniające :) Nawet moja mama, która nie przepada za kokosem nie mogła się jemu oprzeć!!!
Składniki na blaty:
- 7 krążków ananasów z puszki (w syropie)
- 80 g serka kremowego typu philadelphia
- 200 g mąki pszennej
- 2 czubate łyżki kakao
- 100 g cukru
- 100 g jasnego brązowego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 200 g masła
- 2 duże jajka
- 4 łyżki likieru kokosowego
Dodatkowo:
- opakowanie okrągłych ciasteczek o smaku czekoladowym ( ja użyłam firmy Solidarność)
Poncz do nasączenia:
- 1/4 szklanki likieru kokosowego
- 1 łyżka brązowego cukru
Masa:
- 4 białka
- 1 cukier waniliowy
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
- 2 szklanki cukru pudru
- 3 szklanki mleka w proszku
- 1 szklanka płatków migdałowych
- 1 czubata szklanka wiórków kokosowych
- 1 i 1/2 szklanki likieru kokosowego
Przygotowanie:
Ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Krążki ananasów i serek kremowy dokładnie zmiksować blenderem.
Dodać pozostałe składniki i zmiksować blenderem na
jednolitą masę.
Formę o średnicy około 20 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do
pieczenia.
Ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą przelać do formy i wyrównać.
Piec w
temperaturze 175ºC przez około 20 - 25 minut do "suchego
patyczka".
Gotowe ciasto powinno być sprężyste i odstawać od brzegów
formy.
Przestudzić chwilę w formie, następnie wyłożyć i wystudzić na kratce.
Tak samo upiec drugą część ciasta.
Krem kokosowo-migdałowy:
Malibu przelać do średniej miski. Dodać wiórki kokosowe oraz płatki migdałowe. Całość dokładnie wymieszać i zostawić na około 4 godziny do nasiąknięcia (można na całą noc).
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodawać po 2 łyżki mleka w proszku za każdym razem dokładnie miksując. Na koniec dodać nasączone wiórki kokosowe oraz migdały - zmiksować.
Jajka sparzyć. Białka ubić na sztywno z dodatkiem 1 łyżki cukru. Dodać do masy kokosowo-migdałowej i delikatnie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki lub mikserem na najniższych obrotach.
Poncz:
Likier oraz cukier wymieszać do momentu rozpuszczenia się cukru.
Przełożenie:
Masę podzielić na trzy części.
Dolny blat ułożyć w tortownicy, nasączyć ponczem i przełożyć 1/3 masy. Na masie ułożyć ciasteczka czekoladowe uprzednio maczane w ponczu oraz drugą część masy. Na to drugi blat, który nasączyć resztą ponczu i i trzecią część masy. Wierzch można dodatkowo ozdobić wiórkami kokosowymi.
Torcik włożyć do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Malibu przelać do niewielkiej miski, dodać wiórki kokosowe i płatki migdałowe. Wymieszać i pozostawić na kilka godzin.
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie dodawać po 1-2 łyżki mleko w proszku, stale ucierając. Po wyczerpani mleka dodajemy nasączone wiórki i migdały, wymieszać.
Jajka sparzyć. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do masy i delikatnie wymieszać.
Poncz:
Wodę zagotować, dodać cukier, przestudzić. Dodać likier, wymieszać.
- See more at: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3231/obledne-ciasto-a-la-raffaello#sthash.nxUc1iRa.dpuf
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie dodawać po 1-2 łyżki mleko w proszku, stale ucierając. Po wyczerpani mleka dodajemy nasączone wiórki i migdały, wymieszać.
Jajka sparzyć. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do masy i delikatnie wymieszać.
Poncz:
Wodę zagotować, dodać cukier, przestudzić. Dodać likier, wymieszać.
- See more at: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3231/obledne-ciasto-a-la-raffaello#sthash.nxUc1iRa.dpuf
Malibu przelać do niewielkiej miski, dodać wiórki kokosowe i płatki migdałowe. Wymieszać i pozostawić na kilka godzin.
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie dodawać po 1-2 łyżki mleko w proszku, stale ucierając. Po wyczerpani mleka dodajemy nasączone wiórki i migdały, wymieszać.
Jajka sparzyć. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do masy i delikatnie wymieszać.
Poncz:
Wodę zagotować, dodać cukier, przestudzić. Dodać likier, wymieszać.
- See more at: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3231/obledne-ciasto-a-la-raffaello#sthash.nxUc1iRa.dpuf
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie dodawać po 1-2 łyżki mleko w proszku, stale ucierając. Po wyczerpani mleka dodajemy nasączone wiórki i migdały, wymieszać.
Jajka sparzyć. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do masy i delikatnie wymieszać.
Poncz:
Wodę zagotować, dodać cukier, przestudzić. Dodać likier, wymieszać.
- See more at: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3231/obledne-ciasto-a-la-raffaello#sthash.nxUc1iRa.dpuf
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz