poniedziałek, 9 sierpnia 2010

Nowojorski sernik bananowy


Takiego sernika jeszcze nie jadłam! Dla mnie jest niesamowity, wspaniale bananowy i niezwykle aromatyczny! Bez wątpienia można go zaliczyć do tych ciężkich i wilgotnych serników. A co najważniejsze: jest bardzo ale to bardzo prosty w przygotowaniu. Naprawdę polecam!
Składniki podaję na tortownicę o średnicy 25 cm. Co prawda serniczek wychodzi niewielki ale jest bardzo sycący :-)




Składniki na spód:
  • 50 g herbatników typu "petit"
  • 50 g masła

Składniki na masę serowo-bananową:
  • 2 kostki twarogu (500g)
  • 4 duże dojrzałe banany
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 duże jajka
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka budyniu śmietankowego

Składniki na wierzch budyniowy:
  • 1 duży budyń o smaku krówki (na 0,75l mleka)
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 białko



Przygotowanie:

Sernik będziemy piekli po "nowojorsku", więc najpierw należy tortownicę od zewnątrz (spód i boki) owinąć folią aluminiową. Jest to konieczne!

Spód:
Masło roztopić, ciasteczka pokruszyć, wymieszać z roztopionym masłem i wylepić spód tortownicy. Odstawić do lodówki.

Masa serowo - bananowa:
Banany zmiksować na papkę (najlepiej przy pomocy blendera), dodać zmielony twaróg (można go również zmiksować blenderem), śmietanę, cukier, jajka, żółtko, łyżkę budyniu i wszystko dokładnie zmiksować. Masę wylać na ciasteczkowy spód.

Serniczek pieczemy w 180 st.C. przez około 60 minut.

Wierzch:
Budyń ugotować z jedną łyżką cukru w dwóch szklankach mleka. Przykryć folią spożywczą (aby nie powstał kożuch) i zostawić do ostygnięcia. Gdy przestygnie - zmiksować aby nabrał gładkiej konsystencji.
Białko ubić na sztywno z jedną łyżką cukru i delikatnie połączyć z budyniem.
Gotową masę wykładamy na wystudzony sernik. Można posypać płatkami migdałowymi.





P.S. Wierzch budyniowy możemy zastąpić gotową masą kajmakową (krówkową).

Smacznego!

 

1 komentarz: