Pysznie przesłodki torcik, zupełnie inny niż tradycyjne torty biszkoptowe. Niebanalna serowa masa, delikatnie karmelowy biszkopt i dodatki sprawiają, że nie można mu się oprzeć i przestać o nim myśleć :) Dla mnie rewelacja po prostu! Co prawda torcik jest pracochłonny ale polecam - szczególnie na specjalne okazje.
A torcik upiekłam właśnie z okazji urodzin Pitera na zlecenie Pavlo:) Ja mam nadzieję, że smakował i oczywiście dołączam się do życzeń urodzinowych życząc: szczęścia, spełnienia marzeń, uśmiechu i kariery światowej :)
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki oliwy z pestek winogron bądź oleju słonecznikowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g gotowej masy kajmakowej
Składniki na masę serową:
- 4 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 kostka masła śmietankowego
- 200 g serka homogenizowanego waniliowego
- 2 szklanki mleka w proszku
Składniki na bitą śmietanę:
- 300 ml śmietany kremówki
- 1 śnieżka
Składniki na polewę:
- 50 g masła śmietankowego
- 2 łyżki cukru
- 2 - 3 łyżki mleka
- 1 łyżeczka czekolady w proszku
Dodatkowo:
- 50 g czekolady mlecznej
- herbatniki typu "Petit"
- 300 g gotowej masy kajmakowej
Przygotowanie:
Biszkopt:
Żółtka utrzeć z masą kajmakową. W osobnej misce ubić białka z cukrem na sztywno. Nie przerywając miksowania powoli dodawać masę żółtkowo - kajmakową i 2 łyżki oleju. Na koniec wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko delikatnie wymieszać łyżką (można użyć miksera ale należy miksować na najniższych obrotach aby masa nie opadła). Ciasto pieczemy około 20 min. w temp. 180 st.C. Po upieczeniu zostawić do ostygnięcia a następnie przekroić na dwa blaty.
Masa serowa:
Całe masło dobrze utrzeć (spulchnić). W osobnej misce ubić żółtka z cukrem do białości i połączyć z utartym masłem. Dodać serek waniliowy, mleko w proszku i wszystko dokładnie zmiksować.
Masę serową wykładamy na pierwszy spód blatu biszkoptowego. Na masie układamy herbatniki, na herbatniki wykładamy 300g masy kajmakowej a następnie drugi blat biszkoptu.
Bita śmietana:
Kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem śnieżki i wykładamy na biszkopt.
Na śmietanę tarujemy czekoladę, którą polewamy polewą czekoladową tworząc esy floresy.
Polewa czekoladowa:
Wszystkie składniki podgrzewamy w rondelku i gotujemy przez około 5 min. do momentu otrzymania gęstej masy.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz