czwartek, 5 sierpnia 2010

Torcik serowy z kajmakiem


Pysznie przesłodki torcik, zupełnie inny niż tradycyjne torty biszkoptowe. Niebanalna serowa masa, delikatnie karmelowy biszkopt i dodatki sprawiają, że nie można mu się oprzeć i przestać o nim myśleć :) Dla mnie rewelacja po prostu! Co prawda torcik jest pracochłonny ale polecam - szczególnie  na  specjalne  okazje.
A torcik upiekłam właśnie z okazji urodzin Pitera na zlecenie Pavlo:) Ja mam nadzieję, że smakował i oczywiście dołączam się do życzeń urodzinowych życząc: szczęścia, spełnienia marzeń, uśmiechu i kariery światowej :)






















 
Składniki na biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki oliwy z pestek winogron bądź oleju słonecznikowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g gotowej masy kajmakowej

Składniki na masę serową:
  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 kostka masła śmietankowego
  • 200 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 2 szklanki mleka w proszku

Składniki na bitą śmietanę:
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 1 śnieżka

Składniki na polewę:
  • 50 g masła śmietankowego
  • 2 łyżki cukru
  • 2 - 3 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka czekolady w proszku

Dodatkowo:
  • 50 g czekolady mlecznej
  • herbatniki typu "Petit"
  • 300 g gotowej masy kajmakowej





















 
Przygotowanie:

Biszkopt:
Żółtka utrzeć z masą kajmakową. W osobnej misce ubić białka z cukrem na sztywno. Nie przerywając miksowania powoli dodawać masę żółtkowo - kajmakową i 2 łyżki oleju. Na koniec wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko delikatnie wymieszać łyżką (można użyć miksera ale należy miksować na najniższych obrotach aby masa nie opadła). Ciasto pieczemy około 20 min. w temp. 180 st.C. Po upieczeniu zostawić do ostygnięcia a następnie przekroić na dwa blaty.

Masa serowa:
Całe masło dobrze utrzeć (spulchnić). W osobnej misce ubić żółtka z cukrem do białości i połączyć z utartym masłem. Dodać serek waniliowy, mleko w proszku i wszystko dokładnie zmiksować.

Masę serową wykładamy na pierwszy spód blatu biszkoptowego. Na masie układamy herbatniki, na herbatniki wykładamy 300g masy kajmakowej a następnie drugi blat biszkoptu.

Bita śmietana:
Kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem śnieżki i wykładamy na biszkopt.

Na śmietanę tarujemy czekoladę, którą polewamy polewą czekoladową tworząc esy floresy.

Polewa czekoladowa:
Wszystkie składniki podgrzewamy w rondelku i gotujemy przez około 5 min. do momentu otrzymania gęstej masy.

Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz