Takiego sernika jeszcze nie jadłam! Dla mnie jest niesamowity, wspaniale bananowy i niezwykle aromatyczny! Bez wątpienia można go zaliczyć do tych ciężkich i wilgotnych serników. A co najważniejsze: jest bardzo ale to bardzo prosty w przygotowaniu. Naprawdę polecam!
Składniki podaję na tortownicę o średnicy 25 cm. Co prawda serniczek wychodzi niewielki ale jest bardzo sycący :-)
Składniki na spód:
- 50 g herbatników typu "petit"
- 50 g masła
Składniki na masę serowo-bananową:
- 2 kostki twarogu (500g)
- 4 duże dojrzałe banany
- 1 szklanka śmietany 18%
- 3/4 szklanki cukru
- 3 duże jajka
- 1 żółtko
- 1 łyżka budyniu śmietankowego
Składniki na wierzch budyniowy:
- 1 duży budyń o smaku krówki (na 0,75l mleka)
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 białko
Przygotowanie:
Sernik będziemy piekli po "nowojorsku", więc najpierw należy tortownicę od zewnątrz (spód i boki) owinąć folią aluminiową. Jest to konieczne!
Spód:
Masło roztopić, ciasteczka pokruszyć, wymieszać z roztopionym masłem i wylepić spód tortownicy. Odstawić do lodówki.
Masa serowo - bananowa:
Banany zmiksować na papkę (najlepiej przy pomocy blendera), dodać zmielony twaróg (można go również zmiksować blenderem), śmietanę, cukier, jajka, żółtko, łyżkę budyniu i wszystko dokładnie zmiksować. Masę wylać na ciasteczkowy spód.
Serniczek pieczemy w 180 st.C. przez około 60 minut.
Wierzch:
Budyń ugotować z jedną łyżką cukru w dwóch szklankach mleka. Przykryć folią spożywczą (aby nie powstał kożuch) i zostawić do ostygnięcia. Gdy przestygnie - zmiksować aby nabrał gładkiej konsystencji.
Białko ubić na sztywno z jedną łyżką cukru i delikatnie połączyć z budyniem.
Gotową masę wykładamy na wystudzony sernik. Można posypać płatkami migdałowymi.
P.S. Wierzch budyniowy możemy zastąpić gotową masą kajmakową (krówkową).
Smacznego!
Smacznego!
zapowiada się przepysznie!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
Paula