Wytrawna wersja ciasteczek owsianych - idealne dla osób preferujących słone przekąski. Ciasteczka są rewelacyjne w smaku dzięki sporej ilości maku i słonecznika, niesamowicie chrupiące, a co najważniejsze mega zdrowe - dla mnie cudowna alternatywa chleba. Ciasteczka są oczywiście banalne i expresowe w przygotowaniu i w tym roku na pewno zagoszczą na naszym wigilijnym stole :)
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych (u mnie pełnoziarniste)
- 1 szklanka otrębów pszennych
- 1/2 szklanki uprażonego słonecznika
- 1/2 szklanki maku suchego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól do smaku (użyłam himalajskiej)
- około 1/3 szklanki mocno ciepłej wody
Przygotowanie:
1. Płatki owsiane, otręby, słonecznik, mak oraz oliwę umieścić w dużej misce i dokładnie wymieszać.
2. Partiami dolewać ciepłą wodę, dokładnie mieszając i ugniatając składniki (jak na kruche ciasto). Gotowa masa powinna być klejąca.
3. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym. Za pomocą łyżki do lodów nabierać masę i wykładać na pergamin. Kulki spłaszczać za pomocą łopatki.
4. Ciasteczka pieczemy w temp. 180
st.C. na rumiano - około 10-15 min.
Po upieczeniu ciasteczka
zostawiamy do ostygnięcia aby stwardniały.
Smacznego!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz