niedziela, 20 marca 2011

Tarta Creme Brulee z gruszkami


No kocham Francuzów za creme brulee! To jeden z najpyszniejszych deserów... a może i ten najpyszniejszy ze wszystkich :-) Wspaniale delikatny, waniliowo- jajeczny krem zapiekany pod cieniuteńką skorupką karmelizowanego cukru.
Dzisiaj proponuje creme brulee w formie tarty - na ciasteczkowym spodzie z dodatkiem gruszek. Co tu dużo mówić...  rozkosz i jeszcze raz rozkosz smaków!




Składniki na spód:
  • 200 g ciasteczek be-be
  • 100 g masła

Składniki na creme brulee:
  • 400 ml śmietanki kremówki
  • 100 ml mleka
  • 5 żółtek
  • 75 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • słoiczek gruszek z kompotu

Składniki na skorupkę:
  • 2-3 łyżki brązowego cukru muscovado




Przygotowanie:

Spód:
Herbatniki zmielić blenderem lub dokładnie pokruszyć (najlepiej przy pomocy wałka) i połączyć z roztopionym masłem. 
Masą ciasteczkową wylepić spód brytfanki (o wymiarach 18 cm x 25 cm) i na czas przygotowywania creme brulee wstawić do lodówki.

Creme brulee:
Żółtka z cukrem  utrzeć do białości.
W rondelku zagotować mleko z kremówką i cukrem waniliowym, uważając aby nie doprowadzić do wrzenia. Gorące mleko z kremówką lekko przestudzić i porcjami wlewać do masy żółtkowej, cały czas ostrożnie miksując. Odstawić do przestudzenia.

Na ciasteczkowy spód tarty wyłożyć połówki gruszek, a następnie całość zalać kremem.  
Piec w temp. 140 St.C przez około 60 minut do czasu aż masa się zetnie (masa powinna być sprężysta i budyniowata).
Wyjąć z piekarnika, całkowicie ostudzić i włożyć do lodówki na 2-3 godziny.

Wierzch:
Wierzch zimnej tarty posypać cukrem i skarmelizować przy pomocy palnika.

Jeśli nie posiadamy palnika do karmelizacji, wystarczy w piekarniku nastawić funkcję grill, nagrzać do 200 St.C i włożyć tartę bezpośrednio pod gorący grill na około 1-2 minuty aż cukier się roztopi i nabierze brązowego koloru.

Podawać natychmiast :)




Smacznego!!


3 komentarze:

  1. Cudowna! Chcę taki talerzyk z kawałkiem tej wspaniałej tarty!!! Teraz!!!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna, słoneczna tarta. Creme brulee i gruszki. I jeszcze ciasteczka bebe, wspomnienie dzieciństwa :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak, tak, tak polecam bo jest pyszniasta! :)

    OdpowiedzUsuń